Rossnowlagh strand Ierland

De 10 mooiste Ierse stranden

Engeland | Geen reacties

Zwemmen, surfen, lange wandelingen maken of gewoon wegdromen en ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Ierland heeft een aantal schitterende en verrassende stranden. De mooiste zijn herkenbaar aan de ‘Blauwe Vlag’. Dit milieukeurmerk wordt gegeven door de Foundation for Environmental Education, een Europese organisatie die toeziet op veilige en schone stranden.

Ierse zomerfestivals om niet te missen Lees ook: Ierse zomerfestivals om niet te missen >>

Hieronder vind je onze favorieten:

1. Rossnowlagh, County Donegal

Een juweeltje aan de noordwest kust met een Blauwe vlag. De trechtervorm van Donegal Bay stuwt er de golven hoog op. Het strand is daardoor razend populair bij surfers en biedt een schitterend uitzicht.

2. Inchydoney in Clonakilty, County Cork

Inchydoney strand Ierland

Het mag geen verrassing zijn dat de “Wild Atlantic Way”- de weg die je langs de Ierse kust voert- schitterende stranden heeft. In de baai van Clonakilty vind je het kleine eilandje Inchydoney dat via twee verhoogde wegen met het vaste land is verbonden. Het strand is een van de mooiste in Ierland. Naast een adembenemend uitzicht heb je er volop gelegenheid om te surfen en te zwemmen.

3. Derrynane, County Kerry

Downhill beach en Mussenden tempel Ierland

Dit brede strand aan de Ring of Kerry ziet er sprookjesachtig uit en heeft terecht een Blauwe Vlag. Als de zon schijn, ziet het er exotisch en uitnodigend uit. De perfecte plaats om met het hele gezin te gaan zwemmen, wandelen of te watersporten.

4. Lahinch, County Clare

Dit maanvormige zandstrand ligt aan de rand van het dorpje Lahinch aan Liscannor Bay en biedt een mooi uitzicht op de Atlantische oceaan. Er zijn een groot aantal surfscholen in de buurt en het stadje zelf heeft ook een rijke historie.

5. Strandhill, County Sligo

Strandhill strand Ierland

Breed strand aan de noordwest kust waar je hoge golven hebt. Daardoor is het zeer in trek bij surfers, maar minder geschikt om te zwemmen. In het levendige stadje zelf vind je een ruim aanbod aan cafés en restaurants.

6. Downhill, County Londonderry

Deze gouden strook ligt aan de wereldberoemde Causeway kustroute. Het strand is gebruikt als decor in de populaire televisieserie Game of Thrones.

7. Whitepark Bay, County Antrim

Whitepark Bay strand Ierland

Deze spectaculaire witte kuststrook in Noord-Ierland ligt tussen twee landtongen nabij Ballytcastle. Het landschap wordt beschermd door de National Trust. Je kunt er heerlijk wandelen en fossielen zoeken,

8. Murlough Beach, County Down

Aan de voet van de Mourne Mountains in Noord Ierland vind je een breed, vlak strand met een imposante eeuwenoude duinenrij. In dit natuurreservaat kun je uitstekend wandelen, fietsen, vogels kijken en kajakken.

9. Portmarnock, County Dublin

Dicht bij de stad Dublin vindt je een lang strand waar je prachtig uitzicht hebt op de Dublin Mountains en Howth Harbour. Dit strand draagt terecht de bijnaam ‘Velvet Strand’ vanwege het fluweelzachte zand en is vooral populair bij wind- en kitesurfers.

10. Curracloe, County Wexford

In het zuid-oostelijke deel van Ierland vind je niet alleen een heel rijke historie, maar ook een prachtig ongerept, goudgeel strand dat zeker een bezoek waard is. Je kunt er heerlijk zonnebaden, maar ook mooie wandelingen maken. En voor de filmliefhebbers: hier werden de legendarische openingsscenes voor de film Saving Private Ryan opgenomen.