Fruit and vegetable farm

Ontdek Skåne in de herfst

Scandinavië | Geen reacties

Zweden is een heerlijke vakantiebestemming in de herfst. Neem nou de provincie Skåne in Zuid-Zweden, dankzij de vruchtbare grond en de vele landbouwbedrijven wordt dit gebied ook wel de ‘voorraadschuur’ van Zweden genoemd. Voor wie van rust en natuur houdt is het er goed toeven.

Zweden in de herfst Lees ook: 5 Tips voor Zweden in de herfst »

Appels, appels, appels

Aan de oostkust, ongeveer 1,5 uur rijden van de Stena Line haven in Trelleborg vind je Kivik. Het is een klein plaatsje met ongeveer 1.000 inwoners. Rond het plaatsje wemelt het van de appelboomgaarden en bedrijfjes waar appels verwerkt worden. Een bezoekje aan Kiviks Musteri is zeker de moeite waard. Hier kun je niet alleen heerlijk wandelen door de boomgaarden met meer dan 70(!) verschillende soorten appels, maar er is ook een informatiecentrum waar je alles te weten kunt komen over het telen en verwerken van appels. Tijdens een rondleiding kun je zien hoe men appelsap en cider maakt en is er ook een aparte proeverij van cider en calvados te boeken.
Daarnaast is er op het terrein een boerderijwinkel waar je appelproducten kunt kopen: van sap en moes tot jam, chutney en appelwijn. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het. In het restaurant kun je terecht voor de fika (natuurlijk met huisgemaakte appeltaart!) En als je geïnspireerd bent geraakt, bezoek je de kwekerij om er een appelboompje voor thuis te kopen.

Stenshuvud Nationaal Park

Ook liefhebbers van wandelen of fietsen kunnen hier hun hart ophalen. Denk daarbij aan de afwisselende Skåneleden. Maar ook voor minder geoefende wandelaars zijn er in de buurt mooie routes te vinden. Op een kwartiertje rijden van Kivik ligt Stenshuvud Nationalpark, het meest zuidelijk gelegen nationale park in Zweden. Stenhuvud is letterlijk vertaald ‘stenen hoofd’. Dit park dankt zijn naam aan de 97 meter hoge berg vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de omgeving. Wat dit park zo aantrekkelijk maakt is het afwisselende landschap: dichte bossen, witte zandstranden, moeras en weiden met koeien. De uitgezette wandelroutes zijn uitstekend begaanbaar en lopen vrijwel allemaal rond, zodat je altijd je beginpunt kunt vinden.

Alestenar Skåne

In de voetsporen van Wallander

Dol op Zweedse detectiveseries? Ystad is de thuisbasis van de populaire detective Kurt Wallander uit de boeken van Henning Mankell. Als fan mag een bezoekje aan dit havenplaatsje niet ontbreken. De smalle straatjes met kinderhoofdjes en huizen van kleurrijk hout en steen, de open velden, de lange stranden ze zijn gebruikt als decor in de televisieseries. Ga voor een fika naar zijn favoriete Fridolfs Konditori of bezoek Ales Stenar, het Stonehenge van Skåne bij het vissersdorpje Kåseberga waar de norse Wallander zich regelmatig terugtrok om na te denken over de oplossing van menig moordmysterie. Je hebt er een schitterend uitzicht over de kust.

Kastelen, kastelen, kastelen

In Skåne vind je meer dan 250 kastelen en landhuizen, een erfenis van de tijd dat de Denen er de scepter zwaaiden. Deense edelen bouwden in de streek prachtige kastelen en landhuizen om te laten zien hoe rijk ze waren. Er is er dus altijd wel een in de buurt te vinden. Voorbeelden van kastelen met prachtige tuinen/parken zijn Wrams Gunnarstorp Gods (Billesholm), Bosjökloster (Höör) en Krapperups Slott (Mölle).  Het best bewaarde middeleeuwse kasteel in Scandinavië is ongetwijfeld Glimmingehus in Österlen, dat in 1499 door de Deense ridder Jens Holgersen Ulfstand werd gebouwd. Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier alvast een 3D model van het kasteel.

Hoe kom je er?

Zuid-Zweden is goed bereikbaar met de ferries op de route Rostock-Trelleborg. De Stena Line ferries verzorgen drie afvaarten per dag. Er is dus altijd wel een afvaart die past in je reisschema. In Rostock heb je direct vanaf de snelweg toegang tot de haven.


Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.