Fietsen in Ribblesdale Engeland

Wandelen en fietsen in Engeland

Engeland | Geen reacties

Groot-Brittannië zit bezit een dicht netwerk van voetpaden die voeren over bergkammen, dwars door weilanden en bossen, over boerenerven en oude kerkhoven en lange de hele kust. Ga je fietsen in Groot-Brittannië dan rijd je over vriendelijke landweggetjes tussen de koeien en de korenvelden en langs houtwallen vol kwetterende vogels. Of je nu loopt of fietst, je komt altijd wel een kasteel, een menhir of een oude watermolen tegen. Stop voor een lunch of een cream tea bij een romantische herberg. Of eet gewoon op een bankje op de brink een broodje, waarbij je kunt rekenen op veel belangstelling van de eenden in de village pond.

Wandelen in Norfolk Lees ook: Wandelen in Norfolk >>

Public Rights of Way

De Britse wandeltraditie blijkt uit de vele wegwijzers en het uitstekende onderhoud van de paden, dat vaak door vrijwilligers wordt gedaan. Veel voetpaden doorkruisen privé-land, maar de ‘Right of Way’ bordjes wijzen de weg. Het spreekt vanzelf dat je hier niet vanaf dient te wijken; ga niet door de ramen van een cottage naar binnen staan gluren… Ingenieuze doorgangshekjes verschaffen toegang tot de akkers en weilanden. Zoals de ‘kissing gate’ een klaphekje dat alleen door mensenhanden geopend kan worden, en allerhande laddertjes en stapstenen die je over een hek moeten helpen.

National Trails

Strandhuisjes bij zonsondergang in Wells-next-the-sea in Noord Norfolk

De langeafstandspaden van Groot-Brittannië, National Trails, worden aangeduid met een eikelsymbool. Een perfecte introductie voor beginners is The Norfolk Coast Path, een relatief vlakke, goed bewegwijzerde route die langs de Engelse oostkust loopt. Je komt langs charmante kustplaatsjes, mooie strandgebieden en dwars door het natuurgebied waar het vooral in het voorjaar wemelt van de trekvogels. Niet voor niets heeft dit gebied het predicaat ‘Area of Outstanding Beauty‘ gekregen.
Naast deze paden zijn er natuurlijk ook legio mogelijkheden voor korte wandelingen. Op de website van National Trail vind je uitgebreide informatie over de wandelpaden, de moeilijkheidsgraad, korte rondwandelingen en kun je GPX-files met kaarten voor je mobiel downloaden.

National Cycle Network

Meer dan 300 Britse organisaties werken samen om een National Cycle Network te vormen dat uit fietsroutes bestaat langs historische plaatsen, natuurmonumenten en andere bekende attracties. Door verkeersvrije paden, zoals voormalige spoorlijnen en karrensporen, te combineren met kleine landweggetjes worden ononderbroken, veilige fietsroutes gecreëerd. De vrijwilligersorganisatie Sustrans heeft de uitvoer van dit project in handen en geeft er kaarten van uit.

East Anglia, ruwweg het gebied tussen Northampton en de Noordzeekust, is met haar zacht glooiende landschap uitgeroepen tot hét fietsgebied van Engeland. Er zijn verschillende fietstochten uitgestippeld die luisteren naar namen als The University Way, Petersborough Green Wheel en Marriott’s Way. Dit zijn perfecte dagtochten die voeren langs stille landwegen, korenvelden en kleine dorpjes.

Tips voor fietsers

  • Voor Nederlanders is Groot-Brittannië als fietsbestemming ideaal, omdat de fietsen gratis achterop de auto meegenomen kunnen worden aan boord. Natuurlijk is het ook mogelijk om met alleen fiets een overtocht Hoek van Holland-Harwich te boeken.
  • Het is wel aan te raden een fiets met meerdere  verstellingen te gebruiken vanwege de heuvels die af en toe beklommen moeten worden.
  • Uiteraard moeten ook fietsers in Engeland links rijden. Fietsen op de Motorways is niet toegestaan, maar op alle andere wegen wel. Het dragen van een valhelm is in Groot-Brittannië niet verplicht, maar het wordt wel veel gedaan.
  • In het donker moet de fiets voorzien zijn van voor- en achterverlichting en een reflector aan de achterkant. Vergeet niet om een reparatiesetje mee te nemen!