Vier Midsummer met de Zweden

Engeland | 1 reactie

Na Kerstmis is Midsommar, beter bekend als de midzomer, een belangrijke feestdag op de Zweedse kalender. Voor sommige is het zelfs dé belangrijkste feestdag. Er zijn namelijk weinig dingen die de Zweden meer associëren met de zomer dan de viering van de midzomernacht tijdens het midzomerfeest. De midzomernacht is een van de lichtste van het jaar en is een echte magische avond.

Het midzomerfeest verwijst naar de zomerzonnewende op 21 juni waarbij de zon, gezien vanaf de aarde, de noordelijkste of zuidelijkste positie bereikt. In sommige delen van Zweden gaat de zon dan niet onder en is het daarom het gehele etmaal licht. Midsummer is altijd op een vrijdag en is zo belangrijk voor de Zweedse cultuur dat het een nationale feestdag is. Er zijn veel Zweedse tradities rondom midzomer. Zo worden meisjes en jonge vrouwen verondersteld zeven verschillende soorten bloemen te plukken en deze onder hun kussen te leggen waarop hun toekomstige echtgenoot zal verschijnen in hun droom.

Dansen rond de meiboom (links) en typisch eten tijdens het midzomerfeest in Zweden (rechts)

Dansen rond de meiboom (links) en typisch eten tijdens het midzomerfeest in Zweden (rechts)

Midzomer wordt gevierd op het platteland, de dag ervoor verlaat dan ook vrijwel iedereen de stad. Op Midzomer wordt in alle dorpen en steden in Zweden de meiboom opgetogen en dansen zowel kinderen en volwassenen rondom de boom. Typisch midzomer voedsel omvat verschillende soorten zure haring, gekookte nieuwe aardappelen met verse dille, zure room, bieslook en ruwe rode ui. Dit wordt vaak gevolgd door een gegrilde gerecht, zoals spare rib of zalm, met de eerste aardbeien van de zomer en room voor het dessert. De traditionele drank is koud bier en schnapps, bij voorkeur gekruid.

De succesvolle formule van het nooit eindigende midzomerfeest heeft ook een aantal andere tradities zoals het hebben van bloemen in je haar, zingen van liedjes tijdens het drinken van schnaps en dansen rond een paal. Klinkt dit je als muziek in de oren? Dat moet je het midzomerfeest zéker een keer meemaken!

Heb je nog geen goed beeld van het midzomerfeest? Wellicht helpt onderstaande video een beetje ;-).

Foto’s: Lena Granefelt, Carolina Romare, Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

 


  • Ivo Simons says:

    Midsummer is in Zweden de mooiste dag van het jaar. Het is feest maar ook het begin van de vakantie voor het merendeel van de Zweden. Midsummer wordt meestal gevierd in familieverband in een “summerhouse”. Dat is zeker niet in de grote steden zoals Stockholm maar meestal in het noorden en aan een meer. Er wordt schnaps gedronken en haring gegeten. Op vele plaatsen wordt er ook een groot vuur aangestoken om de lange winterdagen te vergeten maar ook om de boze geesten te verdrijven die er in de schuren zouden verscholen zitten.