Upplev Habo!

Engeland | 1 reactie

Al langer had ik plannen om weer eens wat te gaan bloggen. De laatste is nog uit de tijd van Hyves. Via-via kwam ik in contact met Stena Line en dat vond ik wel een mooie gelegenheid om weer te beginnen. Sinds 2006 wonen wij in Habo. Het is een middelgroot dorp aan de westzijde van het Vättern meer. Dichtst bijzijnde stad is Jönköping.

Vanaf het allereerste moment hebben we ons in Habo enorm welkom en gelijk erg thuis gevoeld. Wij zochten een plek in rust en ruimte en hadden dromen over een camping. We kwamen dan ook als een geschenk uit de hemel voor de gemeente. Habo was eigenlijk een beetje een zwarte stip op de kaart wat het toerisme betreft. Ondanks dat de gemeente een kustlijn van 33 km met het Vättern meer heeft en een groot deel in het Hökensås natuurgebied ligt. Maar een camping was er niet, meer. De camping die er ooit was viel van ellende uit elkaar en de grondeigenaar had de boel in kavels opgedeeld waar nu prachtige villa’s opstaan. Veel toeristen kwamen dan ook wel door Habo, via weg 195, maar verbleven er niet.

Kerk van Habo (Habo Kyrka)

Toch is er een plek waar al jaren van heinde en verre zo’n 25.000 (!) toeristen per jaar op af komen. Het is een klein, houten kerkje. Eén van Zwedens meest opmerkelijke houten kerken. Deze staat niet in het huidige dorp. Huidige? Ja, ooit was het dorp Habo rond deze kerk gebouwd. Maar toen in Zweden het spoornetwerk werd gebouwd was er een boer die vond dat Habo hier ook mee verbonden moest worden. Dat had als gevolg dat het dorp nu ca. 5 km oosterlijker ligt dan de oude kerk.
De kerk is van 1723 en is ooit ontworpen en gebouwd onder leiding van een Nederlander, Martinus Seth. Er zijn veel zaken die deze kerk erg bijzonder maken. Het meest bijzondere zijn de tekeningen/schilderijen in de gehele kerk. Op de muren, het plafond, de zijkant van de banken, ja, echt overal. Ze illustreren het Lutherse Catechisme en werden geschilderd door 2 schilders uit Jönköping tussen 1741 en 1743.

Habo kerk was bijna weg

Bijna hadden we de Habo Kyrka niet meer in Habo kunnen bewonderen. Veel huizen en andere gebouwen zijn van hout, dat heeft als voordeel dat je ze kunt verhuizen. Toen in de tweede helft van de 19de eeuw het open lucht museum Skansen in Stockholm werd gebouwd kreeg de bouwer de opdracht om Habo Kyrka te kopen en te verhuizen naar Skansen. De kerk ging hier echter niet mee akkoord aangezien er dan te weinig kerken overbleven voor alle gelovigen.

Alles bij elkaar heeft deze prachtige kerk een grote geschiedenis die er dus voor zorgt dat er veel mensen op af komen.
Vanaf onze camping hebben we een fietsroute naar deze kerk. Fiets je weer terug heb je een prachtig uitzicht over het Vättern meer.

Wandelend of op de fiets is sowieso de beste manier om je verblijf in Habo tot een grote belevenis te maken. Met andere woorden: Beleef Habo = Upplev Habo!

Kerk van Habo in Zweden

 • Theo en Anneke van der Iest-Hoogterp says:

  Hallo Rob en familie,

  Ik vind het leuk om jouw verhaal te lezen, wij wonen zelf in de zomermaanden in Munkfors, daar hebben we in 2006 een huisje gekocht en we vinden het daar fantastisch. Meestal reizen we terug met de Stena Line en heen vaak via Puttgarten Rodby en dan over de brug Kopenhagen Malmö. Wij reizen al vanaf 1984 door Scandinavië en hopen het nog een aantal jaren te kunnen blijven doen (intussen wel 78 en 76 ).
  Misschien komen we nog wel eens bij jullie langs.
  Met vriendelijke groet,
  Theo en Anneke van der Iest, Leeuwarden