Sommarstuga zomerhuisje in Zweden

Zweden zijn gek op hun sommarstuga

Engeland | Geen reacties

Het is moeilijk te begrijpen hoeveel de Zweden houden van hun zomerverblijf. Elk jaar, ongeveer in juni trekken ze massaal de stad uit om het weekeinde of zelfs de hele zomervakantie in een hutje door te brengen. En het aardige is: deze traditie van deze ‘sommarstuga’ wordt doorgegeven van generatie op generatie. Een kijkje in de keuken van een typisch Zweeds fenomeen.

De opkomst van de ‘sommarstuga’, wat letterlijk ‘zomerhutje’ betekent, dateert uit de tijd dat voor de gewone man de kosten voor een verblijf in het buitenland hoog en voor een stuk grond in het eigen land laag waren. En ook al gaan de Zweden steeds vaker naar het buitenland op vakantie, toch blijft de trek naar de stuga om even ‘de dagelijkse sleur te vergeten’ zeer populair. In heel Zweden zijn er maar liefst meer dan 600.000 van deze zomerverblijven.

Van basic naar meer luxe

Van origine waren de verblijven vrij eenvoudig: een houten hut zonder stromend warm water (en soms zelfs helemaal geen water), zonder toilet, zonder isolatie en zonder elektriciteit.
Maar ook de moderne Zweed is op zijn of haar luxe gesteld. Nu wil men ook een zomerhut, maar dan wel één met de mogelijkheid om er het hele jaar door te kunnen verblijven. Daarbij is de locatie zeer belangrijk, niet te ver bij een stad als Stockholm of Göteborg vandaan en het liefst met stabiele internet-, televisie- en telefoonaansluitingen.

Al met al bezit ongeveer 20% van de bevolking (ongeveer 1,8 miljoen mensen) nu een eigen zomerverblijf en ongeveer de helft heeft toegang tot een stuga via familie of vrienden. De meest populaire bestemmingen zijn onder andere de scherenkust buiten Stockholm, Skåne, de eilanden Öland en Gotland, de westkust en Småand.

Sommarstuga uitproberen?

Ben jij van plan deze zomer in een echte sommarstuga in Zweden te verblijven? Met Stena Line reis je er gemakkelijk en comfortabel naar toe. Met onze vier routes vanuit Duitsland of Denemarken is er altijd wel een route die perfect bij jouw vakantieplannen aansluit. Laat je ons weten hoe jouw verblijf was?