St Lucia viering in Zweden. Foto Lena Granefelt/imagebank.sweden.se

St. Lucia traditie in Zweden

Engeland | Geen reacties

Misschien heb je de beelden van Lucia weleens gezien, een meisje in witte kleding met een kroon van kaarsen op hun hoofd. Maar wat vieren de Zweden nou precies op 13 december tijdens de 400 jaar oude traditie van het Sint-Luciafeest? We vertellen je alles over deze typische Zweedse feestdag!

St. Lucia – de ‘Koningin van het licht’

Op 13 december wordt de 400 jaar oude traditie van St. Lucia, de ‘koningin van het licht’, gevierd met kerkconcerten en optochten. De Lucia-feesten zijn naast midzomer een van de belangrijkste culturele tradities in Zweden en markeert voor de Zweden het begin van de kerstperiode. Lucia is een oude mythische figuur met een blijvende rol als drager van licht in de donkere Zweedse winters. Dit feest van het licht heeft zijn wortels in het heidense Midwinterfeest.

Tradities tijdens St. Lucia

Eén van de tradities van St. Lucia is dat elk dorp of stad z’n eigen Lucia of ‘koningin van het licht’ heeft die vooroploopt in een kinderoptocht. Alle meisjes gaan daarbij traditiegetrouw gekleed in witte kleding, dragen een kaars in de hand en hebben op hun hoofd een kroon van kaarsen. Jongens zijn verkleed als sterrenjongen en delen sinds 1880 saffraanbroodjes in de vorm van een opgerolde kat (‘lussekatter‘ ofwel ‘Lucia katten‘) of peperkoek (‘pepparkakor‘ ofwel ‘peperkoekkoekjes‘) uit. Natuurlijk zingt iedereen de populaire liedjes uit volle borst mee, al dan niet geholpen door de glögg (een soort glühwein met rozijnen en amandelen).

Concurreren om Lucia te zijn

Ieder meisje wil een keer Lucia geweest zijn, de competitie voor de rol van Lucia kan daarom moeilijk zijn. Elk jaar wordt een nationale Lucia uitgeroepen op één van de tv-zenders, terwijl elke stad en dorp zijn eigen Lucia kiest. Kandidaten worden een paar weken van tevoren in de plaatselijke krant gepresenteerd. Hoewel Zweden zich altijd heeft verzet tegen privileges, en schoonheidswedstrijden er zeldzaam zijn, is de Lucia-viering hierop een uitzondering toen Stockholm in 1927 zijn eerste Lucia uitriep. Op Lucia Day wordt de winnaar bekend gemaakt en vervolgens door de stad gereden, bij voorkeur in een door paarden getrokken voertuig. Wist je dat menig Miss Zweden ooit is begonnen als de lokale Lucia?

St. Lucia uitgelegd in 3 minuten

Zelf Zweedse tradities ervaren?

Het lezen over de Zweedse tradities als de midzomer, het kreeftenfeest en surströmming is natuurlijk erg leuk. Nog leuker is het om deze feesten zelf eens te ervaren, net als de prachtige ongerept natuur. Dompel jezelf onder in de Zweedse way of living door met de auto vanuit Kiel naar Göteborg te reizen en daar te starten met een fika. Ontdek vervolgens al het moois van Zweden en laat je verrassen! Vertel je ons wel hoe het was?