Zweedse Westkust

Wat is jouw ’smultronställe’?

Engeland | 1 reactie

Tijdens de zomer lees je in Zweden vaak over ’smultronställe’. Letterlijk vertaald is dit een plaats waar wilde aardbeien/bosaardbeien groeien. Maar dit wordt dan niet bedoeld.

Deel jouw reistip hier en maak kans op een Citytrip Londen! Doe mee & win: Deel jouw reistip hier en maak kans op een Citytrip Londen >>

Vanaf begin 1900 wordt deze term namelijk ook gebruikt voor een mooi plekje, een plaats waar je graag terugkomt en die niet zo goed te vinden is voor anderen. Een plaats waar je je goed voelt en je kunt ontspannen, een plek waar je naar toe kunt gaan als je gestrest bent of veel aan je hoofd hebt. Die plek kan overal zijn. Een café waar je graag komt, een open plek in het bos of een plek waar je een mooi uitzicht hebt.

Genoeg van die plekken in Zweden zou je denken. Maar de kunst is om je eigen ’smultronställe’ te vinden. En vaak doe je dat tijdens je zomervakantie want dan ben je lekker lang vrij.

Zweedse westkust

Nu wij al weer 8 jaar in de bossen van Zuid Zweden wonen trekken we zomers graag naar de kust. De westkust van Zweden hadden we al eens bezocht dus dit jaar gingen we naar de oostkust: Smålands skärgård, de archipel van Småland. Een schitterende scherenkust met ontelbare eilanden, riffen en kliffen. Op het schiereiland en natuurgebied Gränsö net buiten Västervik hebben wij het 12 km lange wandelpad gelopen. Tijdens die wandeling hebben we regelmatig even ergens gezeten om van de natuur en het mooie uitzicht te genieten. Zonder twijfel een ’smultronställe’.

Benieuwd naar die van jou!


  • Yvonne van oosten says:

    GRÄNNA IS MIJN ‘SMULTRONSTÄLL GA ER ELK JAAR WEER HEEN.HEB ER OOK GEWOOND. NATUURLIJK MET DE STENA LINE