Traditionele midzomer kleding

Midzomer!

Engeland | 5 reacties

Midzomer, de dag waarop de zon niet onder gaat en onze trouwdag. Die vergeten wij dus nooit.

Samen met kerst is Midzomer het belangrijkste familiefeest van het jaar. Hoogtij voor de Systembolaget, de staatswinkel waar je in Zweden je drank koopt en voor de supermarkten.

Er wordt groot ingeslagen en nagenoeg iedereen is al ruim van tevoren bezig met het bereiden van de traditionele Midzomer gerechten, zoals ingelegde haring, zalm, aardappels met zure room en bieslook en aardbeien. Een welgemeende tip, als je niets in de supermarkt te zoeken hebt rond deze tijd, kom er dan ook niet. Tenzij je een mensenmassa leuk vindt natuurlijk.

Dansen rond de meiboom midzomer Zweden

De midzomer meiboom

Er wordt gefeest vanaf vrijdag tot en met zaterdag en in nagenoeg ieder dorp wordt de meiboom, voorzien van berkenbladeren en bloemen, geplant. Zodra deze met veel spektakel rechtop staat, wordt eromheen gedanst op muziek van volksmuzikanten. Het lied wat nooit ontbreekt is “Små grodorna” en het moet als buitenstaander een beetje vreemd zijn om kinderen en volwassenen als kikkers te zien rondspringen. Maar het hoort erbij. En als bezoeker ben je altijd van harte welkom om mee te doen.

Midzomer kledij Zweden

Midzomer klederdacht

Ieder dorp heeft zijn eigen dräkt (klederdracht) en die wordt met Midzomer door jong en oud met trots uit de kast gehaald. Volgens de traditie plukken jonge meiden bloemen om ze onder hun hoofdkussen te leggen in de hoop op mooie dromen over hun toekomstige echtgenoot. Of de dromen uitkomen weet ik niet, maar het gaat om de traditie.

Midzomer betekent de start van de zomer en uit pure dankbaarheid na een lange winter, hebben ook wij thuis de meiboom in de tuin gehad, rondgedanst als kikkers, borrels geschonken en gedronken, hard en vals meegezongen en dagen in de keuken gestaan. Dat doe je zelfs als import-Zweed.

Midzomer krans tijdens midzomerfeest

Midzomerviering in Dalarna

Dalarna is een provincie die werkelijk bol staat van de tradities en als je een Midzomerviering wilt meemaken is dit “the place to be”. Speciaal in de streek rond het Siljan meer.

Het valt altijd op de vrijdag voor of na 21 juni dus het is alweer bijna zover. Ieder jaar proberen we de weergoden gunstig te stemmen, want niets zo jammer als je feest in het water valt, maar meestal hebben we geluk en blijft het droog.

Weer of geen weer, wij vieren Midzomer.