Valborg in Skansen

Walpurgisnacht in Zweden

Engeland | Geen reacties

Vreugdevuren, brandnetelsoep en veel gezang. Dat zijn de ingrediënten van het feest dat op 30 april in Zweden wordt gevierd: Walpurgisnacht, ofwel Valborg. Het is een gezellig feest dat je normaal met je de hele buurt viert. Natuurlijk is de viering dit jaar beperkt vanwege de coronamaatregelen en bieden gemeenten ‘online’ edities aan. Maar we leggen je graag uit waar de traditie vandaan komt. 

Heilige en heksen

Het feest Valborg, voluit valborgsmässoafton, kwam in de middeleeuwen vanuit Duitsland naar Zweden. Het is van oorsprong een katholiek feest vernoemd naar de heilige St. Walburga, beschermheilige van de landbouwers, zeelui en huisdieren. Op 1 mei, de naamdag van deze heilige, werd het vee naar buiten gelaten om te grazen. Om roofdieren op afstand te houden, ontstak men de avond ervoor grote vreugdevuren (majbrasor wat letterlijk meivuren betekent).
Maar de traditie van de vreugdevuren had ook een heidens trekje: 30 april zou de avond zijn van de heksensabbat, de avond dat heksen met de duivel feestvierden. Met het vuur hielden ze het kwaad op afstand en alsof dat nog niet genoeg was, werd er ook nog eens flink herrie gemaakt door te rammelen met koebellen en te schreeuwen.

Mei-liederen

Tijdens Valborg is het een populair gebruik om met een koor de aankomende zomer te bezingen. Deze traditie komt voort uit de studentenbeweging in oude universiteitssteden als Uppsala en Lund. 30 April betekende voor hen het einde van het academisch jaar. Symbolisch wisselden ze hun zwarte studentenmuts voor een witte zomermuts en trokken zingend langs de deur in ruil voor lekkernijen.

Opwarmen met brandnetelsoep

Valborg is een feest dat je vooral met je hele buurt viert en omdat 1 mei een feestdag is, is men niet bang om tot in de late uurtjes door te feesten. Aangezien het ‘s avonds laat nog best koud is in Zweden, is een kom soep om warm te blijven welkom. Een populair gerecht is brandnetelsoep (nässelsoppa). De brandnetel is een onkruid dat snel verschijnt als de sneeuw is gesmolten en van de verse groene scheuten kun je een prima soep trekken. Populaire garnering bij de soep is een hardgekookt ei.

Leuk weetje: Valborg is ook een beetje Koningsdag. Op 30 april is de Zweedse koning Carl Gustav jarig. De Zweden hebben echter nu geen vrij: zijn verjaardag wordt officieel gevierd op ‘Nationaldagen’ (6 juni).