Saltees Islands bij Wexford

Ontdek het geschiedenisrijke Wexford

Engeland | Geen reacties

De Ierse haven in Rosslare waar je met de ferry vanuit Fishguard (Wales) of Cherbourg (Frankrijk) aankomt, ligt midden in het graafschap Wexford. Net als andere counties in Zuidoost-Ierland kent het gebied een turbulente historie met verhalen over vikingen, monniken, piraten, en emigranten. Daarnaast kun je er heerlijk dwalen langs de mooie zandstranden, door de schitterende tuinen en worden er leuke festivals georganiseerd. Hieronder vind je enkele tips:

Verken het oeroude Zuidoosten van Ierland Lees ook: Verken het oeroude Zuidoosten van Ierland >>

Hook head lighthouse

Hook Head vuurtoren Ierland

De route langs de kust naar het schiereiland Hook alleen al is meer dan de moeite waard. Bij elke bocht kom je wel een oud fort of verborgen baai tegen. Je kunt er zelfs bultruggen en vinvissen spotten die deze wateren regelmatig bezoeken. De vuurtoren die op het uiterste puntje van Hook Peninsula staat, is een van de oudste werkende ter wereld. Hij werd in de dertiende eeuw gebouwd om de eerdere vuurbakens van de monniken te vervangen die schepen veilig de haven van New Ross lieten binnenvaren. Tijdens een rondleiding krijg je een mooie indruk van de ruim 800 jaar geschiedenis. Eenmaal boven geniet je van een geweldig uitzicht over de woeste zee.

Wexford

De naam van de hoofdstad van het graafschap Wexford is een verbastering van “Veisafjordor”, de naam die de Vikingen aan de stad gaven die ze rond 800 stichtten. Het betekent letterlijk ‘Inham van de slikken”. In 1169 werd de stad belegerd en veroverd door de Normandiërs. en in 1649 werd de stad onder de voet gelopen door Cromwell nadat er namens de Ierse confederalen Vlaamse en Spaanse piraten Engelse schepen veroverden. In 1798 speelde de stad weer een belangrijke rol in de bloedige opstand tegen de Britse overheersing.
Interessante plaatsen hier zijn Selskar Abbey, een ruïne van een abdij uit de 12e eeuw, en het 18e eeuwse Opera House waar elk jaar het Wexford Opera Festival wordt georganiseerd.

The Norman Way-fietsroute

Ballyhealy Kasteel langs de Norman Way

De Norman Way is een schitterende fietsroute van 42 km die langs de zuidkust van Wexford loopt van het meer van Lady’s Island naar St.Mary’s Church in New Ross. Onderweg kom je kerken, kastelen, en dorpjes tegen die allemaal in de middeleeuwen door de Normandiërs zijn gesticht. Een handige audio tour van de route voor je smartphone kun je hier downloaden.

Vinegar Hill

Vinegar Hill in County Wexford

Het stadje Enniscorthy kent enkele belangrijke historische plaatsen. Eén daarvan is Vinegar Hill, een heuvel die in 21 juni 1798 het hoofdkwartier was van de opstandelingen tegen het Britse leger. Als je de heuvel beklimt, krijg je een goede indruk hoe deze veldslag eruit heeft gezien.

Ook een bezoekje aan het Normandische kasteel uit de 13e eeuw is zeker de moeite waard.

Wells House & Gardens

Wells House Garden in Wexford

In Ballyedmond ligt een schitterend landhuis dat gebouwd werd aan het einde van de 17e eeuw. In de 19e eeuw is zowel het huis als de tuin volledig herbouwd in Victoriaanse stijl door de bekende architect Daniel Robertson. Onder andere het opvallende trappenhuis en de eetzaal zijn van zijn hand. Buiten een rondleiding door het huis, worden er veel activiteiten georganiseerd voor kinderen. Wat dacht je van een elfjes wandeling door het bos, een bezoekje aan de kinderboerderij en de speeltuin.

Dunbrody famine ship

Dunbrody famine ship

In de periode 1845 werd Ierland na het mislukken van de aardappeloogst getroffen door een grote hongersnood. Dit leidde tot een enorme stroom aan emigranten die vooral naar de Verenigde Staten vluchtten. In de haven van New Ross is op een replica van één van de schepen die de vluchtelingen toentertijd vervoerden, de Dunbrody, een indrukwekkende tentoonstelling ingericht. Je stapt letterlijk in de voetsporen van een Ierse familie op hun moeilijke en onzekere reis naar Amerika.

Ros Tapestry Exhibition Centre

The Ross Tapestries borduur tentoonstelling

Als je New Ross bezoekt en je hebt tijd over, dan is de tentoonstelling aan The Quay een aanrader. Ruim 150 lokale handwerksters werken sinds 2009 aan een enorm project. Ze borduren 15 enorme panelen waarop alle gebeurtenissen van de invasie door de Normandiërs in Bannow Bay tot het stichten van New Ross staan afgebeeld.

Comfortabel Ierland ontdekken

Er gaat niets boven een comfortabele reis met het eigen vertrouwde vervoer naar Ierland… Combineer een mooie route door Engeland met je reis naar Ierland via ons Landbridge arrangement wat gebruikt maakt van ons uitgebreide routenetwerk. Reis met je eigen vervoer vanuit Hoek van Holland in alle comfort naar Harwich in Engeland. Eenmaal in Engeland reis je per auto via één van onze vier overtochten richting Ierland. Er is altijd een overtocht die past bij jouw reisplannen. Zo reis je via Fishguard naar Rosslare en ontdek je Wexford zelf! Laat je ons weten hoe het was? Alvast welkom aan boord!