Roadtrippen door Zweden

Engeland | Geen reacties

Rondje Dalarna? Wij gingen je voor! De leukste autoroute via Göteborg door het Midden-Zweedse Dalarna vind je hier.

Zoon Ralf en ik hebben nog geen stap in Zweden gezet, maar onze Zweedse moeder-zoon trip lijkt al helemaal geslaagd. Ralf likt aan z’n tweede ijsje deze avond en ik kan het ‘m niet eens kwalijk nemen. Het buffet aan boord van de Stena Germanica is zo verleidelijk dat mijn 6-jarige zichzelf op een tweede ijsje getrakteerd heeft. Ik kijk naar zijn glimmende oogjes terwijl we samen uit de grote ramen in het buffetrestaurant over de uitgestrekte zee staren.

Als het aan mijn 6-jarige zoon ligt, zouden we gewoon heen-en-weer kunnen varen tussen Kiel en Göteborg, want de oversteek met de boot vindt hij het allermooiste. En eerlijk is eerlijk: ik snap hem wel. Met de auto de boot op, op zoek naar onze hut op de 10e verdieping van het schip, de afvaart vanuit de haven van Kiel en dan door naar het diner, het is één groot avontuur. Een heel comfortabel avontuur… Dat bedenk ik me terwijl ik ontspannen achteroverleun in mijn luie stoel terwijl de boot gestaag doorvaart. Hej Sverige, we komen eraan!


De paardjes van Dalarna

De volgende dag start het echte werk: roadtrippen! De afstand tussen Göteborg en de Zweedse regio Dalarna bedraagt zo’n 400 kilometer. Een prachtige rit die ons via het groene Västergotland en het indrukwekkende Vänernmeer (Dit grootste meer van Zweden is een absolute tussenstop waard!) naar de regio Dalarna brengt, ons einddoel van deze reis.

In deze Midden-Zweedse regio komt alles tot leven wat ik van tevoren bedacht had over Zweden: je struikelt er over de bekende Dala-paardjes (Ralf telt ze onderweg, een prima manier om de tijd te verdrijven overigens) die te pas en te onpas op borden, huizen of als houten beelden langs de weg staan. Maar daarnaast komen alle clichés over Zweden hier tot leven: de karakteristieke rode huisjes, het wildlife, de Zweedse fika-traditie met zoete lekkernijen, maar vooral… de natuur.

Groene heuvels en kilometers bos strekken zich eindeloos voor ons uit en we vergapen ons aan de honderden meren die we onderweg tegenkomen. De ene picknickplek is nog beter dan de andere. Eerste stop: Nusnäs. Dit kleine gehucht zou je bijna voorbijrijden als je niet beter zou weten. Want dit pittoreske dorpje is de bakermat van het Dalarna-icoon dat we inmiddels al veelvuldig geteld hebben onderweg: het Dala-paard.

We stoppen bij Nils Olsson Hemslöjd waar sinds 1928 de paardjes op ambachtelijke wijze gemaakt worden. Ralf is zwaar onder de indruk van de grote houtzagerij waar iedere dag nog zo’n 500 paardjes het levenslicht zien. De dennenhouten paardjes worden allemaal zorgvuldig met de hand beschilderd, waarbij de rode paardjes natuurlijk het bekendste zijn. We kijken de kunst af bij Kerstin, die in het atelier in een opvallend vlot tempo de kale paardjes van een kleurrijke identiteit weet te voorzien. “Zo heb ik er al duizenden gemaakt”, glimlacht ze, terwijl ze met enkele ferme streken van haar penseel een van de dala-paardjes van een wit ruggetje voorziet. Een bijzondere traditie die nog altijd springlevend is. De paardjes uit Dalarna zijn uitgegroeid tot het icoon van Zweden en wij tellen onderweg nog even door.


Oog in oog met de beren

“Mam, denk je dat we de beren mogen aaien?” vraagt Ralf huppelend naast me. Ik kijk even opzij en zeg uit de grond van m’n hart: “Ik hoop het niet!”. We zijn in Orsa Grönklitt en vanuit onze houten stuga waar we vannacht geslapen hebben, wandelen we naar het nabijgelegen wildlifepark Orsa Rovdjurspark. We gaan beren kijken. Een absolute must-do op je lijstje als je in Dalarna bent.

Vanuit Nusnäs is het een kort stukje rijden naar de prachtige heuvels van Orsa. Het landschap verandert snel als we na Orsa de berg op rijden richting het vakantiedorp Orsa Grönklitt. Dit is een prima startpunt voor een heerlijke Zweedse vakantie in zowel de zomer als de winter. Het is nu eind augustus, dus de wintersportfaciliteiten staan even niks te doen, maar ik zie het hier wel voor me. Onze houten stuga staat bijna helemaal bovenaan op de berg en Ralf en ik zijn vanmorgen al even naar de top geklommen, waar we getrakteerd werden op een spectaculair uitzicht over de groene omgeving en het Orsa meer.

Onze wandelbenen worden deze dag sowieso uitgetest, want het roofdierenpark is met 325.000 vierkante meter het grootste van Europa. Als je denkt een dierentuin te gaan bezoeken, waar je op je gemakje langs de hokken slentert om naar slapende beesten te kijken, kom je bedrogen uit. Wildlife spotten is hier een sport. De verblijven van de dieren zijn groot en behalve dikke hekken ervoor, waan je je in hun natuurlijke habitat. Met als gevolg dat je ze soms simpelweg niet eens ziet. Ralf en ik turen naar mogelijke wolven, maar geven het na een kwartiertje op. Ze zijn er wel, maar in de dichte begroeiing zien we ze niet. Dat is ook precies filosofie van het park: de dieren zoveel mogelijk in hun natuurlijke omgeving laten leven.

Meer geluk hebben we bij de beren. Véél geluk zelf. De Scandinavische bruine beer en z’n bruinharige maatje hangen rond bij het hek. We kijken ademloos toe. Vooral omdat de grootste beer duidelijk niet met z’n beste poot uit bed is gestapt en het om onduidelijke redenen op een brullen zet en daarbij op z’n achterpoten gaat staan. Een imposant gezicht en nog imposanter geluid. “Wilde jij ‘m nog even aaien, Ralf?”

Nog meer roadtrip tips:

  • Neem een duik in een van de prachtige meren, waarvan het Siljan meer de grootste is. Zwemmen in het Siljan kan op verschillende plekken: er zijn veel fijne zandstranden te vinden, zoals bij Rättvik en Leksand.
  • Heb je meer tijd, rijd dan door naar het noordelijk gelegen Idre Fjäll voor een ontmoeting met de oudste inheemse bevolking van Noord-Europa, de Sámi en hun rendieren
  • Bij het stadje Falun vind je Falu Gruva, de indrukwekkende kopermijn die je kunt bezoeken.
  • De regio Dalarna ligt in Midden-Zweden. Wil je meer weten over deze avontuurlijke regio, neem een kijkje bij Visit Dalarna
Marit Noorlander kent als voormalig medewerker van Visit Sweden de mooiste plekjes in Zweden. Hier doet ze verslag van haar reis met haar zoontje naar Dalarna (Midden-Zweden).