Noorderlicht in Zweden. Foto: Hjalmar Andersson/imagebank.sweden.se

Noorderlicht in Zweden spotten? Hier moet je zijn!

Engeland | 5 reacties

Het staat vast ook op jouw bucket list – het noorderlicht zien! Dit wereldberoemde natuurverschijnsel met een lucht voor lichteffecten vindt plaats in de wintermaanden. Het deel van Lapland in Zweden dat boven de poolcirkel ligt ziet in deze periode drie maanden lang geen zonlicht, slechts een paar uur lang een bleek soort daglicht. Het is deze periode waarin je het noorderlicht (ofwel: Aurora borealis, vernoemd naar Aurora, de Romeinse godin van dageraad) aan de poolhemel kunt waarnemen. We vertellen je er alles over én waar je het noorderlicht het beste kunt zien!

Noorderlicht – hoe onstaat het?

Het noorderlicht is volgens velen als één van de mooiste en meest indrukwekkende natuurverschijnselen op deze planeet. De vaak groene dansende kleuren aan de hemel ontstaan doordat elektrisch geladen deeltjes met grote snelheid in het magnetisch veld van de aarde terechtkomen. Deze geladen deeltjes worden veroorzaakt door een stroom van geladen deeltjes die ontsnapt van het oppervlak van de zon, beter bekend als de zonnewind. De elektrische geladen deeltjes afkomstig van de zon bevatten veel energie die in de bovenste laag van de atmosfeer door botsingen wordt overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. Deze energie komt weer vrij en wordt uitgestraald in de vorm van het kleurrijke poollicht op een hoogte van 70 tot 350 kilometer. Als er een sterke zonnewind is, bijvoorbeeld door een plasmawolk (een massale uitbarsting van zonnewind) wordt het poollicht beter zichtbaar en vele malen sterker. Het is dan soms zelfs zichtbaar in Nederland!

Waar kun je het noorderlicht zien?

Wil jij het noorderlicht ook zien? Dat begrijpen we maar al te goed! Voor de beste locaties om het noorderlicht te zien reis je met ons van Kiel naar Göteborg en trek je omhoog naar Lapland. In het Zweedse Lapland kun je midden in de winter het noorderlicht met enige regelmaat zien vanuit o.a. Kiruna, Jukkasjärvi, Porjus en vanuit de Brandö bossen bij Luleå. De door velen geprezen als ‘s werelds beste plek om het noorderlicht te spotten is het Aurora Sky Station in Abisko, met de droogste lucht van Lapland. Sommige partijen in deze regio zeggen dat je 80% kans heb het noorderlicht waar te nemen indien je hier 3 nachten verblijft.

Zoals net omschreven is de helderheid van het noorderlicht afhankelijk van de hoeveelheid elektrisch geladen deeltjes. Voor de beste kans om te kunnen genieten van dit natuurverschijnsel let je dus op de zonnewind. Er zijn verschillende websites die hier meer informatie over kunnen geven.

Vier Midsummer met de Zweden Lees ook: Vier Midsummer met de Zweden >>

 

Wanneer noorderlicht te zien?

Het noorderlicht is het beste te bewonderen tijdens de periode dat het ter hoogte van de poolcirkel ‘s nachts langer donker wordt. Dit is pakweg vanaf eind augustus t/m begin april. In de zomerse periode daartussen wordt het ‘s nachts niet donker genoeg om het noorderlicht ter hoogte van de poolcirkel waar te nemen. Je kans om het noorderlicht te zien is van eind augustus t/m begin april het beste bij de plekken die het dichtst bij de Noordpool liggen (omdat de dagen hier het snelste korter en dus donkerder worden). Het hoeft overigens niet per se koud of avond te zijn om het noorderlicht te zien. Het noorderlicht wordt veroorzaakt door de geladen deeltjes van de zon en verschijnt net zo goed bij temperaturen boven nul als onder nul, zo lang het maar donker is. Een koude nacht staat vaak wel garant voor een heldere hemel, waardoor men dit vaak als tip noemt. In de avond is ook geen harde voorwaarden. Zodra het donker genoeg is kun je het noorderlicht al waarnemen. Dit kan zelfs al om 16 uur in de middag zijn. Fingers crossed dat je tijdens jouw bezoek een wolkeloze, heldere hemel hebt, met weinig tot geen maanlicht en volop noorderlicht! Laat je het ons weten?

Coverfoto: Foto: Hjalmar Andersson/imagebank.sweden.se


 • Erna says:

  Staat op mijn lijstje.

 • Henk Martens says:

  Hallo Stefan, Weet je wat zo’n reis van Kiel naar Goeteborg kost en hoelang je aan boord van het schip kunt blijven? Of is het verstandig om ergens een hotel te boeken? Het gaat me eigenlijk alleen om opnames van het Noorderlicht. Wat is de beste tijd om die te maken?

  • Stefan says:

   Hoi Henk, dank voor jouw bericht.

   Om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken raad ik je aan om een hotel te boeken in Zweeds Lapland, het Noorden van Zweden. Abisko wordt door velen geprezen als de beste plek ter wereld om het Noorderlicht te spotten, maar ook in b.v. Kiruna en Luleå wordt het waargenomen.

   Helaas is er geen garantie dat je het noorderlicht ziet, maar tussen eind augustus t/m begin april is de slagingskans het hoogst. Je kunt ook diverse sites in de gaten houden die aangeven hoe groot de kans op het noorderlicht is.

   Groeten,
   Stefan

 • Willem de Bruijn says:

  Hoi Stefanik zie dat je bij Stena line werkt , ik had graag een tip. Kun jij mij vertellen wat de overtocht van Kiel naar Bergen kost in het hoofdseizoen. En Kiel -Helsinki in die zelfde periode. Groetjes Willem.

 • Het blijft een geweldige ervaring. Iedere keer weer.