St. Patrick’s Day in Ierland!

Engeland | Geen reacties

Op 17 maart viert Ierland het alom bekende St Patrick´s Day en kleurt Ierland groen. Het is de dag waarop iedereen Iers wil zijn en mee wil feesten. De festiviteiten rondom St Patrick´s Day spreiden zich uit over meerdere dagen en tonen de beste Ierse tradities, kunst en cultuur. Overal in Ierland viert men deze nationale feestdag met o.a. openluchtconcerten, groen bier, grote optochten, kermis en met vuurwerk in Dublin langs de rivier de Liffey. Wist je dat St. Patrick´s Day zelfs groots wordt gevierd in Amerika en Australië vanwege de vele Ieren die hier naartoe zijn geëmigreerd? We vertellen je graag meer!

Wie was St. Patrick?

Men verondersteld dat St. Patrick ooit als slaaf naar Ierland is gebracht en ongeveer 6 jaar gevangen is gehouden. St. Patrick ontsnapte maar keerde later terug naar Ierland als een christelijke missionaris en bisschop.

Waar kun je St. Patrick’s Day vieren?

Uiteraard in Ierland, maar niet alleen Ierland. Overal ter wereld worden feesten, parades en evenementen ter ere van St. Patrick´s Day gehouden. Het middelpunt van de feestelijkheden blijft toch Ierland, en met name de Ierse hoofdstad Dublin.

Traditioneel viert men St Patrick’s Day met een feest. Begin 1900 werd de eerste parade ten ere van St. Patrick’s Day gehouden in Downpatrick. Deze plaatst ligt op minder dan een uur rijden van Belfast, waarvan men zegt dat de beschermheilige is begraven in de kathedraal van Down. Downpatrick beschikt over ´s werelds enige permanente tentoonstelling, het Saint Patrick Centre, geweid aan de beschermheilige. St Patrick’s Day is vandaag de dag een week lang feest voor alle duizenden bezoekers die hiervoor naar Belfast zijn gekomen. Het begint allemaal met het naspelen van de aankomst van St Patrick in Inch Abbey, op de rivier de Quoile op zondag 14 maart.

St. Patrick’s Festival in Dublin

St. Patrick’s Festival is een sinds 1995 jaarlijks terugkerend festival in Dublin georganiseerd door de regering van Ierland. Het is de bedoeling om tijdens dit festival de nationale en internationale prestaties en talenten van Ieren te tonen aan het Ierse volk, maar ook aan alle andere geïnteresseerde. Op deze manier hoopt men in Ierland hun inwoners in te laten zien hoeveel talent, creativiteit, energie en innovatie er in hun eigen land huist, in de hoop meer Ieren te inspireren. Eén ding weet je zeker: als je naar Ierland gaat voor het St. Patrick’s Festival weet je nooit waar je terechtkomt en wat je zult meemaken, maar je kunt er zeker van zijn dat het een groot feest wordt!

St. Patrick’s Day optochten

st-patricks-day-ierland-optocht

Op St. Patrick’s Day worden overal in het land optochten gehouden. In Armagh, op minder dan een uur van Belfast vertrekt de St. Patrick’s carnavalsoptocht vanaf het Paleis Demesne. De optocht krijgt ieder jaar een thema mee, verwacht dus veel gekkigheid! Op een uur van Belfast vind je de Omagh’s parade, ook een bezoek waard!

St. Patricks Way route

st-patricks-kathedraal-armagh

Heb je nog wat energie over? Doe dan de Saint Patrick’s Way, een 82-mijl (132 km) lang wandelpad van Armagh naar Downpatrick langs belangrijke locaties met betrekking tot de beschermheilige en enkele van de meest adembenemende landschappen van Noord-Ierland.

Voor het afleggen van dit pad kom je in aanmerking voor een zogeheten Pilgrim’s Passport, door op tien specifieke plaatsen langs de route stempels te verzamelen en het afgestempelde paspoort in te leveren bij The Saint Patrick Centre.

Ga je liever op pad met de auto? Er is ook een 92-mijl (148 km) route vanuit Armagh. De auto niet mee en geen zin om te lopen? Maak dan een ritje op de Shamrock Steam Train voor een spectaculair uitzicht over Downpatrick.