Dennis op de MS Skane

Ontmoet matroos Dennis van de M/S Skåne

Engeland | 3 reacties

Vandaag ontmoeten we de 22-jarige matroos Dennis. Dennis vertelt me over het werk en het leven op zee op de M/S Skåne, waarop hij werkt. Daarnaast deelt hij wat lekkernijen en wat de voordelen zijn van het hebben van het schip als een werkplek.

Mijn naam is Dennis. Ik ben een 22-jarige man en sinds twee jaar werkzaam als matroos op de M/S Skåne, een ferry die vaart op de route Trelleborg-RostockIk voel me hier als een vis in het water. Ik heb echt goede collega’s, iets wat zeer belangrijk is bij het werken aan boord van een schip waar je voor langere periodes bij elkaar bent. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de zee, de scheepvaart en ferry’s.

Voordelen van een schip als werkplek

Ik hou echt van de zee, de zonsondergang en zonsopkomst zijn daar magisch! Het is een zeldzame luxe om te zien hoe de zon vanuit de horizon stijgt tijdens je werk. Mijn vader en grootvader hebben zo lang als ik me kan herinneren ook op zee gewerkt, ik herken veel van de dingen die zij in het verleden vertelde, omdat ik deze nu zelf heb meegemaakt. Fotografie is een andere hobby van mij. Ik ben gek op de dingen die om mij heen gebeuren en heb bijna altijd mijn camera mee om deze dingen vast te leggen. Als ik m’n camera niet mee heb, dan gebruikt ik m’n mobiele telefoon gewoon… 

 

Wat doet een zeeman?

Nou, wij zeilers zijn de eerste die afmeren en de ferry laden. krijgen hulp van onze bootsman en de chief vertelt ons hoe ze de ferry willen laden. Vervolgens laten wij de vrachtwagens en auto’s voorbij. Wanneer je met de aan boord gaat, staan wij klaar om je te ontmoeten en naar de juiste plek te wijzen. We zitten ook op de brug als uitkijkpost. Dit betekent dat wij samen met de stuurman op de brug zitten en bijhouden wat er rond de ferry gebeurt. We zijn ook een security patrouille die ervoor zorgen dat er niets onverwachts op de ferry gebeurt. Andere taken die we hebben is om de ferry in goede conditie te houden. We verven en wassen de ferry en doen zo ons best om haar mooi en aan het werk te houden, zodat je comfortabel met ons mee reist. 

Het maken van mooie herinneringen aan boord

Er kwam eens een klein jongetje aan boord. Hij zei dat hij graag zou willen kijken naar het wiel waarmee we het schip besturen. Hij volgde met zijn vader, omhoog op de pier en raakte erg gefascineerd door wat hij zag. Zijn verwachting was dat er een groot stuur zou zijn zoals bij een piratenboot, en was erg verrast over hoe klein het wiel eigenlijk was. Hij moest proberen in de stoel van de kapitein te zitten en hij was heel blij toen hij de brug verliet. Het is leuk als je mensen zo gelukkig kunt maken door zoiets kleins te doen. Ik herinner me hoe gelukkig ik was toen ik op verschillende ferry’s kwam en de gelegenheid kreeg om naar het dok te gaan. Ik hoop dat deze kleine man blij was met zijn reis en hoopte dat hij de volgende keer dat hij naar school ging iets leuks had om te vertellen.


 • Mooi verhaal van een bevlogen personeelslid.
  Lijkt mij mooi om een shift mee te lopen op zo,n mooi schip.
  Mijn interesse als Veiligheidskundige gaat uit naar techniek.

 • Marie says:

  Dennis je hebt een baan om trots op te zijn.
  Voor mij als passagier is het altijd een feestje om met de Stena Line naar Harwich mee te mogen varen, en dat wordt mede mogelijk gemaakt, door de altijd vriendelijke en behulpzame bemanning, zoals jij.
  Ik wens je een behouden vaart.