London Eye in kerstsfeer

Vier een Britse Kerst met deze Kerstfilms!

Engeland | 2 reacties

Mogen we je in de ultieme kerstsfeer brengen? Van schilderachtige met sneeuw bedekte huisjes tot overdadig gedecoreerde pleinen, de steden en dorpen van Groot-Brittannië  zijn het decor van razend populaire kerstfilms. Geniet vanaf de bank van deze zeven Britse kerstfilms en wie weet bezoek je volgend jaar wel de mooiste filmlocaties.

1. Londen – Love Actually

Notting Hill in Londen met oldtimer

In de romantische Britse kerstklassieker van Richard Curtis, schitteren naast verschillende iconische Londense locaties ook enkele minder bekende plekken van de Britse hoofdstad. Je zult onder andere Trafalgar Square, de Millennium Bridge, Tate Modern en de glinsterende wolkenkrabbers van Canary Wharf herkennen. Verder werden er scenes voor de film opgenomen bij Gabriel’s Wharf aan de South Bank, voor de deur van Downing Street 10, St Luke’s Mews in Notting Hill en het warenhuis Selfridges, waar acteur Alan Rickman wacht op hulp van shopassistent Rowan Atkinson.

2. Shere, Surrey en Cornwell, Oxfordshire – The Holiday

Regisseur Nancy Meyers gebruikt in deze film verschillende locaties om de typische Engelse landelijke sfeer te vangen. Tegen de achtergrond van het pittoreske dorp Shere in Surrey vinden sterren Cameron Diaz en Jude Law de liefde. Zowel de plaatselijke kerk als de pub zijn prominent in beeld. En hoewel de karakteristieke Rosehill Cottage alleen werd gebouwd om te filmen, is deze geïnspireerd op Honeysuckle Cottage in het dorpje Holmbury St Mary. Beide plaatsjes liggen in het hart van de Surrey Hills Area of ​​Outstanding Natural Beauty, een gebied met glooiende heuvels en bospaden, waar je kunt dwalen door smalle kronkelende straatjes langs honingkleurige huisjes.

In een van de scenes van deze romantische komedie zie je het stel een gezellige lunch hebben in de omgeving van Cornwell Manor, een luxe privélandgoed in de Cotswolds. In deze idyllische regio, die op korte afstand van Chipping Norton ligt is het zowel in de winter als in de zomer goed toeven.

3. Snowshill, Gloucestershire – Bridget Jones ‘Diary

Cotswolds in Engeland

Hoewel Bridget Jones’ Diary zich voornamelijk afspeelt in Londen, vind Renee Zellweger’s eerste ontmoeting met Mark Darcy (Colin Firth) plaats in de besneeuwde omgeving van de Cotswolds. Het charismatische dorp Snowshill, nabij Broadway, was het decor voor een feestje bij Bridget’s ouders thuis. De crew moest wel veel nepsneeuw gebruiken om een winters tafereel te creëren: de opnames vonden midden in de zomer plaats. Deze regio met z’n mooie stenen huisjes is omgeven door heuvels en staat bekend om zijn ongerepte schoonheid, ongeacht het seizoen.

De statige omgeving  van Stoke Park in Buckinghamshire was het decor voor de plek waar Daniel Cleaver (Hugh Grant) Bridget mee naartoe neemt voor een romantisch weekend. Dit luxe vijfsterren spa- en golfhotel ligt op slechts 8 km van Windsor Castle en biedt naast de vele faciliteiten  de mogelijkheid om te genieten van een traditionele afternoontea in The Orangery.

4. Shrewsbury – A Christmas Carol

In het rijtje met Britse films mag het klassieke kerstvehaal van Charles Dickens natuurlijk niet ontbreken. In de uit 1984 stammende remake veranderden de straten van Shrewsbury in Victoriaans Londen. Dit traditionele marktstadje in het hart van Shropshire was te zien in de openingsscènes van de film. In St. Chad’s Church kunnen bezoekers nog steeds het graf zien van Ebenezer Scrooge, gespeeld door George C. Scott. Zijn naam werd gebeiteld in een grafsteen op het terrein van het monumentale gebouw dat uitkijkt over een park aan de oevers van de rivier de Severn.

5. Sussex – The Snowman

Royal Pavilion in Brighton

The Snowman, is een klassieker geschikt voor alle leeftijden, gebaseerd op het kinderboek van Raymond Briggs. Het verhaal speelt zich af in Sussex, waar de auteur woonde. Het is een ‘stomme’ film: het verhaal wordt tot leven gebracht met behulp van de soundtrack Walking in the Air. James en zijn sneeuwpop vliegen over het besneeuwde landschap van het South Downs National Park. Ook het iconische Royal Pavilion en de beroemde pier van Brighton zijn te herkennen. Dit extravagante paviljoen werd ooit gebouwd voor koning George IV en heeft een geschiedenis die meer dan 200 jaar teruggaat.

6. Coventry – Nativity!

Met Martin Freeman in de hoofdrol als de leraar die een onvergetelijk kerstspel wil opvoeren, speelt deze muzikale komedie zich af op diverse locaties in Coventry, de geboorteplaats van regisseur Debbie Isitt. De historische Spon Street en Priory Street werden voor de opnames volledig getransformeerd. Zo zie je er in de film onder andere kamelen grazen naast de ruïnes van de kathedraal van Coventry!

7. Powys – A Child’s Christmas in Wales

Deze film met Denholm Elliott in de hoofdrol, is gebaseerd op een beroemd stuk proza ​​van de Welshe dichter Dylan Thomas. Het verhaal is gefilmd in het Welshe stadje Montgomery in Powys, een schilderachtige omgeving op korte afstand van de grens met Engeland. De historische stad met zijn middeleeuwse straten en Victoriaanse architectuur ligt ook dicht bij het Offa’s Dyke Path, een bijna 300 km lang wandelpad dat voert door enkele van de meest spectaculaire landschappen van Wales.


  • Ab W. Catsman says:

    Wel “lekker” weer een paar Engelse plekjes te zien. We wachten tot de situatie weer genormaliseerd is. Prettige feestdagen en misschien “tot ziens” aan boord. Prettige Feestdagen!!