Willy Lott’s House

Wandelen in Constable Country

Engeland | Geen reacties

Net een half uurtje rijden buiten Harwich, ligt op de grens van de graafschappen Essex en Suffolk een van de meest schilderachtige stukjes van Engeland. Het natuurgebied Stour Valley en Dedham Vale is vooral bekend geworden als ‘Constable country’. Dit gebied is zeker een bezoekje waard.

Wie was John Constable?

John Constable was een Engelse schilder (1776-1837). Hij werd geboren in East Bergholt in Suffolk. Zijn vader was een vermogend graanhandelaar en eigenaar van een molen in Flatford. Aanvankelijk was het de bedoeling dat hij het bedrijf van zijn vader zou overnemen, maar in 1799 wist hij zijn vader te overtuigen dat voor hem een carrière als kunstenaar was weggelegd. Aan de Royal Academy of Arts in Londen leerde hij het vak door werken van meesters als Jacob van Ruysdael en Claude Laurrain na te schilderen.

Constable werd bekend om zijn idyllische olieverfschilderijen van kabbelende beekjes, verstilde bossen en landgoederen omgeven door weiden en velden en rustieke dorpjes met vakwerkhuisjes. In tegenstelling tot andere romantische schilders, die het zochten in gefantaseerde wilde landschappen met ruïnes, schilderde hij vooral het gewone leven in het gebied rond de rivier de Stour. Het duurde dan ook vrij lang voordat hij echt succes kreeg: pas in 1819 verkocht hij voor 100 guineas zijn eerste grote doek, The White Horse.
Het zure is dat hij gedurende zijn leven populairder was in het buitenland dan in Engeland zelf. Tijdens zijn hele leven verkocht hij in Engeland zelf 20 doeken, terwijl hij hetzelfde aantal in Frankrijk in slechts een paar jaar verkocht. Men vond zijn werken te groot (de meeste doeken waren 6-voeters dus rond 1.80m breed) en te grof. Pas in 1829 werd hij op 52-jarige leeftijd gekozen als lid van de Royal Academy.

Nieuwsgierig naar de schilderijen van John Constable? Wanneer je de werken van Constable in het echt wilt bewonderen, kun je terecht in de National Gallery, het Victoria en Albert Museum en Tate Britain. Deze Londense musea zijn gratis toegankelijk. En wie ze allemaal online wil bekijken, kan het beste naar de fan-site van john-constable.org gaan.

De rivier Stour bij Dedham

Wandelen in Dedham Vale

Het mooie is dat het glooiende landschap dat hij schilderde rond de Stour vandaag de dag nog goed te herkennen is. Dwars door deze Area of Outstanding Natural Beauty heeft de National Trust heeft een wandeling van ongeveer 11 km uitgezet. Je kunt deze wandeling door Dedham Vale vanaf station Manningtree starten. De route voert onder andere langs Flatford Mill (de watermolen die eigendom was van Constable’s vader), Willy Lott’s House (het onderwerp van zijn bekende schilderij The Hay Wain, de hooiwagen) en het charmante dorp Dedham (waar Constable naar school ging). De uitgebreide beschrijving van de wandeling vind je hier.

Hoe kom je er?

Vanaf de ferry van Hoek van Holland naar Harwich in Engeland rij je met de auto via A120 en de B1035 in ongeveer 25 minuten naar Manningtree. Je kunt ook de trein pakken vanuit Harwich International Port. De treinreis duurt ongeveer 37 minuten. Manningtree is een Greater Anglia-station dus als je de voordelige combinatie Ferry & Trein boekt, kun je je boekingsbevestiging als treinticket gebruiken.