kerstmarkten engeland

Markten rondom kerst in Engeland

Engeland | 2 reacties

Wie kent niet het kerstverhaal van Charles Dickens, waarin de vrekkige Scrooge op wonderbaarlijke wijze verandert in een weldoener? Zijn eerste goede daad op kerstochtend is het kopen van een prijskalkoen bij de poelier, om die te laten bezorgen bij het arme gezin van Bob Cratchit en zijn invalide zoontje Tiny Tim. Het is heel goed mogelijk dat die kalkoen afkomstig was van de jaarmarkt in Nottingham…

Nottingham Goose Fair

Al sinds 1295 wordt jaarlijks op de eerste donderdag, vrijdag en zaterdag van oktober de Goose Fair gehouden in Nottingham. Honderden vetgemeste ganzen uit Lincolnshire en Norfolk werden hier elk jaar naar toe gedreven om verkocht te worden. Uiteindelijk belandden ze met Kerstmis in de pan. Geroosterde gans was eeuwenlang de traditionele kerstmaaltijd. In Dickens’ tijd waren de ganzen merendeels vervangen door kalkoenen, maar de Goose Fair bleef bestaan.

Jaarmarkten gingen altijd al gepaard met traditioneel volksvermaak zoals een draaimolen, een Kop van Jut, een waarzegster en het te kijk zetten van een Dikke Dame of een Schaap met Vijf Poten. De tegenwoordige Goose Fair bestaat alleen nog maar uit kermisattracties en wordt niet meer op de markt gehouden maar op een speciale locatie in de Forest Recreation Grounds. Er zijn meer dan 150 verschillende draaimolens variërend van traditionele merry-go-rounds tot angstaanjagende achtbanen. Je kunt er Bungeejumpen en Reverse Bungen en natuurlijk op allerlei manieren schieten, gooien, touwtjes trekken en gokken. De Dikke Dame zit er niet meer, maar wel is er een varken met acht poten.

Guy Fawkes Night / Bonfire Night

In de eerste week van november worden er overal in het land grote vreugdevuren aangestoken tijdens Guy Fawkes Night / Bonfire Night, waarbij Guy Fawkes poppen worden verbrand. Guy Fawkes was de man die op 5 november 1605 werd betrapt toen hij met enkele trawanten een poging deed om het parlementsgebouw op te blazen. Kinderen lopen in optocht met zelfgemaakte poppen naar de brandstapel, onder het zingen van “Remember, remember, the 5th of November!”. Dit alles wordt gevolgd door vuurwerk. Lewes, aan de Engelse zuidkust, is beroemd vanwege Bonfire Night. Elk jaar komen er duizenden bezoekers op af. Maar ook in de stadjes van East Anglia wordt Guy Fawkes Night gevierd.

Christmas Lights Switch On

De volgende feestelijke gebeurtenis in de stadjes van Engeland is het aansteken van de kerstverlichting, ergens in de eerste weken van november. De datum is voor iedere plaats verschillend. De Xmas Lights Switch On luidt het begin van het kerstseizoen in en gaat gepaard met muziek en optredens van bekende artiesten. Daarna geleden voor de winkels langere openingstijden en worden er overal kerstmarkten en braderieën gehouden.