Start van de Vasaloppet, de langste langlaufwedstrijd ter wereld

Vasaloppet langlaufwedstrijd

Engeland | 9 reacties

Voor degenen die hier nog nooit van hebben gehoord, Vasaloppet (ook wel Wasaloop genaamd) is de grootste langlaufwedstrijd in zijn soort. 90 km over bergtoppen en dwars door de Zweedse wildernis van Sälen naar Mora, Dalarna.

Vasaloppet wordt sinds 1922 gehouden in nagedachtenis van Gustav Vasa, de koning van Zweden die deze tocht in 1520 op ski’s maakte, op de vlucht voor de Denen.

De datum voor het evenement wordt ruim een jaar van tevoren vastgelegd maar dit geldt niet voor het weer. Het kan stormen, sneeuwen en hard vriezen. De lucht kan kristalblauw zijn, maar ook grijs en dichte mist. We komen er pas achter als het zover is. En met ons de ruim 60.000 deelnemers.

Langlauf parcours

Vasaloppet in Zweden

Vanaf 24 februari tot en met 5 maart worden er verschillende parcours afgelegd maar de belangrijkste zijn TjejVasan van 45 km, waaraan alleen vrouwen mogen deelnemen, en de race der races, Vasaloppet. Beide worden op 25 februari en 5 maart live uitgezonden op de Zweedse tv en waarschijnlijk Eurosport.

Spanning bij de finish!

Spectaculaire beelden vanuit helikopters en vanaf sneeuwscooters. De groep elite skiërs laat de spanning flink oplopen. Vooral naar de finish toe. Het publiek zweept zichzelf op, de helikopter hangt laag boven de finish en dan komen de eerste skiërs de bocht om, op weg naar de titel. Die laatste meters zijn zo ongelofelijk spannend. Wat een kracht om 90 km, in vaak zware omstandigheden, in minder dan 4 uur af te leggen. Het is een happening voor iedereen die meedoet en dat zijn er op 5 maart bijna 16.000.

Werken voor Vasaloppet

Aan het werk voor de Vasaloppet

Wij werken voor Vasaloppet sinds het moment dat we hier zijn komen wonen, 11 jaar geleden, met fotografie en film. Ieder jaar is het weer een flinke organisatie, zijn we na afloop gevloerd maar we willen niet anders. Hier hebben we het over een leven voor en een leven na Vasaloppet.

Nu wordt het spannend want ineens is het boven nul en de zon schijnt. Ideaal, maar niet nu. Wij willen het liefst de perfecte plaatjes met sneeuw en rijp in de bomen.

Moedertje natuur, doe je best!


 • johan peters says:

  sorry dat ik een tijd niet gekeken heb ben erop geattandeerd door je moeder

 • Marja Vooren says:

  Hoi Corina. Weer een prachtig blog. Jullie zullen wel bekaf zijn na 14dagen hard werken.Maar het is schitterend om te zien.Was er nog genoeg Sneeuw gevallen? Veel succes verder en de groetjes van Marja.

  • Na een vrije dag gaan we er weer voor ???? Het heeft precies op de goede momenten gesneeuwd. Bijna op bestelling ???? En nu weer op naar het voorjaar, al kan dat zo te zien nog even duren. Het blijft sneeuwen en het blijft vriezen. Hebben in mei een keer 30 graden gehad maar ook sneeuw. We wachten het rustig af.

 • Hannie louhatapessy says:

  Hoi Corina. Wat een leuke blog en wat ziet het er mooi uit met al dat sneeuw.Wij hebben vrienden die kinderen in Zweden hebben wonen,waar we veel verhalen van horen.Ooit hopen we ook eens een keer naar Zweden tekomen.In de zomer lijkt me ook leuk.De natuur is er prachtig. Succes met alles en de groeten van Hanny.

 • Helaas kunnen we dit jaar niet tijdens Wasaloppet bij jullie zijn. Gister nog wel gekeken of op SVT iets hier over te zien was, maar alleen de melding “Kan bara ses i Sverige”
  Misschien zenden ze er hier nog een keer wat over uit..
  Groetjes, Mama en papa.

 • Rita Maijer-Noom says:

  De weergoden zitten op dit moment dus mee, dus duimen maar dat het blijft sneeuwen.
  Wij zullen Eurosport weer in de gaten houden. Vorig jaar ook genoten van de slopende tocht. Wie weet zien wij jullie ook weer staan om het sportieve gebeuren weer vast te leggen. Chapeau voor de deelnemers, dit is echte sport.