Veteranen in Nederland om bevrijding te vieren

Engeland | Geen reacties

Net als vorig jaar zijn onze helden op 3 mei in Nederland aangekomen. Deze veteranen komen jaarlijks in Londense taxi’s naar Nederland om 4 mei te herdenken en op 5 mei de bevrijding te vieren. Naar alle waarschijnlijkheid is dit het laatste jaar dat de 160 veteranen naar Nederland komen, gezien de hoge leeftijd van deze helden.

Ieder jaar weer zorgt de colonne met Britse WOII veteranen voor mooie plaatjes en worden zij met open armen ontvangen. Dit jaar ging het om 80 Londense taxi´s met daarin 160 Britse veteranen, die dankzij de London Taxi Benevolent Association for War Disabled en de Nederlandse afdeling van het British Legion de plechtigheid rondom de Dodenherdenking in Arnhem konden bijwonen. De colonne van taxi´s werd begeleid door de Nederlandse en Britse politie.

 

Hieronder vindt u een kort overzicht van het programma voor de veteranen.

3 mei :
08.30 uur: Aankomst Hoek van Holland, onder begeleiding van 10 motoren van nationale politie de naar museum Bronbeek te Arnhem, de snelwegen E25 en E35 zullen hiervoor tijdelijk worden afgezet. Geschatte aankomst in Arnhem rond 11.30 uur. De veteranen worden ontvangen door de burgemeester van Arnhem en hierna volgt een lunch.
14.30 uur: naar Oosterbeek het Airborne museum “Hartenstein” voor een Meet & Greet met de locals. De Meet & Greet vindt plaats van 15.00 – 17.00 uur. Rond 18.00 uur checken de veteranen in bij Hotel Papendal te Arnhem, hier volgt in de avond een diner en ‘light entertainment’.

4 Mei :
09.30 uur vertrek met de taxi’s naar de Canadian War Cemetery in Groesbeek voor een kransleggingsservice bij de Wall of the Missing (aanvang 10.30 uur).
Hierna naar het Nationaal Bevrijdingsmuseum te Groesbeek voor lunch om 12.00 uur en programma, o.a. ontmoeting met 600 Canadese studenten.
Om 18.00 uur terug bij Hotel Papendal voor diner, waarna in kleinere groepen deelneming plaats vindt bij locale herdenking en van 20.00 uur. O.a. in de omgeving van Arnhem, Oosterbeek en Heteren.

5 Mei :
De hele middag staat in het teken van 5 Mei. Een kleine groep veteranen is ‘s-morgens om 10.00 uur aanwezig bij de Naald in Oosterbeek voor de onthulling van het Kindervrijheidsmonument. Vervolgens gaan alle veteranen rond 12.00 uur per touringcar naar Wageningen. Voor de veteranen wordt geprobeerd om ze zoveel mogelijk te laten deelnemen aan de parade het zij in een rolstoel of anders op militaire WOII voertuigen. Na afloop is er s’avonds een farewell diner party in Hotel Papendal (alleen toegankelijk voor genodigden).

6 Mei :
10.00 uur terug naar Hoek van Holland weer onder de begeleiding van motoren van de landelijke Politie, afvaart boot 14.30 uur

IMG_1735

Vandaag zijn de veteranen aan boord van de Stena Hollandica weer vertrokken richting Engeland. We hopen onze helden nogmaals te mogen begroeten… ‘We’ll meet again’