Midzomer zon in Scandinaviè

Midzomer op onze bestemmingen

Engeland | Geen reacties

Midzomer, of de zomerwende luidt het begin in van de zomer en is de langste dag van het jaar. In Zweden viert men deze langste dag van het jaar uitgebreid met het midzomerfeest, in Engeland bij Stonehenge en in Noorwegen middels vreugdevuren. In het kort vertellen we je de geschiedenis van midzomer.

Midzomer in Zweden

Midzomer dans in Zweden

Een meer typische traditie dan Midzomer of Midsommar is er bijna niet in Zweden. Midzomer is waarschijnlijk wel de bekendste feestdag van Zweden die traditioneel gezien valt op de dag van de zonnewende. De midzomeravond valt jaarlijks op de vrijdag vlak vóór of na 21 juni en overal in het land staan versierde meibomen. De Zweden vieren de midzomeravond met veel muziek, liedjes en lekker eten.

Midzomer in Engeland

Summer Solstice Sunrise over Stonehenge 2005 by Andrew Dunn. License: CC-BY-SA 3.0

Zonsopkomst bij Stonehenge tijdens midzomer. Foto van Andew Dunn. License: CC-BY-SA 2.0

Als sinds de dertiende eeuw viert men midzomer in Engeland op de midzomeravond. Traditioneel gezien viert men dit met bonfires (vreugdevuren) in Cornwall en natuurlijk bij het UNESCO werelderfgoed monument Stonehenge. Dit monument is afgestemd op de zonnewende. De opkomende zon bereikt slechts op één dag van het jaar het midden van de stenen en schijnt dan op het centrale altaar, dat is tijdens de zonnewende of midzomer. Dit ritueel lonkt jaarlijks vele bezoekers.

Midzomer in Noorwegen

Zonsondergang tijdens midzomer

In Noorwegen viert men midzomer (of zoals in Noorwegen genoemd: Jonsok, of Sankthansaften) op de avond van 23 juni en gaat dit gepaard met het ontsteken van vreugdevuren, naast andere festiviteiten. In het Westen van Noorwegen viert men de midzomer ook met de volgende traditie, schijnhuwelijken van zowel kinderen als volwassenen. Deze symboliseren de bloei van het nieuwe leven.

Midzomer in Denemarken

Kruiden plukken tijdens Midzomer

Ook in Denemarken viert men midzomer (beter bekend als Sankt Hans aften) middels vreugdevuren. Deze worden ontstoken op stranden en langs meren in het binnenland. Het feest dateert uit de tijd van de Vikingen en was tot 1770 een officiële feestdag in Denemarken. In het verleden gingen op deze de toenmalige “dokters” de natuur in om kruiden te plukken die zij de rest van het jaar nodig hadden om hun patiënten te genezen.

Midzomer in Ierland

De midzomer viering in Ierland dateert uit de Keltische wereld. In Ierland viert men op 23 juni namelijk Bonfire Night, de nacht van de vreugdevuren. Dit gaat gepaard met het afsteken van vuurwerk. Veel steden en dorpen in Ierland hebben midzomerfeesten met marktjes, concerten en vuurwerk in of tijdens het dichtstbijzijnde weekend rondom midzomer.