Oxford Universiteit

Oxbridge: ontdek de bekendste Engelse universiteiten

Engeland | Geen reacties

Oxford en Cambridge zijn de bekendste universiteitssteden ter wereld. Beide universiteiten stammen uit de middeleeuwen. De term ‘Oxbridge’ is nog steeds synoniem voor de intellectuele status van de studenten aan deze prestigieuze universiteiten. Gezien hun strenge toelatingseisen en de stroom aan Nobelprijswinnaars die de universiteiten hebben voortgebracht is dat niet onterecht.

Colchester, de oudste stad van Engeland Lees ook: Colchester, de oudste stad van Engeland >>

Beide universiteiten gaan er prat op dat ze de typisch Engelse tradities hebben weten te behouden. Ook al loopt er niet elke ‘don’ nog in toga, op hoogtijdagen wordt de traditionele dracht uit de mottenballen gehaald en zorgen de geleerden voor een nostalgisch schouwspel op de binnenpleinen van de colleges en de klinkerstraatjes eromheen. Een korte trip naar deze steden is zeker de moeite waard!

Oxford

Universiteit van Oxford

In Oxford vind je maar liefst 38 colleges die voor een groot deel van middeleeuwse oorsprong zijn. Er is niet één campus, maar de colleges die meestal door een rijke weldoener zijn gesticht zijn verspreid over de hele stad. Niet voor niets is de bijnaam van deze stad de ‘City of dreaming spires’! en college bestaat meestal uit een bibliotheek, een kapel, een eetzaal met keuken en werk- en slaapkamers voor de studenten. Merton College uit 1260 is het oudste college en Christ Church het mooiste. Deze laatste was het decor in vele films, waaronder de Harry Potter-reeks. De universiteit heeft maar liefst 27 premiers van het Verenigd Koninkrijk voortgebracht, waaronder Theresa May en Tony Blair. Andere bekende alumni zijn Thomas More, Christopher Wren, Lewis Carroll, Albert Einstein, Indira Gandhi en J.R.R. Tolkien. Naast de universiteit beschikt Oxford over enkele musea met schitterende kunstcollecties.

Cambridge

University of Cambridge

De universiteit van Cambridge bestaat uit 31 traditionele colleges die net als in Oxford over het stadscentrum zijn verspreid. Het verhaal gaat dat de universiteit werd gesticht door studenten uit Oxford die uit onvrede met de lokale bevolking besloten te verhuizen. Het oudste en kleinste college is Peterhouse, dat werd gesticht in de 13e eeuw. Bekende personen die in Cambridge zijn afgestudeerd zijn Erasmus, Isaac Newton,  James Watson, Charles Darwin en Stephen Hawking.

De meeste studenten wonen in de colleges en gebruiken de maaltijd samen in de eeuwenoude eetzaal. Als toerist kun je de meeste colleges (tegen vergoeding) van binnen bekijken. In geval van King’s College met z’n schitterende kapel waar regelmatig het beroemde koor is te horen, is dat zeker de moeite waard.

Hoe kom je er?

Luxe hutten Stena Line ferry Stena Hollandica

Vanuit Hoek van Holland reis je met een van de comfortabele ferry’s van Stena Line naar Harwich. Met de auto ben je in ongeveer 2,5 uur in Oxford en in 1,5 uur in Cambridge.

Reis je niet met eigen vervoer? Kies dan voor de ferry en treincombinatie. Naar Cambridge is er een intercity vanuit Harwich die je in 2 uur naar hartje Cambridge brengt. Hou er wel rekening mee dat je op de terugreis vanuit Cambridge diverse malen moet overstappen.

Voor Oxford neem je de directe trein naar London Liverpool Station. Reis met de metro door naar Paddington waar je de trein naar Oxford kunt pakken. (N.B. ticket vanaf London Liverpool Street naar London Paddington en van Londen Paddington naar Oxford zijn niet inbegrepen in het ferry en treinarrangement.