7 Mooiste wandelroutes in Zweden

Engeland | Geen reacties

Zweden is een ideaal land voor wandelaars. Of je nu liever langs de zee of in de bergen wandelt, een geoefende hiker bent die van sportief doorstappen houdt of een beginner die de natuur in een rustig tempo wil verkennen. Met ruim 400 uitstekend bewegwijzerde routes vind je er altijd wel een die bij jou past. Dit zijn onze favorieten.

Gotaleden

De Gotaleden is een relatief nieuwe wandelroute die van Göteborg naar Alingsås in West-Zweden voert. De in totaal 71 kilometer is verdeeld in 9 etappes van tussen 5 en 10 kilometer lang die langs meertjes, bossen en weilanden voeren.
Handig is dat de route door kleine dorpen en steden loopt. In de buurt van iedere etappe is wel een station te vinden, zodat je met het openbaar vervoer weer terug kunt reizen naar je startpunt of eventueel een etappe kunt overslaan. Naast picknickplaatsen bevinden zich onderweg talrijke mogelijkheden om te overnachten of even een hapje te eten.
Informatie over de aparte etappes van de Gotaleden vind je op de (Engelstalige) website van Vast Sverige.

Skåneleden

In het zuiden van Zweden voert de Skåneleden 1.077 kilometer dwars door Skåne. Het is een verzamelnaam voor 6 grote avontuurlijke trails die je kennis laten maken het afwisselende landschap in de regio. Zo kun je bijvoorbeeld van kust naar kust trekken, van noord naar zuid of van gebergte naar gebergte. Naast deze routes voor hikers zijn er acht wandelpaden waarmee je ‘rondjes’ van tussen 10 en 53 kilometer kunt maken.
Alle wegen zijn goed gemarkeerd en voor elke etappe zijn gedetailleerde kaarten beschikbaar via de plaatselijke VVV’s en boekwinkels of op de website van Skåneleden.

Bohusleden

De Bohusleden is een deel van de befaamde ‘North Sea Trails’ en loopt vanuit Lindome in het zuiden helemaal door tot Strömstad, nabij de Noorse grens. Vanuit Göteborg kun je de route eventueel starten in Skatås (derde etappe). Het traject van in totaal 340 kilometer is zeer afwisselend. Je trekt dwars door natuurreservaten, loofbossen, langs schilderachtige meren, ravijnen, en watervallen, maar ook voorbij archeologische vindplaatsen en kleine dorpjes.
Op www.bohusleden.se vind je uitgebreide beschrijvingen, aanduidingen van de moeilijkheidsgraden van alle 27 etappes en een handige interactieve kaart waarop je bezienswaardigheden, winkels, opstapplaatsen voor openbaar vervoer etc. kunt bekijken.

Sörmlandsleden

Sörmlandsleden is met meer dan 1.000 kilometer, onderverdeeld in 100 etappes een van de grootse langeafstandspaden in Scandinavië. Vanuit het schilderachtige Nyköping (Zweedse Oostkust) is het pad in twee grote trails verdeeld. Het noordelijke deel gaat richting Trosa en vandaaruit soms langs landhuizen, kastelen en boerderijen dan weer door bossen, natuurreservaten en meren, helemaal door naar Stockholm. Het zuidelijke deel, dat vooral de ervaren hiker zal aanspreken, voert langs de Oostzeekust over een gevarieerd terrein door bossen en deels onbewoonde gebieden.
De vereniging die de uitstekende bewegwijzering met oranje bordjes onderhoudt, heeft een website waar leden de meest recente kaarten kunnen downloaden (jaarlidmaatschap kost in 2021 SEK200). Buiten uitgebreide beschrijvingen van de etappes en suggesties voor dagtrips en ‘rondjes’ wandelen, vind je hier ook handige tips over de hoeveelheden eten en drinken die je onderweg moet meenemen.

Kungsleden

Kungsleden

Dit is een van de mooiste wandelpaden ter wereld. Het ‘Koningspad’ van bijna 400 kilometer loopt van Abisko naar Hemavan. Je maakt kennis met het uiterst gevarieerde en overweldigend mooie landschap van Zweeds Lapland: wilde hoogvlakten, bergmeertjes omgeven door dramatische bergtoppen, bloeiende heidevelden, snelstromende rivieren, maar ook door berkenbossen langs kabbelende beekjes en diverse vriendelijke bergdorpjes. Onderweg passeer je maar liefst vier nationale parken: Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek en Pieljekaise.
Het meest geliefde stuk is de bergroute tussen Abisko en Nikkaluokta (door het Abisko nationale park). De meest zuidelijke route tussen Ammannäs en Hemavan (dwars door het Vindelfjällen Natuurreservaat) waar je uitzicht heb op indrukwekkende bergtoppen, is makkelijk begaanbaar en dus ook voor minder geoefende wandelaars goed te doen.
Op de website van Svenska Turistföreningen is uitgebreide informatie te vinden over de Kungsleden.
Tip voor wie vanuit de luie stoel wil kennismaken met delen van deze wandelroute: hij is ook te vinden op Google Street View.

Trekken door Sarek

Voor bijzonder avontuurlijk aangelegde, geoefende wandelaars is een tocht dwars door de wildernis van Sarek Nationalpark (Noord-Zweden) een aanrader. Dit is sinds mensenheugenis het leefgebied van de Sami en hun rendierkuddes. In het park liggen zes van de hoogste bergtoppen in Zweden, bijna 100 gletsjers, ruisende stroomversnellingen en een heel uitdagend wandelpad zonder enige vorm van ‘luxe’. Het terrein is vanaf de late lente tot en met de vroege herfst te voet begaanbaar. Daarvoor en daarna ligt er teveel sneeuw. Vergeet niet de lokale variant van junglemuggenolie mee te nemen, want dit gebied is waterrijk en daardoor zeer geschikt voor muggen.
Informatie over dit pad vind je op de site van Sverige Nationalparker.

Bergslagsleden

Voor wie liever kleine stukjes wandelend verkent, biedt het Tiveden Nationalpark een grote hoeveelheid kleine wandelroutes (van 1,5 tot 15 kilometer) aan.
Het park ligt in Midden-Zweden tussen het Vänern- en Vätternmeer in en hoewel het niet zo groot is, biedt het toch een afwisselend landschap. Er zijn oerbossen, enorme rotsblokken, grotten, diepe kloven en meertjes. Onder ‘Documents and Maps’ vind je op de website kaarten van diverse routes en kun je ook virtueel aan de wandel met Google Street View.

De langste route in het park is de Bergslagsleden, een trail van 280 kilometer van Kloten naar Stenkällegården, bestaand uit 17 etappes. Ook dit wandelpad heeft een website met uitgebreide beschrijvingen.

Comfortabel naar Zweden

Waar je ook in Zweden heen wilt, een overtocht op een van de vele Stena Line ferry’s brengt je relaxt en veilig naar je bestemming.
Pak bijvoorbeeld de nachtboot op de route Kiel-Göteborg als je eindbestemming in West- of Midden-Zweden ligt. Dankzij de comfortabele hutten kom je gegarandeerd uitgerust aan. Voor de zuidelijke provincie Skåne is een overtocht van Rostock naar Trelleborg een goede keuze. En voor reizigers met caravan, is de route Grenå-Halmstad ideaal: je caravan reist daar op de dagafvaarten gratis mee.
Twijfel je nog over je reisdatum? Boek een Flexi-ticket. Dan kun je je reis tot 24 uur voor vertrek nog aanpassen zonder wijzigingskosten. Je betaalt alleen -indien van toepassing- het verschil in tarief.