Kerktoren met oranje lucht bij zonsopkomst

Tien keer griezelen in Engeland

Engeland | Geen reacties

Halloween komt eraan en dat betekent griezelen! In Engeland worden ghost-hunters en diegene die Halloween vieren verwend met een enorme keuze aan paranormale attracties. Het gebied kent een rijke en gruwelijke geschiedenis en vele eeuwenoude gebouwen waar het spookt. We geven je 10 tips voor excursies waarbij de rillingen je over de rug zullen lopen…

De oorsprong van Halloween: Keltisch Ierland! Lees ook: De oorsprong van Halloween: Keltisch Ierland! >>

1. Elk gebouw z’n eigen geest in Tower of London, Londen

Tower of London - UNESCO Werelderfgoed

Misschien is de Tower of Londen wel het gebouw waar de meeste spoken ronddwalen in heel Engeland. Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat er heel wat mensen akelig aan hun einde zijn gekomen. Vrijwel elke toren en zaal heeft z’n eigen spookverhaal. Stinkende witte vrouwen, huilende vermoorde prinsjes, gillende markiezinnen en de vermoorde monarch Hendrik VI verschijnen er regelmatig. De “Beefeaters” van de Tower weten er smakelijk over te vertellen tijdens hun rondleidingen.

2. The London Dungeon, Londen

Dungeons brengt een aantal van de naarste geheime geschiedenisverhalen tot leven tijdens hun rondleidingen bij kaarslicht. De meest bekende is de London Dungeon gevestigd op de South Bank, dicht bij de London Eye, en is angstaanjagender dan ooit… Van een achtervolging door Jack the Ripper in een doolhof tot een ritje in de diepten van de kerker. Verhalen over heksen en tovenaars, gruwelijke moorden en verschrikkelijke misdaden wachten op je… (Let op deze attractie is niet geschikt voor kinderen onder de tien).

3. Geestverschijningen in Pluckley Village, Kent

Pluckley lijkt een vredig en charmant dorpje in Kent (zuidoost Engeland), maar schijn bedriegt. In het Guinness Book of Records staat het nog steeds genoteerd als het dorpje met de meeste spoken in heel Engeland. Een gillende metselaar; een in de brand gestoken zigeunerin; een struikrover die nog steeds zwerft rond de boom waar hij aan is gespietst; een opgehangen schoolmeester; dames in rood en wit gekleed die de kerk en de begraafplaats onveilig maken zijn enkele van de illustere verschijningen.

4. Verloren stad Dunwich, Suffolk

Eens was Dunwich de hoofdstad van East Anglia en een van de grootste havens van het land. Er woonden net zoveel mensen als in Londen in de 13e eeuw. In 1287 en in 1328 teisteren twee zware stormen de stad. De stormen en de erosie van de kust zorgden ervoor dat het grootste deel van de stad in de Noordzee verdween. Vandaag zijn slechts een klein dorpje en ruïnes van een klooster overgebleven. Het gerucht gaat dat als je bij laag water langs het strand loopt, je de kerkklokken nog steeds kunt horen. Je kunt er ook een matroos uit de tijd van Elizabeth I tegenkomen. Hij dwaalt over het strand op zoek naar zijn verloren geliefde. In het nabijgelegen bos In Dunwich Heath wordt regelmatig de geest van een Victoriaanse ruiter te paard gesignaleerd.

5. Koninklijk griezelen in Hampton Court Palace, Surrey

Hampton Court in Windsor

Dit favoriete paleis van Hendrik VIII is zeker een bezoekje waard. Er dwalen in de schemering diverse koninklijke geesten rond. Wat dacht je van de geest van Jane Seymour, de derde vrouw van Hendrik VIII die er in het kraambed is gestorven. De geest van Catherine Howard, zijn vijfde vrouw die er wegens overspel onthoofd werd, rent naar verluid nog steeds door de Haunted Gallery terwijl ze om vergeving krijst; en de baker van Edward VI, Sybil Penn, wier graf bij renovatiewerkzaamheden werd geschonden, verschijnt in Clock Court en laat in de State Apartments haar spinnewiel nog regelmatig horen.

6. Hoofdeloze spoken in Blickling Hall, Norwich

Als we het dan toch over de vrouwen van Hendrik VIII hebben: Blickling Hall, een prachtig landhuis dat gebouwd is op resten van een oud kasteel waar Anne Boleyn werd geboren. Zij verschijnt er rond 19 mei (de dag van haar executie) met haar hoofd op haar schoot in een koets met hoofdeloze paarden en een hoofdeloze koetsier. Ook haar vader Sir Thomas Boleyn die naliet haar te helpen en de geest van John Falstof, een ridder uit de honderdjarige oorlog worden er gezien. Met deze drie is Blickling Hall het National Trust gebouw met de meeste spoken.

7. Klopgeest in de pub, Norwich

De gezellige Adam and Eve is de oudste pub in Norwich. Al in 1249 deed hij dienst als brouwerij van de Benedictijner monniken. Hier waart de klopgeest ‘Sam’ de geest van Lord Sheffield rond die in 1549 er tijdens de opstand door Robert Kett overleed. Hij doet de bel van de pub rinkelen, verschuift asbakken en bierpullen en tikt klanten op de schouder en strijkt hen door de haren.

8. Ruiter zonder hoofd in Lincoln Castle, Lincoln

Het kan niet anders dan dat een kasteel dat eeuwenlang dienstdeed als gevangenis en waar veel executies plaatsvonden een massa spookverhalen heeft voortgebracht. Een daarvan betreft een ter dood veroordeelde struikrover die zonder hoofd op een zwart paard door de straten galoppeert en eeuwig probeert te ontsnappen aan de bewakers.

9. Rillen tussen de boeken, Cambridge

Harry Potter filmlocatie Oxford - Christ Church College Ante-hall

Natuurlijk zijn er ook veel legendes in de colleges van de universiteit van Cambridge te vinden. Studenten in Christ College horen regelmatige voetstappen terwijl er niemand is. De geest van de student Christopher Round hangt er bij volle maan rond omdat hij stierf van spijt nadat hij zijn vriend die dronken in het zwembad was gevallen niet wilde helpen en liet verdrinken.

En wat dacht je van de geest van de depressieve Henry Butts die ten tijde van de pest dokter was in Corpus Christi College. Hij verhing zichzelf met zijn kousenbanden en duikt er nog steeds op. Een bijzondere geest vinden we in een boekwinkeltje in St. Edward’s Passage, The Haunted Bookshop, gevestigd in een voormalige kroeg. Tussen de kasten met antieke boeken wordt regelmatig een naar viooltjes ruikende ‘witte dame’ gesignaleerd.

10. Aparte toren om te griezelen Warwick Castle, Warwick

Dit enorme middeleeuwse bouwwerk werd in 1604 door Jacobus I geschonken aan Sir Fulke Greville als dank voor werk als Chacellor of the Exchequer. Sir Greville stak een vermogen in de restauratie van het vervallen complex. Tijdens de restauratiewerkzaamheden werkte en woonde hij in de Watergate toren die nu bekend staat als “Ghost Tower”. Greville werd neergestoken door een van zijn bedienden die ten onrechte meende niet in het testament van de kinderloze Greville te zijn opgenomen. Hij deed er een maand over om aan zijn verwonding te overlijden. Er wordt gezegd dat zijn portret nu soms tot leven komt.