Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Zweeds feest met een luchtje: surströmming

Engeland | 1 reactie

Elk land heeft wel een eetgewoonte die de gemiddelde buitenlander de rillingen over de rug laat lopen. Bij ons is dat ongetwijfeld het happen van maatjesharing. Maar in Zweden kunnen ze er ook wat van. Hun bizarre delicatesse kent elk jaar eind augustus z’n ‘primeur’: de surströmming.

Surströmming betekent letterlijk zure haring en is niets minder dan gefermenteerde haring. Deze vis met een hoog vetgehalte wordt in de lente in de Oostzee gevangen en licht gezouten in een vat plaatst om te gisten. Ongeveer een maand voor de vis ‘rijp’ is voor consumptie, wordt ze ingeblikt. Doordat het rottingsproces in het blik doorgaat, komt het blik onder druk te staan. Het product is dus optimaal als het blik bol staat.

Blik gefermenteerde haring openen

Gefermenteerde haring als traditie in Zweden © Tina Stafrén

Vóór het eten, open je het opgebolde blik daarom bij voorkeur buiten in een emmer onder water en was je de vis voor je het serveert. De lucht van deze ‘rotte haring’ is letterlijk adembenemend penetrant, een beetje te vergelijken met een stinkbom. Maar volgens de liefhebbers is de smaak zowel mild als pikant kruidig.

Traditioneel eet je de ‘zure haring’ op een dunne boterham (een klämma) belegd met boter, plakjes Zweedse aardappel in de vorm van amandelen (mandelpotatis) en uitjes. In Noord-Zweden waar het gerecht veel gegeten wordt, wordt de boter ook wel vervangen door een soort zachte geitenkaas (getmessmör).

Nieuwe oogst en tuinfeesten

Meestal komt de nieuwe oogst eind augustus op de markt en wordt er in de winkels veel reclame gemaakt voor de surströmming en worden er ook suströmmingskiva (tuinfeesten) ter ere van de gegiste haring gehouden.

De échte stoere smulpapen zweren echter bij het eten van de vis van het jaar ervoor. De haring is dan veel verder doorgerijpt en nog malser. Al met al is het een traditie waar je hard mee óf van wegloopt.

Leer meer over Zweedse tradities

Hoe leuk is het om tijdens (of voor) het reizen naar een land iets meer te weten te komen over haar tradities? Juist! Dát is de reden dat we enkele Zweedse tradities voor je op een rijtje hebben gezet en uitleggen. Kan de voorpret voor jouw reis naar Zweden al beginnen?