Hook Head vuurtoren en rotsen langs zee

Verken het oeroude Zuidoosten van Ierland

Engeland | Geen reacties

Als je door het zuidoosten van Ierland rijdt, net buiten onze haven van Rosslare, lijkt het of je door 5.000 jaar geschiedenis toert. Overal in het groene landschap zijn sporen uit het rijke, turbulente verleden te zien: ganggraven die ouder zijn dat de Egyptische piramiden, ringforten uit Keltische tijd, sporen van de Vikingen, middeleeuwse kastelen en kathedralen. En natuurlijk heeft elke plek z’n eigen verhaal. Deze zes plaatsen in Wexford, Waterford en Kilkenny zijn onze favorieten:

Mooiste kustroutes van Ierland Lees ook: Mooiste kustroutes van Ierland >>

Hook head lighthouse

Hook Head vuurtoren Ierland

De route langs de kust naar het schiereiland Hook alleen al is meer dan de moeite waard. Bij elke bocht kom je wel een oud fort of verborgen baai tegen. Je kunt er zelfs bultruggen en vinvissen spotten die deze wateren regelmatig bezoeken. De vuurtoren die op het uiterste puntje van de Hook Peninsula staat, is een van de oudste werkende ter wereld. Hij werd in de dertiende eeuw gebouwd om de eerdere vuurbakens van de monniken te vervangen die schepen veilig de haven van New Ross lieten binnenvaren. Tijdens een rondleiding krijg je een mooie indruk van de ruim 800 jaar geschiedenis. Eenmaal boven geniet je van een geweldig uitzicht over de woeste zee.

Medieval Mile Museum

Medieval Mile Museum in Kilkenny

Een aanrader voor wie zich wil onderdompelen in de rijke geschiedenis van Kilkenny. Het Medieval Mile Museum is gevestigd in St Mary’s Church. Deze 13e eeuwse kruiskerk is samen met het kerkhof een van de mooiste voorbeelden van middeleeuwse kerken in Ierland. De tentoonstelling gunt de bezoeker een kijkje in de het leven en werk van de Ieren door de eeuwen heen: schitterende beelden, een unieke collectie aan boeken en geschriften van rijke kooplieden, en een kijkje achter de schermen bij archeologische opgravingen.

Viking Triangle

Waterford, Viking Triangle

Waterford, een van Ierland’s oudste steden begon als de grootste nederzetting van vikingen buiten Scandinavië. In de Viking Triangle, het gebied binnen de oude stadsmuren, vind je drie musea die zeer de moeite waard zijn. Ze worden niet voor niets ‘Waterford Treasures’ genoemd. Reginald’s Tower, een ronde oude verdedigingstoren herbergt een grote collectie archeologische vondsten uit de vikingtijd; in het Medieval Museum kun je je vergapen aan middeleeuwse kleding en het Bishop’s Palace Museum is niet alleen een prachtig voorbeeld van georgiaanse architectuur maar richt zich ook op voorwerpen vanaf de 18e eeuw tot heden. Zo vind je er het oudste overgebleven stuk van het wereldberoemde Waterford kristal.

Johnstown Castle Gardens

Johnstown House Gardens in Wexford

Johnstown Castle nabij Murntown in Wexford was het landhuis van twee van de belangrijkste families in Wexford, de Esmondes –een Normandische familie en de Grogan-Morgan’s die het in de . De immense landschapstuin met maar liefst twee meren, gothische torens, watervalletjes en standbeelden werd in de 19e eeuw ontworpen door de beroemde architect Daniel Robertson. Je kunt er je heerlijk wandelen langs de slingerende paadjes, je vergapen aan de vele vogels en picknicken.

Dublin: de stad die niet verveelt Lees ook: Dublin: de stad die niet verveelt >>

Woodstock Gardens

Woodstock Gardens in Ierland

Weer zo’n tuin waar je een heerlijk relaxt dagje door kunt brengen. Deze Victoriaanse tuin buiten het dorp Inistioge in zuid-oost Kilkenny was eens onderdeel van een groot landhuis waar nu alleen nog een ruïne van over is. De tuin is een mix van formele en informele tuinarchitectuur. Er is een arboretum, maar ook een ommuurde tuin, een terrastuin en een rozentuin. Toegang tot het park is gratis, maar je moet wel parkeerkosten betalen.

Copper Coast Drive

Waterford Coast in Ierland

De indrukwekkende Copper Coast in Waterford is een gebied dat omgeven wordt door de Comeragh Mountains, een park dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Hij dankt zijn naam aan de kopermijnen die hier in de 19e eeuw een belangrijke rol speelden. Onderweg geniet je van het uitzicht op schitterende stranden, verborgen baaien en leuke dorpjes.

Ontdek oeroud Oost-Ierland in jouw tempo!

Ierland staat bol van historie, zeker langs de oude Oostkust. Ontdek geschiedenis in jouw eigen tempo met jouw eigen vervoer. Reis comfortabel met onze ferry van Hoek van Holland naar Harwich, en vervolgens van Fishguard naar Rosslare of Holyhead naar Dublin en start jouw ontdekkingsreis direct! Natuurlijk kun je ook gebruik maken van ons Landbridge arrangement; zo combineer je de overtocht Hoek van Holland – Harwich v.v. met onze vier routes op de Ierse zee voor één prijs. Er is altijd een overtocht die past bij jouw reisplannen. Laat je ons weten hoe het was? Alvast welkom aan boord!