Universeum Göteborg

Met de kinderen op avontuur in het Universeum Göteborg

Engeland | 6 reacties

Wie in Göteborg de kinderen een onvergetelijke dag wil bezorgen, moet beslist een bezoekje brengen aan het Universeum. Dit museum is een kruising tussen een dierentuin en een wetenschapscentrum. Kinderen kunnen er kennismaken met dieren, natuur en technologie en heel veel leuke en interessante proefjes doen.

Het gebouw is ingedeeld in twee blokken: “Klippan” (de rots) en “Träskeppet” (het houten schip). Je vindt er maar liefst zes thema-tentoonstellingen en drie ‘laboratoria’. In één dag kun je op safari in het regenwoud, de ruimte in, diep in de oceaan duiken en door de Zweedse wildernis lopen. En het mooie is, het ligt op slechts 15 minuten rijden van onze ferry terminal in Göteborg!

Hieronder zie je een overzicht van de thema’s:

Akvarienhallen – Ontdek de oceaan

Duik in de diepe oceaan en maak kennis met de vele soorten vissen. In glazen tunnels loop je midden tussen de honderden exemplaren. Het grootste aquarium bevat maar liefst 1,4 miljoen liter water. Hier zie je haaien, roggen en allerlei tropische vissen.

Hälsa – Test je lijf en leden

Hier worden kinderen uitgedaagd allerlei leuke proefjes doen die de reactiesnelheid, kracht, lenigheid, evenwicht en uithoudingsvermogen testen. Zijn jouw voeten net zo snel als die van de voetballers van Bayern München?  Kun jij op een slap koord dansen? Wie blijft het langst aan een stang hangen? Een echt doe-gedeelte dus.

Regnskogen – Safari door het regenwoud

Regenwoud Universeum Göteborg

Het Zuid-Amerikaanse regenwoud is in een grote hal nagebouwd. Deze warme en vochtige ruimte herbergt maar liefst 600 verschillende soorten flora en fauna waar je met allerlei hangbruggen en paadjes doorheen loopt. Zo zie je er kaaimannen, toekans, apen, cacaobomen, luiaards, piranja’s, palmbomen, gifkikkertjes, vlinders, hagedissen, schildpadden en kleine vogeltjes.
Een tip: de apen gaan om 16:00 uur al slapen dus zorg dat je er voor die tijd bent geweest.

Reptilariet – Het nieuwe Slangenhuis

Dit is een nieuwe tentoonstelling over (giftige) slangen die eind maart 2018 is geopend. Je kunt niet alleen veel verschillende slangen bekijken, maar er wordt ook uitgelegd hoe men de eigenschappen die slangen van nature hebben, heeft gebruikt om nieuwe producten te ontwikkelen. Wist je bijvoorbeeld dat het gehoorapparaat is afgekeken van de manier waarop de slang hoort? De slang heeft geen oren, maar kan toch horen door zijn onderkaak op de grond te leggen en de trillingen op te vangen. Of dat ski’s gemaakt worden als de huid van een slang zodat ze beter glijden?

Rymden – Buitenaardse ervaring

Ruimte Universeum Göteborg

Als je springt op een trampoline ben je heel even gewichtloos. Hoe zou het zijn om door de ruimte te zweven? In deze tentoonstelling maak je kennis met het leven van astronauten aan boord van het ruimtestation ISS, leer je wat kosmische straling en atmosfeer zijn en waarom er in de ruimte geen geluid te horen is.

Vattnets väg – Natuur in en om de rivieren

Zweden is voor 10 % bedekt met rivieren en meertjes. In deze tentoonstelling maak je kennis dieren en planten die je in de Zweedse natuur van noord naar zuid kunt tegenkomen in en om het water. Welke planten zijn eetbaar? Wat weet jij van roofvogels? Wat is evolutie? Hoe ziet een bijenkorf er van binnen uit? Wat voor insecten vind je op een dode boom?

Jobbis – Droomberoepen voor de allerkleinsten

Peuters en kleuters kunnen hier zich verkleden en kennismaken met allerlei droomberoepen als zeekapitein, bouwer of dierenarts. En er zijn ook speciale sessies waar ze slangen kunnen aaien, bellen blazen of met hun knuffel een echte berendokter kunnen bezoeken.

Kemilabbet en Technoteket- Proefjes, proefjes, proefjes

Voor oudere kinderen zijn er twee laboratoria waar – in kleinere groepjes – allerlei proefjes kunnen worden gedaan. De thema’s wisselen het jaar door (bijvoorbeeld zeep maken) dus hou het programma van de dag in de gaten.

In Kemilabbet gaat het over de betekenis van scheikundige processen in ons dagelijks leven. Wat is schone lucht? Wat is roest? Welke stoffen reageren er in je lichaam? Hoe rijst deeg? Dat zijn enkele vragen die daar aan de orde komen. In Technoteket ligt de nadruk meer op natuurkunde en dingen maken. Het hele jaar door kun je er met grote bouwblokken zelf een huis bouwen, maar er zijn ook wisselende proefjes bijvoorbeeld ontwerp je eigen thermometer, bouw een robot, of maak een batterij van een banaan.

Praktische informatie

Het Universeum vind je aan de Södra vägen 50 (in de buurt van Liseberg). Het museum is elke dag geopend van 10:00 tot 18:00 uur.


 • Joy van der Tuijn says:

  Hoi Stefan, wij willen met de jongens een rondreis maken door Zweden, zou jij dit aanraden qua leeftijd? Groetjes Joy van der Tuijn 😉

  • Stefan says:

   Hoi Joy, wat leuk om te horen!

   Er valt genoeg leuks te beleven voor de jongens, van wildlife parken, Astrid Lindgrens Wereld, vissen, tot een kano tocht met jullie samen. Zweden heeft ontzettend veel leuke faciliteiten voor kinderen! Zou het zeker aanraden :-). Hele fijne vakantie alvast!

   Groetjes,
   Stefan

 • Suzanne says:

  Mogen er honden mee naar binnen? Dat is in zweden nogal een dingetje…

  • Stefan says:

   Hoi Suzanne,

   Geleidehonden zijn toegestaan in het Universeum. Let wel; in het ‘Rainforest’ gedeelte zijn geen honden toegestaan (ook geleidehonden niet).

   Groeten,
   Stefan

 • Ine says:

  Lijkt ons erg leuk. Maar zijn alle beschrijvingen en uitleg in het museum ook in een andere taal dan Zweeds?

  • Stefan says:

   Hoi Ine, wat leuk om te horen! Zeker een aanrader! De beschrijvingen en uitleg zijn zowel in het Zweeds als Engels. Groeten, Stefan