Vrouw bij een meer

Voor je Zweedse bucket list!

Engeland | 4 reacties

Zweden is het land voor ontdekkers, voor wie houdt van rust en ruimte in uitgestrekte bossen, maar ook van lekker eten en een rijke historie. Droom jij ook van reizen naar Zweden? Hier hebben we ideeën voor je verzameld van activiteiten in dit schitterende land die je beslist aan je verlanglijstje kunt toevoegen.

De mooiste autoroutes in Scandinavië Lees ook: De mooiste autoroutes in Scandinavië >>

 

Zweden Natuurlijk

Wie aan Zweden denkt, denkt meteen aan de uitgestrekte natuur, waar je heerlijk ver van de mensenmassa tot rust komt. Dit is social distancing op z’n best!
Trek met je tentje de wildernis in, ga bessen plukken of zwemmen in een kraakhelder meertje. Dankzij het befaamde allemansrecht kun je volop van al dat moois genieten, mits je je natuurlijk aan de basisregels houdt en respectvol met de natuur omgaat.
Wist je trouwens dat Zweden maar liefst 29 nationale parken heeft? Stuk voor stuk zijn ze een bezoekje waard.
Als je veel geluk hebt, spot je misschien wel een van de vele wilde dieren die Zweden rijk is. De beste kans om een eland of beer te ontmoeten, is trouwens in een van de vele dierenparken.

Er op uit

Man aan het kanoën
Die uitgestrekte natuur maakt dat het land bij uitstek geschikt is om allerlei outdoor activiteiten te ondernemen.
Fietsers en wandelaars kunnen hun hart ophalen dankzij de vele goed gemarkeerde routes die je in het hele land tegenkomt. Wat dacht je van kanoën op een van de duizenden meertjes in Dalsland? Gegarandeerd plezier voor jong en oud. Of huur een zeekajak en peddel naar een van de vele eilandjes langs de kust van Bohuslän, het gebied tussen Göteborg en de Noorse grens.
In die regio kun je bovendien genieten van de lekkerste verse schelpdieren en vis. Hou er wel rekening mee dat het in sommige kustplaatsjes, zoals Fjällbacka in de zomer druk kan zijn: veel Zweden trekken vanaf midsommar, naar de kust om te genieten van hun sommarstuga.

Cultureel Zweden

Neem je liever een duik in Zweden’s rijke geschiedenis? Bezoek dan één van de 15 plaatsen die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan, zoals Tanumshede waar je de befaamde rotstekeningen uit de bronstijd kunt bekijken. Het rauwe landschap aan de Höga Kusten, de kuststrook aan de Botnische Golf is een voorbeeld van een uniek landschap. Dit gebied staat bekend om de productie van surströmming, de gefermenteerde haring. Wie bijzonder industrieel erfgoed wil bekijken, moet beslist naar de inmiddels verlaten kopermijn in Falun. Hier kwam onder andere het pigment vandaan voor de typisch rode huisjes die je overal in Dalarna ziet.
Ook voor liefhebbers van kastelen en forten is er genoeg te zien. Neem het imposante fort van Karlsborg aan het Vätternmeer dat gebouwd werd om het Götakanaal te verdedigen, of de Nya Älvsborgs fästning, de vesting van Göteborg en natuurlijk het Drottningholm-paleis op Lovön ten westen van Stockholm, waar de koninklijke familie woont.

Op bezoek bij de Sami

Sapmi Nature Camp
Onbeschrijflijk mooi is de natuur in Zweeds Lapland, de thuisbasis van de Sami de oorspronkelijke bevolking van Zweden. In dit gebied boven de poolcirkel dat in de herfst en winter dé plaats is voor het spotten van het noorderlicht gaat in de zomer de zon niet onder. Het is wel even rijden, maar dit gebied is de rit meer dan waard!
De meest zuidelijke nederzetting van Sami vind je in Dalarna (ca. 625 km van Göteborg), net boven Idre Fjäll.
Ook met de Vildmarksvägen, een van de mooiste autoroutes in Scandinavië die vanaf Strömsund dwars door de wildernis naar het Stekenjokk-plateau voert, kom je in het gebied waar de Sami ‘s zomers hun rendieren laten grazen op de hoogvlaktes.

Je vakantie begint aan boord

Waar je ook in Zweden heen wilt, een overtocht op een van de vele Stena Line ferry’s brengt je relaxt en veilig naar je bestemming.

Pak bijvoorbeeld de nachtboot op de route Kiel-Göteborg als je eindbestemming in West- of Midden-Zweden ligt. Dankzij de comfortabele hutten kom je gegarandeerd uitgerust aan. Voor de zuidelijke provincie Skåne is een overtocht van Rostock naar Trelleborg een goede keuze. En voor reizigers met caravan, is de route Grenå-Halmstad ideaal: je caravan reist daar op de dagafvaarten gratis mee.

Twijfel je nog over je reisdatum? Boek een Flexi-ticket. Dan kun je je reis tot 24 uur voor vertrek nog aanpassen zonder wijzigingskosten. Je betaalt alleen -indien van toepassing – het verschil in tarief.


 • Jan Winters says:

  Als ik naar Zweden wil , kan dat met een sneltest ,of moet daar een dure pcr test voor overlegd worden

 • Anna veerbeek says:

  mag je alweer naar zweden toe?

  • Stena Line Travel Team says:

   Beste Anna, We raden je aan hiervoor de reisadviezen voor Zweden op de site van Buitenlandse zaken in de gaten te houden. Boeken kan, maar dan adviseren we je wel het Flexi-tarief te kiezen: dan kun je je reisdata tot 24 uur voor vertrek nog zonder wijzigingskosten aanpassen. Je betaalt eventueel alleen het verschil in tarief.