De nieuwe Zweedse kronen munten van 1, 2 en 5 kronen

Nieuwe bankbiljetten en munten in Zweden

Engeland | 4 reacties

Eerder vertelde we al dat er nieuwe Zweedse bankbiljetten en munten in omloop waren gebracht en de oude biljetten van 20, 50, 200 en 1000 kronen hun geldigheid per 1 juni 2016 hebben verloren. Daar de Zweedse bank deze omschakeling gefaseerd wilde doen staat de aangekondigde volgende wijziging te beginnen; de introductie van de nieuwe biljetten van 100 en 500 kronen en nieuwe munten van 1, 2 en 5 kronen. De 10 kronen munt blijft ongewijzigd.

Nieuwe bankbiljetten en munten in Zweden Lees ook: Nieuwe bankbiljetten en munten in Zweden >>

De huidige Zweedse bankbiljetten van 100 en 500 kronen zullen, net als de 1, 2 en 5 kronen munten niet meer geldig zijn na 30 juni 2017. Heb je nog oude biljetten en munten? Wissel deze dan voor 30 juni 2017 in bij de Zweedse banken, voor nieuwe biljetten. Onze tip: Neem al je oude kronen dus mee op vakantie dit jaar en ruil ze in!

Inwisselen ongeldige Zweedse bankbiljetten?

Hoewel de Zweedse bank al in 2011 bekend heeft gemaakt haar bankbiljetten en munten in 2016 te gaan wisselen, kan het natuurlijk zijn dat je dit hebt gemist. Heb je nog Zweedse bankbiljetten liggen die je graag zou inwisslen? Dan is er nog een mogelijkheid.

Wissel in bij de Riskbank vanaf 100 SEK

De Riksbank wisselt alle Zweedse bankbiljetten die ongeldig zijn om zolang er geen vermoeden bestaat dat ze afkomstig- of gekoppeld zijn aan een misdrijf of overval. Let wel op, je dient minimaal 100 SEK om te wisselen, daar er voor het omwisselen van je bankbiljetten 100 SEK aan administratiekosten worden gerekend. Ongeacht de hoeveelheid biljetten of het bedrag. Met andere woorden, heb je minder dan 100 SEK aan bankbiljetten die je wil omwisselen, dan gaat dat helaas niet. Pas vanaf 100 SEK kun je omwisselen. Houd er rekening mee dat altijd 100 SEK kwijt bent aan administratiekosten.

Ongeldige bankbiljetten kunnen op twee manieren worden ingewisseld. Lees hier meer over op de website van de Risksbank.