Seven Dials Londen. Foto Stefan van Beek

Shoppen in Londen: Seven Dials

Engeland | Geen reacties

De Seven Dials in Londen, misschien heb je er weleens van gehoord. De Seven Dials zijn de verborgen shopping village van Covent Garden, waarvan het slimme straatplan begin 1690 is aangelegd in een aantal driehoeken om het aantal huizen in dit gebied te maximaliseren. De Seven Dials zijn bekend, zo werden ze al door Charles Dickens beschreven, maar tref je hier ook de opnamestudio’s van Monty Python. Vandaag de dag is dit een trendy winkelgebied met boetiekjes!

Shoppen in Londen: Oxford Street en Regent Street Lees ook: Shoppen in Londen: Oxford Street en Regent Street >>

De namen van de zeven straten werden indertijd gekozen met de bedoeling welgestelde inwoners aan te trekken. Sommige namen zijn inmiddels vereenvoudigd of veranderd, een deel van de oorspronkelijke straatnaamborden kan nog steeds gezien worden bevestigd aan de gebouwen in de omgeving.

De oorspronkelijke straatnamen waren:

  • Little en Great Earl Street (nu Earlham Street)
  • Little en Great White Lyon Street (nu Mercer Street)
  • Queen Street (nu Shorts Gardens)
  • en de Kleine en Grote St. Andrew’s Street (nu Monmouth Street).

Hoe kom je bij de Seven Dials?

Covent Garden is het meest centraal gelegen metrostation voor een bezoekje aan de Seven Dials. Dit is ongeveer 20 minuten per underground en wandelen vanaf station London Liverpool Street in hartje Londen, waar je met de trein uit Harwich aankomt. Andere stations zijn Charing Cross, Leicester Square of Holborn, maar liggen allen op zo’n 10 minuten loopafstand. Veel bussen rijden dichtbij, maar niet door de Seven Dials. Mocht je met de bus willen gaan, neem dan een bus naar Trafalgar Square en wandel door de historische straten.

Winkelen in de Seven Dials

Seven Dials is een netwerk van zeven straten boordevol onafhankelijke boetieks, erfgoed merken, vintage winkels en beautysalons die allemaal zorgvuldig zijn geselecteerd voor de veeleisende smaak van het winkelend publiek. Natuurlijk is er ook een variatie aan eet- en drinkgelegenheden, restaurants en traditionele Engelse pubs te vinden, voor ieder wat wils! Van champagne brunch bij Kopapa tot La Bottega waar je een heerlijke selectie vleeswaren kunt proeven.

Neal’s Yard: Londens geheime plekje

Neal's Yard in de Seven Dials te Londen

Neal’s Yard is waarschijnlijk één van de meest kleurrijke hoeken in Londen. Neil’s Yard is een bezoekje meer dan waard en voelt als een geheim, verborgen plekje in Londen. Op Neal’s Yard zijn een aantal onafhankelijke eetgelegenheden gevestigd. Sinds de 17e eeuw het huis van alternatieve geneeskunde, occultisme en astrologen, die allemaal werden aangetrokken door de zonnewijzer en de symbolische sterlay-out van de straten. Wist je overigens dat filmmaker Monty Phyton tussen 1976 – 1987 op Neal’s Yard woonde, en hier zijn opnamestudio’s had? Een blauwe plaat op de gevel herinnert hier nog aan. Onze tip voor Neal’s Yard: proef de zelfgebakken pizza van Homeslice of een lekker lunch bij restaurant La Compagnie des Vins Surnaturels. Heerlijk!

Zonnewijzer met Nederlands tintje!

Monument Seven Dials Londen onthuld door Koningin Beatrix. Foto Stefan van Beek

Naast alle trendy winkels en boetiekjes staat Seven Dials ook bekend om de zonnewijzer, The Pillar. Deze in 1693 door de toonaangevende steenhouwer Edward Pierce ontworpen en gebouwde zonnewijzer werd in opdracht van Neale gemaakt en vorm het middelpunt van de Seven Dials. The Pillar wordt beschouwd als een van Londen’s ‘grote publieke ornamenten en de lay-out en identiteit van het gebied draait om heen ornament heen.  Het originele monument werd in 1773 verwijderd uit Seven Dials en herbouwd in 1989.

Wist je dat er een Nederlands tintje hangt aan het monument in de Seven Dials? Koningin Beatrix werd uitgekozen om dit monument te onthullen als onderdeel van de viering van de Glorieuze Revolutie toen de Nederlandse Willem van Oranje werd uitgenodigd om de Britse troon te nemen in 1688. De Pijler werd opgericht tijdens zijn gezamenlijke bewind met Koningin Mary.