Blossa Gluhwein Zweden

Zweedse glühwein met passende recepten!

Engeland | Geen reacties

In Zweden is de glühwein (of ‘glögg’ in het Zweeds) uitgegroeid tot een geliefde kersttraditie. Johan Daniel Grönstedt (1806-1876) begon een wijnhandel groeide uit tot een pionier op het gebied van dranken in Zweden. Hij legde dan ook de basis voor de Zweedse glühwein traditie. Jaarlijks brengt Blossa (Zweden’s marktleider in glühwein) een speciale glühwein uit voor kerstmis. Men spaart tijd noch moeite om ieder jaar een nieuwe smaak te ontwikkelen. Van smaken uit Japan tot de Britse Eilanden, de Zweden smachten ieder jaar weer tot de speciale limited edition op de markt komt. Wil je zelf ook proeven? Dat kan! De special edition is ook in onze on board shop te verkrijgen!

De glühwein van 2018 heeft een Italiaans tintje en smaakt naar limoncello en de kruiden rozemarijn, tijm en basilicum.

In Zweden drinkt men de glögg (glühwein) vanaf de eerste advent tot ‘tjugondag Knut’ (Sint-Knoetsdag die op 13 januari gevierd wordt). Ook in Nederland is traditionele glühwein uit Zweden met en zonder alcohol verkrijgbaar in onze on board shops maar maar bijvoorbeeld ook bij IKEA. Als je de traditie écht wil volgen dan drink je je glühwein in kleine glazen kopjes met daarin amandel of andere noten en rozijnen.

Zweedse hapjes voor bij de glögg

Natuurlijk serveer je bij de glögg lekkere hapjes. Hieronder vindt je een paar voorbeelden die bedacht zijn door de Zweedse TV-kok Dorotea Malmegård:

  1. Recept: Napoleon taart van vruchten-notenbrood

 

Text en beeld: Dorotea Malmegård