Götakanaal in Zweden

Verken Zweden langs het Götakanaal

Engeland | Geen reacties

Dwars door Midden-Zweden loopt het Götakanaal, een van de grootste waterwerken die ooit in Zweden gemaakt is. Een rondreis langs het kanaal is zeker de moeite waard. In dit artikel nemen we je mee op een reis vol natuurschoon, outdoor-activiteiten, cultuur en geschiedenis.

Het verhaal van het Götakanaal begint in 1810. Om de hoge tol die de Denen rekenden voor het passeren van de Sont te vermijden, kreeg ingenieur Baltzar von Platen de opdracht om een kanaal van 190 kilometer te graven die het Vänernmeer moest verbinden met Slätbaken, een uitloper in de Baltische Zee. Een gigantische klus waar maar liefst 58.000 soldaten voor werden ingezet. In 1832 was het project met 58 sluizen klaar. Vanuit Göteborg kon voortaan ijzer en hout binnendoor naar de oostkust worden gebracht.

De mooiste autoroutes in Scandinavië Lees ook: De mooiste autoroutes in Scandinavië >>

Göteborg

De metropool aan de Göta rivier is zeker een bezoekje waard: of je nu van musea, shoppen of culturele evenementen houdt, in Göteborg is altijd wat te doen. Volg wanneer je van de ferry komt of wanneer je op de terugweg tijd overhebt, onze stadswandeling langs de hoogtepunten.

Skara (133 km)

Door de bosrijke regio Västergötland rijden we naar het plaatsje Skara, één van de oudste steden van Zweden. Hier vind je een imposante domkerk uit de 12e eeuw met fraaie crypte en gebrandschilderde ramen. Er is hier ook een openluchtmuseum (Fornbyn) met een 30-tal gebouwen die een indruk geven van het boerenleven. Met mooi weer is het (water)pretpark (Skara Sommarland Amusement Park) dé plek om met de kinderen naartoe te gaan. Voor vogelliefhebbers is een bezoek aan het Hornborgameer een aanrader. In het voorjaar strijken hier vele kraanvogels neer.

Lidköping (22 km)

Kasteel Läcko in Lidköping

Lidköping ligt aan het Vänernmeer, het grootste meer van Zweden. Een van de belangrijkste attracties is de Rörstrand porceleinfabriek en zijn outlet-winkel. Wie een mooi barok-kasteel wil zien moet een half uurtje verder rijden naar het Slott Läckö op het schiereiland Kållandsö. Dit was het huis van Magnus de la Gardie, één van de rijkste en machtigste edelmannen uit de 17e eeuw. Voor kinderen is hier een spannende speurtocht uitgezet. In het nabijgelegen hypermoderne Naturum Vänerskärgården kun je in het Visitor Centre meer te weten komen over de planten en dieren die in de omgeving leven. Voor een mooie wandeling kun je terecht in het natuurreservaat Kinnekulle. Vanaf de 19 meter hoge observatietoren heb je een schitterend uitzicht over het meer.

Sjötorp (70 km)

Het stadje Sjötorp is het beginpunt (of eindpunt) van het Götakanaal. In een oud pakhuis aan de haven is in het Kanalmuseet een tentoonstelling te zien over het scheepvaartverkeer door het kanaal. Vanaf Sjötorp loopt er een prachtige fietsroute langs de oever van het kanaal naar Töreboda.

Karlsborg (60 km)

Het fort van Karlsborg

Karlsborg ligt aan het Vätternmeer. Hier vinden we een van de best bewaarde forten van Noord-Europa uit 1819 dat werd aangelegd om het Götakanaal te verdedigen. De muur om het fort is maar liefst 5 km lang. Dit was de plaats waar in geval van oorlog het parlement en de nationale goud reserves van de Zweedse centrale bank naar toe zouden verhuizen. Tegenwoordig is er een militair museum gevestigd. In de garnizoenskerk vind je een bijzondere kroonluchter die in plaats van kristallen pegels 276 bajonetten bevat.

Tiveden Nationaal Park (24 km)

In dit schitterende oeroude bos met z’n dramatische kloven, prachtige meertjes en gigantische rotsblokken kun je heerlijk wandelen, fietsen of kanoën.

Örebro (82 km)

Kasteel in Örebro

Niet aan het Götakanaal, maar zeker een bezoek waard is Örebro en omgeving. Ook hier vind je een imposant koninklijk kasteel uit de 14e eeuw dat gebouwd is op een eiland in de Svartå-rivier.
Naast het prachtige stadspark ligt het openluchtmuseum Wadköping, een verzameling gebouwtjes uit allerlei perioden en bouwstijlen, dat gratis toegankelijk is.
Voor de natuurliefhebbers is het Garphyttan Nationalpark een aanrader. Het park was eens een onderdeel van Östra Gården een landgoed van een rijke ijzermijneigenaar. Tijdens een wandeling kom je hier allerlei mooie wilde bloemen tegen.

Norrköping (123 km)

Deze levendige stad is een uitstekende uitvalsbasis om het prachtige Bråvikslandet te verkennen of met een kajak door de archipel te peddelen. In het Industrie landschap langs de rivier de Motala vind je nog een flink aantal houten spinmolens en katoenfabrieken uit de 19e eeuw. In een van de oude katoenmolens zit het Arbetets Museum. In dit prachtige gebouw wordt een overzicht gegeven van de werkomstandigheden van het arbeidersleven.

Familie tip: Wie er met de kinderen op uit wil, raden we aan een bezoekje te brengen aan het dierenpark/amusementspark Kolmården.

Söderköping (16 km)

Söderköping in Zweden

Söderköping is een van de laatste stadjes aan het Götakanaal. In de middeleeuwen was dit een belangrijke stad, maar toen de haven in de 17e eeuw niet meer bruikbaar werd, raakte de stad in verval. Met de aanleg van het Götakanaal en de aanleg van een kuuroord in de 18e eeuw kwam hier verandering in. Nu kun je er een boottocht maken en er zijn diverse wandel- en fietsroutes langs het kanaal. Vanaf de Ramunderberg heb je een fraai uitzicht over de hele streek. Het kanaal werd in 1832 door koning Karl Johan XIV feestelijk geopend in het nabijgelegen dorpje Mem, wat op circa 13km van Söderköping ligt.

Linköping (50 km)

In deze universiteitsstad hoef je je niet te vervelen. In het Gamla Linköping openluchtmuseum met z’n straatjes met kinderhoofdjes en houten huizen lijkt het of je de 19e eeuw inloopt. De beroemde kathedraal, het kasteel, het museum van de Zweedse luchtmacht zijn stuk voor stuk een bezoekje waard.

De sluizen van Berg (10 km)

Bergs sluizen langs het Göta kanaal

De belangrijkste bezienswaardigheid in het Götakanaal zijn de sluizen van Berg (Bergs slussar). Schepen overbruggen met 7 sluizen achter elkaar een hoogteverschil van maar liefst 18 meter. Nabij de sluis is een tentoonstelling te bezichtigen waarin de geschiedenis van het kanaal belicht wordt.

Vadstena (44 km)

Twee historische figuren hebben hun stempel gedrukt op het middeleeuwse stadje Vadstena. De eerste was Sint Birgitta, de enige Zweedse heilige. In 1350 vestigde zij hier haar eerste kloosterorde. In de kloosterkerk bevindt zich haar met zilver beslagen schrijn. De tweede was koning Gustav Vasa die in 1545 begon met de bouw van een enorme burcht die nog in uitstekende staat verkeert.

Gränna (57 km)

Het idyllische plaatsje Gränna is bekend om z’n rood witte pepermuntkussentjes. Aardig is ook de tentoonstelling in het Gränna museum over de ballonvaart die S.A. Andrée maakte naar de Noordpool.

Jönköping (39 km)

Huskvarna en Väternmeer bij Jönköping

De plaats Jönköping op de zuidelijke oever van het Vätternmeer is een goede uitvalsplaats voor allerlei activiteiten. Je kunt er heerlijk naar het strand, watersporten, leuke musea bezoeken waaronder het Jönköping Country Museum en het lucifermuseum, maar ook fietsen door een van de vele natuurreservaten om de stad. In het nabijgelegen Huskvarna museum vindt je allerlei goederen die daar geproduceerd werden, van wapens en motoren tot tuinapparatuur.

Borås (84 km)

De laatste stop op deze rondreis is Borås, dé textielstad van Zweden. Er staat zelfs een schaar in het stadswapen om dit te onderstrepen. Uiteraard mag daar een bezoekje aan het Textielmuseum en de vele design studio’s en boetieks niet ontbreken. Een ritje van 65 km brengt je weer terug naar de stad Göteborg.

Op reis naar Zweden

Je geniet extra wanneer je uitgerust bent, begin jouw reis dan ook aan boord van onze comfortabele ferry’s: zo begint jouw vakantie al aan boord! Verken Zweden langs het Götakanaal met eigen vervoer of per fiets. Het fijne is, zowel de auto (met of zonder fietsen) mag mee aan boord van onze ferry’s! Laat je mij weten wat het leukste plekje langs het Götakanaal was?