Uitzicht over Oxford's High Street vanaf de Carfax Tower

Oxford: in de voetsporen van Inspector Morse!

Engeland | 1 reactie

Jaren geleden was ik al eens in de buurt van Oxford. Toen had ik te weinig aandacht aan de stad zelf besteed. Dringend tijd om terug te keren en ten volle van de stad te genieten, want de afleveringen van Inspector Morse (en prequel Endeavour en sequel Lewis) laten vele mooie plekjes zien.

Al van bij de aankomst in het station van Oxford (bekend uit de aflevering: The Silent World of Nicholas Quinn) valt een gezellige drukte op. Internationale studenten, jonge gezinnen, backpackers, oudere reizigers, ze bevolken allemaal de inkomhal en de directe omgeving. Na een paar minuten wandelen kom je vanzelf in het kleine, maar zeer gezellige centrum van de universiteitsstad aan. Eigenlijk doet Oxford erg Nederlands aan: overal vrolijke gezichten op een fiets. Al snel merk je dat de televisiereeksen die gebaseerd zijn op Colin Dexters boeken fictie zijn: ondanks de overdaad aan moorden in academische kringen, blijken de verschillende colleges nog goed bevolkt en onderhouden te zijn en ook de dichterlijke vrijheid in de benaming van de colleges valt op. Probeer maar eens op zoek te gaan naar Lonsdale College uit de serie, je zal het niet vinden. Wel vind je een Brasenose College dat er toch wel erg hard op lijkt.

Uitzicht over Oxford

Ik hou ervan om me snel te kunnen oriënteren in een (nieuwe) stad. Carfax Tower, het kruispunt van St. Aldate’s, Cornmarket Street, Queen Street en High Street, is daar dé plek voor. De kerktoren van St. Martin’s Church biedt je vanop 23 meter hoogte een mooi zicht over het stadscentrum, om van daaruit de volgende uitstapjes te plannen.

Slenteren door Oxford

De drukste straten zijn Cornmarket Street en High Street. Het is er werkelijk over de koppen lopen. Van zodra je die straten door bent, kom je vanzelf in een rustigere omgeving. Vlakbij Carfax Tower vind je Christ Church college (ook bekend uit Harry Potter)  en via een mooie wandeling langs het prachtige groene Merton Field heb je ook nog een mooi zicht op Merton College (uit aflevering: The Infernal Serpent). Op een paar minuten wandelen ben je bij Magdalen Bridge (Last Seen Wearing) waar je met een roeiboot of waterfiets de rivier Cherwell op kan.

Andere aanraders zijn ook de vele musea in de stad. Persoonlijke favorieten zijn het Natural History Museum en het Ashmolean Museum (The Wolvercote Tongue).

Sluit jezelf zeker niet exclusief in de musea op. Geniet ook vanop een bankje van de prachtige gebouwen om je heen. Zeker Magdalen College (The Dead of Jericho), Radcliffe Square (The Daughters of Cain) en het prachtige The Randolph Hotel (The Wolvercote Tongue) mogen niet ontbreken.

Buitenranden en parken van Oxford ontdekken

Eten en drinken kan in de vele restaurantjes die de stad rijk is, maar ik kies ervoor om het in een echte Engelse pub te doen. Voor een bescheiden bedrag een degelijke maaltijd en een drankje, genoeg krachtvoer om al wandelend de buitenranden van de stad te verkennen. Vanuit de Botanic Garden (Deceived by Flight), via het Oxford Museum of Natural History en de Oxford University Parks, door Park Town naar Jericho (The Dead of Jericho) en dan doorheen de prachtige Port Meadow weilanden tot in Wolvercote (The Wolvercote Tongue), om opnieuw doorheen Port Meadow en langsheen het kanaal in de stad zelf aan te komen. Het is een paar uur wandelen, maar de afwisseling tussen de verschillende bouwstijlen en natuurpracht is het een plezier.

Ondanks alle pracht en gezelligheid hoor je soms toch een vergelijking met Cambridge maken. Leeft de rivaliteit nog steeds? Tijd voor een volgende trip om het uit te zoeken!

Reizen naar Oxford

Oxford is makkelijk bereikbaar vanuit Londen per bus (vanuit Victoria Coach Station) of trein (vanuit Paddington Station). Beide vertrekplaatsen zijn met de Underground in een klein half uurtje bereikbaar vanuit London Liverpool Street Station, waar de trein uit Harwich International aankomt.


  • J.A.B. Stolze says:

    Veel mensen denken dat je vanuit Harwich alleen naar Londen kan met de trein. Niets is minder waar. Je kan naar alle stations van Greater Anglia, zoals bijvoorbeeld ook naar Cambridge. Zelf ging in onlangs naar Ely voor een concert in de grote kathedraal daar. Allemaal op hetzelfde kaartje, dus zonder verder bijbetalen.