Het concept van het nieuwe 50 pond biljet met Alan Turing

Nieuw 50 pond bankbiljet Groot-Brittannië

Engeland | Geen reacties

In navolging van het briefje van 5, 10 en 20 pond introduceert de Bank of England ook een nieuw 50 pond bankbiljet. Het nieuwe 50 pond biljet komt eind 2021 in de roulatie. Inmiddels is bekend geworden dat Alan Turing, de wiskundige die in Bletchley Park meehielp aan het kraken van de Nazi-codeermachine Enigma, het gezicht wordt op dit nieuwe bankbiljet.

De bank vroeg de bevolking mee te denken over welke wetenschapper op het biljet van vijftig pond moest komen. Deze oproep leverde meer dan 225.000 reacties op met waarvan er in bijna duizend een wetenschappers werd genoemd. De bank koos uiteindelijk elf kandidaten, waaronder natuurkundige Stephen Hawking en dna-ontdekker Rosalind Franklin. De uiteindelijke winnaar werd Alan Turing. Op het biljet staat ook een uitspraak van hem: ‘This is only a foretaste of what is to come and only the shadow of what is going to be’.

Alan Turing ontrafelde Enigma-berichten

Wetenschapper Alan Turing werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het Government Code and Cypher School (GC&CS) op Bletchley Park. Hier bedacht hij een aantal technieken voor het versnellen van het breken van Duitse cijfers, waaronder een verbetering van een vooroorlogse Poolse Bombe-methode, een elektromechanische machine die instellingen kon vinden voor de Enigma-machine. Turing speelde zo een cruciale rol in het kraken van de onderschepte gecodeerde berichten, waarmee de geallieerden in staat waren de Nazi’s te verslaan in veel cruciale gevechten, waaronder de Slag om de Atlantische Oceaan, en hielp daarmee de oorlog te winnen.

Op het polymeer bankbiljet staat onder andere een foto van Alan Turing, zijn handtekening en verwijzingen naar de Bombe (de door Turing ontworpen machine die werd ingezet om de gecodeerde Enigma-berichten te ontcijferen op Bletchley Park). Alan Turing is indirect ook naamgever van het ict-vakblad Computable. Deze naam is afgeleid van een door hem in 1936 geschreven paper ‘On Computable Numbers’, wat ook de basis vormde voor zijn Logical Computing Machine, wat later de Turingmachine werd genoemd.

Oude biljetten inwisselen

In 2017 heeft de Bank of Engeland nieuwe biljetten van 5 en 10 pond en nieuwe muntstukken van 1 pond ingevoerd. Sinds begin 2018 zijn oude biljetten en munten van 1, 5 en 10 pond uit roulatie gehaald en niet meer geldig (geen ‘legal tender’ meer). Bij banken en postkantoren kun je de voorlaatste versie inwisselen voor nieuwe. Nog oudere uitgaven, die al vele jaren uit roulatie zijn, kun je inwisselen bij de bank of England.

Let op: het kan voorkomen dat je oude briefjes of munten als wisselgeld ontvangt. Accepteer dit niet en vraag om de actuele versies.

Hoe herken je de nieuwe Britse briefjes en munten?

Als je binnenkort een bezoekje brengt aan Groot-Brittannië, let dan goed op! Voorkom dat je oude briefjes of munten als wisselgeld ontvang. Accepteer deze niet en vraag om de actuele versies. De nieuwe Britse biljetten en munten zijn als volgt te herkennen:

  • 1 pond: twaalfhoekige munt met 2 twee kleuren: zilverkleurige binnenkant, goudkleurige rand
  • 5 pond: biljet van polymeer met portret van Winston Churchill en doorzichtig ‘raampje’
  • 10 pond: biljet van polymeer met portret van Jane Austen en doorzichtig ‘raampje’