University of Cambridge

Wandelen door Cambridge

Engeland | Geen reacties

De universiteit van Cambridge is naast die van Oxford de belangrijkste van Engeland. De 31 colleges van de academie zijn de trots van de stad, maar het compacte stadshart heeft nog meer te bieden. Je kunt er uitstekend winkelen, wandelen of genieten van een pint in een van de vele pubs en restaurants. Tijdens deze wandeling nemen we je mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad.

Wandelen en fietsen in Engeland Lees ook: Wandelen en fietsen in Engeland >>

Queens’ College en de Mathematische brug

Mathematische brug in Cambridge

Onze wandeling begint bij de Silver Street Bridge, op ca. 9 minuten lopen vanaf het station. Als je op de brug staat, zie je aan je linkerhand Queens’ College. Dit is één van de grootste en oudste colleges. Omdat hij twee keer is opgericht (door Margaretha van Anjou, echtgenote van Hendrik VI en enkele jaren later door haar rivale koningin Elisabeth Woodville, de vrouw van Edward IV) is het college vernoemd naar beide koninginnen. Het deel van het college dat het meest bezocht wordt is de Mathematical Bridge.

Het verhaal gaat dat deze houten voetbrug over de Cam ontworpen is door Sir Isaac Newton. Hij gebruikte daarbij alleen kruisende balken en geen enkele bout of moer. Hij werd echter uit elkaar gehaald door studenten om te kijken hoe hij dat gedaan had. Toen ze daarna de brug niet meer in elkaar kregen, werden toch uiteindelijk bouten en moeren gebruikt. Dit verhaal blijkt een mythe: de brug werd ontworpen 22 jaar nadat Newton was overleden door meester-timmerman Willam Etheridge.

Mill Pond

Punt (boot met platte bodem) varen in Cambridge

Mill Pond was tot de 20-er jaren van de vorige eeuw een losplaats voor binnenvaartschepen. Nu kun je er een punt, een bootje met een platte bodem, huren om een tochtje over de rivier de Cam te maken. Je slaat rechtsaf Laundress Lane in en volgt daarna linksaf Mills Lane tot Thumpington Street. Sla voor het kerkje St. Botolph Lane in en ga aan het einde linksaf Free School Lane in.

Aan het einde van Free School Lane staat St. Bene’t’s Church, de oudste kerk in de stad. Je ziet er dat het kerkhof een stuk lager ligt dan straatniveau. Recht tegenover de kerk is de Eagle Pub, een voormalige postkoetsherberg, waar volgens het verhaal de nobelprijswinnaars Watson en Crick hun idee voor DNA bespraken. Wanneer je rechtsaf Bene’t Street inloopt en vervolgens linksaf slaat Peas Hill in, kom je bij Market Square waar een gezellige dagmarkt wordt gehouden. Dit is ook het begin van het winkelgebied van Cambridge. Loop langs de Guildhall (rechts) via Market Hill om de markt heen Market Street in. Via Sidney Street kom je langs Sidney Sussex College bij de Round Church.

Holy Sepulchre (the Round Church)

Dit gebouw werd rond 1130 na Chr. gebouwd volgens het model van de Heilige Grafkerk in Jerusalem. Het is zeker de moeite waard hier naar binnen te lopen. Er is een tentoonstelling over de geschiedenis van de stad en over de universiteitsgebouwen. Wanneer je Bridge Street inloopt, krijg je een goede indruk hoe Cambridge er in de middeleeuwen uitzag. Magdalene Bridge is de plaats waar de eerste brug over de Cam werd gebouwd. Aan de rechterkant bevindt zich een voetgangersgebied met winkels en restaurants.

Magdalene College

Magdalena College in Cambridge

Magdalene College werd in 1428 na Chr. gesticht door Benedictijner monniken en waarvan de meest bekende student Samuel Pepys is. Deze hoge ambtenaar van Charles II uit de 17e eeuw deed in zijn dagboeken o.a. verslag van de grote brand van Londen, de pestepidemie en de overwinning van Michiel de Ruyter bij de slag op de Medway.

St. John’s College

Bridge of Sighs St. Johns college Cambridge

Loop terug richting Round Church en sla St. John’s Street in. De poort van St. John’s College is voorzien van prachtig snijwerk met margrieten uit het wapen van Margaret Beaufort, de moeder van Hendrik VII die rond 1500 het college stichtte. Beroemd is de Bridge of Sighs, vernoemd naar de brug der zuchten in Venetië, waar studenten overheen moesten om bij hun examen te komen.

Aan je linkerhand zit All Saints Gardens, waar op zaterdag een kunstmarkt wordt gehouden.

Trinity College

Universiteit van Cambridge in Trinity college

Trinity College werd in 1546 gesticht door Hendrik VIII. Zijn doel was niet het stichten van een nieuw college, maar het opheffen en daarmee zich toe-eigenen van de bezittingen van twee kleinere colleges. Boven de poort houdt zijn standbeeld buiten een rijksappel geen zwaard, maar een stoelpoot vast.

Aan dit college studeerden een lange lijst bekende personen, waaronder Isaac Newton, politici als Lord Byron en grondleggers van de atoomfysica als Ernest Rutherford en Niels Bohr. Het is zeker de moeite waard hier ook binnen te kijken.

In het autovrije gebied rond Trinity Street en Rose Crescent vind je veel winkels in verschillende bouwstijlen. Na Clare College, gesticht in 1338 door Lady Elisabeth de Clare, en de Clare Bridge, de oudste originele brug uit 1640, kom je bij King’s College.

King’s College

King College in Cambridge

King’s College en de kapel mag je niet missen. Dit laat-gotische gebouw is ontegenzeggelijk een van de mooiste in Cambridge. Het college werd door Hendrik VIII gesticht. In de kapel is genoeg om je aan te vergapen. Het spectaculaire waaiersplafond, prachtige gebrandschilderde ramen, de koorbanken waar regelmatig het beroemde jongenskoor optreedt, het schilderij ‘de aanbidding der wijzen’ van Rubens zijn stuk voor stuk het bezoek meer dan waard.

Great St. Mary’s Church

Aan King’s Parade ligt de universiteitskerk. Vanaf de klokkentoren heb je een prachtig overzicht over de colleges en de directe omgeving. Als je King’s Parade uitloopt kom je het imposante Fitzwilliam Museum tegen.

Fitzwilliam Museum

Dit museum huisvest een beroemde verzameling van antiquiteiten, schilderijen, beeldhouwwerk, meubilair en klokken. Volgens de legende komen de enorme stenen leeuwen die dit museum flankeren tot leven om de schatten te bewaken. De toegang tot het museum is gratis.

Botanische Tuin

Cambridge University Botanic Gardens

Voor de natuurliefhebbers kunnen we een bezoek aan de botanische tuin aanraden. Op ruim 16 hectare vind je meer dan 8.000 verschillende plantensoorten in schitterende landschapstuinen. Deze tuin werd geopend in 1846 door John Stevens de mentor van Charles Darwin.

Hoe kom je er?

Cambridge ligt op ongeveer 78 km van Harwich International Port waar de Stena Line ferry vanuit Hoek van Holland aankomt. ‘s Morgens is er een rechtstreekse treinverbinding vanuit Harwich. Helaas moet je op de terugweg overstappen. Het is daarom verstandig als je met de trein reist een overnachting in Cambridge te boeken en de volgende dag via Londen terug te reizen.