Stadswandeling door Göteborg

Engeland | Geen reacties

Göteborg de tweede stad in Zweden laat zich het best omschrijven als een metropool met een gezellig, compact stadshart. De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar in het gebied dat binnen de oude vestinggracht ligt. Om de stad écht te leren kennen delen we graag een wandelroute. De route voert langs de belangrijkste historische plaatsen, oude en moderne winkelgebieden en een deel langs de haven. Wanneer je flink doorstapt, duurt deze wandeling 1,5 uur. Maar er zijn genoeg plaatsen waar het de moeite waard is rond te kijken of even te stoppen voor een fika of een hapje te eten.

Shoppen in Göteborg? Onze tips! Lees ook: Shoppen in Göteborg? Onze tips! >>

Kungsportsplatsen

Kungsportsplatsen is vernoemd naar de vroegere Koningspoort, een van de drie stadspoorten.
Het enorme ruiterstandbeeld is van Karl IX, de eerste Zweedse protestante vorst (1604-1611). Hij nam het initiatief voor de bouw van een stad, maar deze werd door de Denen verwoest.

Kungstorget en Saluhallen

Saluhallen in Göteborg

Bij het Koningsplein en de Markthal kom je als je vanaf Kungsportsplatsen schuin over de Östra Hamngatan loopt. Dit is het grootste marktplein van de stad waar ze verse groente en fruit, eieren en bloemen verkopen. In de markthal, gebouwd in 1889, verkopen ze voornamelijk lokale producten van de Westkust, maar ook producten uit alle hoeken van de wereld.

Loop door de markthal heen en sla rechts af de Korsgatan in, een gezellig voetgangersgebied. Sla links af en loop de Kungsgatan in. Dan kom je bij de domkerk.

Domkyrkan

De domkerk van Göteborg werd in 1815 gebouwd naar een ontwerp van C.W. Carlberg. De dom is dagelijks toegankelijk voor bezoek en er worden vaak concerten gegeven. Als je rechts afslaat en de Västra Hamngatan inloopt, zie je een fontein waarvan het water direct uit de zgn. Kallebäcksbron komt. Deze bron die van oorsprong buiten de stadsmuren lag, was belangrijk voor de voorziening van schoon drinkwater voor de inwoners van de stad. Aan deze straat lagen vroeger verschillende grote banken. In het huis op nummer 6 vlak voor de Södra Hamngatan vind je de Antikhallerna.

Antikhallerna

Antikhallarna Goteborg

Dit zijn de antiekhallen. Over twee verdiepingen verspreid, vind je hier een permanente antiek- en verzamellaarsmarkt. Als je daarna de Södra Hamngatan oversteekt zie je terwijl je over de brug loopt, de grote stenen kade. Van hieruit vertrokken de schepen met Zweedse emigranten naar Amerika. Daarnaast lag Stora Bommen, de plaats waar je tol moest betalen om je waren in te voeren in de stad. De handelaren maakten aan deze kade hun boten vast om hun waren te lossen of direct vanaf de boot te verkopen.

Ostindska huset

Aan de andere kant van de brug bevind zich in het Oostindische huis het Stadsmuseum van Göteborg. Als je belangstelling hebt voor de tijd van de vikingen, de Zweedse Oostindische Compagnie of Göteborg tijdens de opkomst van de industrie, ben je hier aan het goede adres. Naast het museum ligt de uit gele steen opgetrokken Christinae Kyrka (1648), één van de weinige gebouwen die de grote stadsbranden in de 17e en 18e eeuw heeft overleefd. De kerk is vernoemd naar koningin Christina (1632-1654), maar wordt ook wel de Duitse kerk (Tyska kyrkan) genoemd, omdat de kerkdiensten in het Duits worden gehouden.
Elke dag om 09:00, 12:00, 15:00 en 18:00 uur wordt het carillon bespeeld. Volg links van de kerk de Tyggårdsgatan dan kom je bij Kronhuset och Kronhusbodarna.

Kronhuset och Kronhusbodarna

Kronhuset in Göteborg. Copyright Kjell Holmner - Göteborg & Co

Het Kronhuset is een van de oudste gebouwen in Göteborg. Het werd tussen 1642-1655 gebouwd naar voorbeeld van de Nederlandse pakhuizen. Het gebouw heeft zes verdiepingen en de onderste verdieping heeft geen pilaren. Dat was handig, omdat het in eerste instantie diende als opslagplaats voor kanonnen, legervoertuigen, uniformen en andere militaire uitrusting. Daarnaast heeft het ook dienst gedaan als vergaderzaal voor het parlement (1660), garnisoenskerk, en opslag van het Göteborg museum. Nu is het in gebruik als concertzaal. De zogenaamde Kronhusbodarna waren van oorsprong de houten bijgebouwen die gebouwd werden om een gevangenis, een smid en een militaire werkplaats te herbergen. Na de grote stadsbrand van 1746 werden ze vervangen door stenen gebouwen. Nu zijn er allerlei handwerkslieden gevestigd. Zo vind je er een goudsmid, een glasblazer, een pottenbakker, een horlogemaker, maar ook een chocolaterie, boetiekjes en een café.

Loop door het Kronhuspark en sla rechts af de Smedjegatan in. Neem de trap naar de voetgangersbrug deze voert naar het maritieme museum van Göteborg.

Maritiman

Het maritieme museum heeft een grote verzameling vaartuigen, waaronder een duikboot, een brandweerboot, een torpedobootjager en diverse vrachtschepen. Het museum is geopend van april tot en met oktober. Wanneer je de kade verder afloopt, kom je bij Göteborgs Operan.

Göteborgs Operan

Opera van Göteborg. Copyright Jorma Valkonen - Göteborg & Co

De opera van Göteborg werd gebouwd in 1994 naar een ontwerp van Jan Izikowitz, dat geïnspireerd is door de constructies aan de haven en het rivierlandschap. Het gebouw is geschikt voor uitvoeringen van opera, operette, ballet, musicals en orkesten.
Buiten het gebouw vind je een beeld van Evert Taube, een populaire artiest en schrijver van Zweedse volksmuziek uit de 20e eeuw. Hij werd geboren op Vinga een eilandje voor de kust van Göteborg waar zijn vader loods was.

Loop de trap op en gebruik de overdekte voetgangersbrug om bij Nordstan te komen.

Nordstan

Nordstan is een van de grootste winkelcentra in Scandinavië. Het bestaat uit acht ‘blokken’ waar je onder andere kleding, cosmetica, elektronica, sportartikelen, bloemen, speelgoed en woonaccessoires kunt kopen. Regelmatig worden er speciale evenementen georganiseerd. Midden in Nordstan zit een tweede vestiging van de VVV.

Wanneer je daar rechts afslaat de Östra Hamngatan in en schuin oversteekt, kom je op Gustav Adolfs Torg.

Gustav Adolfs Torg

Het plein is vernoemd naar koning Gustav Adolf II (1611-1632) die in 1621 de stad stichtte, nadat een eerdere vesting (Nya Lödöse) aan de mond van de Göta rivier door de Denen was platgebrand. Hij riep daarbij de hulp in van de Nederlanders omdat zij ervaring hadden met het bouwen in moerasgebied. Dit verklaart ook waarom de binnenstad is voorzien van grachten.
Het plein wordt omgeven door het stadhuis, de beurs en het gemeentehuis.

Loop de brug over met de grote leeuwen die de stad bewaken en sla links af het Brunnspark in richting van Palace. Sla rechts af de Fredsgatan in. In deze winkelstraat vind je warenhuizen als NK en Kompassen. Bij het Harry Hjörnes sla je de Kungsgatan in. Ga de hoek om bij de winkel van de goudsmid. Dan kom je terug bij het beginpunt van deze wandeling.