Zapp Family in Nederland!

Engeland | 5 reacties

Afgelopen week ontvingen wij de Zapp Family aan boord van de Stena Hollandica en namen hem mee naar Nederland. Op vrijdag 29 september arriveerde ze in Hoek van Holland en hebben we ze het hemd van het lijf gevraagd over hun droom. Dit gezin reist al ruim 17 jaar lang de wereld rond in een oude auto. Reizen over de hele wereld was de droom van de Argentijnse Herman en Candelaria Zapp. Als kleine kinderen waren ze al bevriend met elkaar en lazen ze beide veel boeken over reizen, reizigers en wereldontdekkers. Samen wilden ze deze droom waar maken als ze later waren getrouwd. Nadat ze 6 jaar getrouwd waren was er nog steeds geen wereldreis gemaakt en ontstonden er twijfels of ze nog wel wilden gaan. Toen besloten ze om in 6 maanden van Argentinië naar Alaska te reizen…  deze 6 maanden zijn 17 jaar geworden en tijdens de reis werden hun 4 kinderen geboren. Na 83 andere landen zijn ze in Nederland en wilde we natuurlijk meer van hen weten…

Herman verteld: “We hebben de mooiste planeet van het universum met prachtige bergen, vulkanen, mensen, vissen, vlinders en ‘n miljoen andere mooie dingen die te zien en te doen zijn. We hebben deze kans nooit willen missen”. Ze kwamen met niets, maar hebben al veel mogen zien en ervaren. “Zolang je de liefde van je leven bij je hebt, is dat alles wat je nodig hebt” aldus Candelaria. Na 3 maanden reizen was hun geld op. Candelaria: “In het amazone gebied ben ik gaan schilderen en Herman een boek gaan schrijven. Geloof het of niet, maar het hebben van geen geld was het beste van onze hele reis. Toen begon pas de échte reis. We werden meer open en sociaal naar andere mensen, we probeerden onze schilderijen en boeken te verkopen. We doen alles wat we willen en kunnen. We hebben slechts een paar centen nodig om ons naar een andere plek te vervoeren.”

 “Geloof het of niet, maar het hebben van geen geld was het beste van onze hele reis”.

– Candelaria Zapp

Argentinië naar Alaska

De reis naar Alaska die in 6 maanden gepland was heeft ruim 4 jaar geduurd. Er zijn veel mensen die hun thuis willen delen en via, via kwamen we overal terecht. Toen we met deze reis begonnen hadden we nog geen telefoons, website of social media. Het bereiken van Alaska was in plaats van een hoogtepunt eerder een dieptepunt. Candelaria: “We waren verdrietig toen we in Alaska aan kwamen. Onze droom kwam tot een eind”. Tot ze samen besloten dat ze niet konden stoppen en bleven reizen. Herman: “De auto hebben we laten verlengen, zodat er voldoende plek is voor de 4 kinderen. We hebben geen groot huis, maar we hebben wél altijd een grote tuin”.

Samen reizen met kinderen

Met zijn tweeën zijn Herman en Candelaria begonnen aan hun droomreis en gedurende hun reizen hebben ze 4 kinderen gekregen. Door de kinderen is het reizen nog mooier en leuker geworden vertellen ze. Onderweg is er altijd iets te doen of te beleven. “We zien dingen die we hiervoor beide niet zagen” aldus Candelaria. Ook leren de kinderen veel van het reizen, de verschillende culturen en talen. Daarnaast is het mooi om zo met elkaar op te groeien. Naast moeder is Candelaria ook nog lerares voor de kinderen. Ze passen de lessen aan op de reis die ze maken. Toen ze in Afrika waren konden ze de voedselketen laten zien. Dit werd eerst in theorie uitgelegd en even laten in het park konden ze het “live” aanschouwen. In India was het nauwelijks bewolkt en konden we iedere avond de stand van de maan zien veranderen. En in Londen hebben we diverse musea bezocht.

“Toen ze in Afrika waren konden ze de voedselketen laten zien. Dit werd eerst in theorie uitgelegd en even laten in het park konden ze het “live” aanschouwen.”

-Familie Zapp in Afrika

De overtocht met Stena Line

Van Engeland brachten we de familie Zapp naar het continent Europa. Als we hun vragen hoe de overtocht was zeggen ze “De overtocht was zeer luxe, wat een prachtig schip, gloednieuw zeker?. De kinderen waren erg verwend daar ze een grote hut met eigen bed hadden. Die luxe hebben wij niet altijd met onze auto”. De familie Zapp verblijft de hele maand oktober in Nederland. Hier willen ze verschillende natuurgebieden en parken bezoeken, maar ook een bezoek brengen aan de diverse rivieren en kanalen. “We hebben ontzettend veel uitnodigingen ontvangen van mensen uit Nederland om bij hen te verblijven. Zo ook van een gezin die op een woonboot leven in Amsterdam en in Utrecht. Het gezin uit Amsterdam hebben we leren kennen in India. Toen waren ze net samen, intussen hebben ze zelfs al kinderen! Daarnaast willen we ook graag de molens bezoeken in Nederland én in klederdracht op de foto gaan” aldus Herman. Zo te horen heeft het gezin genoeg te doen!

Duurzaamheid

Duurzaamheid is veel in het nieuws de laatste tijd, we zijn dan ook benieuwd hoe zij hierover denken daar zij in de 17 jaar dat ze reizen de veranderingen in het klimaat en leefwijze aan den lijve hebben ondervonden. Als we ze vragen hoe zij over duurzaamheid denken zegt Herman “Als we ergens zijn en afval vinden, ruimen we het op. Een wandeling door het park, het bos, op het strand. Overal! We rapen afval op en gooien het weg. We zijn met zo veel mensen op deze aardbol. Iedereen wilt zo veel mogelijk hebben wat we willen. Maar het idee is om juist simpel te leven. “It is very simple to be happy, but it is very difficult to be simple.” Rabindranath Tagore. Als we allemaal proberen simpel te leven met alleen de spullen die we écht nodig hebben, en niet die we willen hebben. Dat zou al een groot verschil maken in het milieu”. We zijn wederom door hen geïnspireerd…

“Als we ergens zijn en afval vinden, ruimen we het op. Een wandeling door het park, het bos, op het strand. Overal!”

-Herman Zapp

Droom waarmaken? Het kan!

Net als wij dromen velen ervan hun dromen waar te maken. Daar Herman en Candelaria Zapp ‘hun dromen leven’ zijn we benieuwd naar hun advies. We vragen hen ‘wat is jullie advies om je droom waarheid te maken? Het antwoord is: “GA! Veel mensen denken dat je een hoop geld nodig hebt om rond de wereld te reizen. Maar als je je reis kan betalen, is het een goedkope droom. Zodra je geen geld hebt dan ga je pas écht reizen. Je moet willen, durven en doen. Niemand is voorbereid op zijn of haar droom, maar je moet gaan en durven te dromen. Ondanks dat je het spannend vind, of bang bent en twijfelt, gewoon GAAN. Heb geloof in alles, in jezelf, in de mensen om je heen en in de wereld en ergens boven ons. Bij ons kwamen altijd de juiste mensen, op de juiste plaats, op de juiste tijd op ons pad”. Mocht je nog twijfelen, lees hun advies dan nog eens, het credo is gewoon doen en ervaren!

Hoe gaat de reis verder…

Na Nederland trekken ze richting het zuiden om de zomer achterna te gaan via België, Frankrijk en Spanje. Vervolgens reizen ze richting de Canarische eilanden en vervolgens richting Marokko om de overtocht naar Brazilië te maken om naar hun eindpunt te gaan: Argentinië. Jawel, er lijkt een eind te komen aan deze fantastische droom. Herman en Candelaria denken dat hun reis tot de laatste overtocht nog ruim een jaar zal duren. “En als we thuis zijn gaan we verder met onze droom. Graag zouden we een boerderij willen in de natuur, en daarnaast iets doen met al die miljoenen mensen die we ontmoet hebben over de hele wereld. Maar onze grootste droom is al uit gekomen”. Mooie woorden van een gezin die ons met iedere zin meer inspireerde.

We wensen de familie Zapp een ontzettend fijne tijd toe in Nederland. Vergeet niet te zwaaien naar ze als je ze tegenkomt! ;-).


 • Jozee van Rheenen says:

  Geweldig inspirerende familie en mooi om te zien hoe het gezin zoveel liefde met elkaar en naar anderen uitstralen
  Geluk zit m in kleine dingen en ze met een groot hart beleven……….

 • johan van den bosch says:

  Bestaat er een engels of nederlands boek over de familie zapp?

 • Mia mauruk says:

  Heb deze familie gezien in tv aflevering van Floortje naar t einde van de wereld………fantastisch als je zo kan leven.

 • Fam Hardeman says:

  Ja wij hebben jullie gezien in 2016 september bij de veerboot van gryllefjord andenes. Noorwegen.