Midzomer in Sandhem

Engeland | Geen reacties

De midzomervieringen zijn weer voorbij helaas, maar de muziek klinkt nog na in mijn hoofd. Wat een feest was het weer! Roeiboten met violisten (speelmannen) die al spelend naar de kerken komen op midzomerdag, zie je voornamelijk in de provincie Dalarna. Maar ook in Sandhem, het dorp waar ik woon, bestaat deze traditie.

Toen in de jaren zestig een verbindingskanaal tussen twee meren af was, bedacht de dominee dat we in Sandhem in Västergötland ook op deze wijze midzomer zouden vieren. Voor de tweeënvijftigste keer staat hij klaar op de steiger bij de kerk om twaalf boten met muzikanten welkom te heten. Als de speelmannen aan wal zijn, gaan ze in optocht de kerk in.

Aankomst van de eerste boot

De zoon van de oude dominee is Hans Kennemark, een bekende violist en componist in de volksmuziekwereld in Zweden. In de kerk volgt er een muziekdienst met delen uit “I välsigna och fröjd”.

sandhem-intocht

Sandhem heeft maar 600 inwoners en in het witte kerkje aan het meer zijn niet heel veel zitplaatsen. Toch staan hier zo’n twintig violisten in klederdracht hartstochtelijk te strijken. Ook is er het combo van Hans met een bassist, fluitist, pianist, twee violisten en een flink koor, wij van Sandhems kerkkoor, aangevuld met o.a. leden van het kamerkoor van de Chalmers Technische Hogeschool in Göteborg. Soms klinken we allemaal tegelijk, maar drie keer klinken er felle duetten op de viool en een hele familie muzikanten uit een nabij dorp speelt een dans.

Het geheel eindigt met het lied “I välsigna och fröjd” en gezegend en vreugdevol, zijn we. De solo ontroert me ieder jaar weer: “De zomer woont in mijn ziel en wil ons het beste geven, zo zouden we moeten denken als de wind zo guur blaast. Zo weinig dat we weten, maar is de kracht er te geloven dat het goede kan winnen, dan vinden we rust.” (tekst Alf Hambe)

Wij vinden rust en aardbeientaart bij de Hembygdsförening (heemvereniging) en eten al voor de derde keer een stukje, want midzomer vier je twee dagen en Zweedse aardbeien zijn hierbij een must. Het versieren en neerzetten van de meiboom en de kringspelletjes er omheen, zoals overal in Zweden gebeurt, hebben we de dag er voor al meegemaakt. Wij gaan zwemmen. Wat nog volgt in Sandhem is een volksmuziekfestival of grote spelmansstämma… Volgend jaar weer!