Proef Midsommar: jordgubbstårta

Engeland | Geen reacties

Midsommar is het feest dat je in Zweden bij uitstek samen met familie viert. En natuurlijk hoort daar lekker eten bij! Het traditionele buffet bestaat uit brood, boter, nieuwe aardappelen met verse dille, ingelegde haring, zalm, aquavit en natuurlijk veel aardbeien als dessert. Haal Midzomer in huis met dit recept voor een heerlijke aardbeientaart.

Vier Midsommar met de Zweden Lees ook: Vier Midsommar met de Zweden

 

Ingrediënten jordgubbstårta

Voor de cake en de vulling:
200 g bloem
50 g maïzena
½ zakje zelfrijzend bakmeel
5 eieren (3 voor de cake, 2 voor de vulling)
100 g suiker (50 g voor de cake, 50 g voor de vulling)
3 el boter
1 citroen
150 ml melk
1 zakje vanillesuiker

Voor de versiering:
500 g aardbeien
250 ml slagroom
2 el (vanille)suiker

(Ingevette) springvorm van 20 cm
Beslagkom
Rasp
Mixer
Spatel
Satéprikker
Mes
Paletmes

Zo bereid je de taart

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in met een beetje boter. Rasp het schilletje van de citroen. Scheid de dooiers en het eiwit van 3 eieren.
Klop de eiwitten stijf met 50 g suiker en klop vervolgens apart de dooiers totdat het volume is verdubbeld.
Smelt de boter. Spatel vervolgens de bloem, maïzena, eiwit, boter en citroenrasp voorzichtig door de geklopte dooiers. Doe het deegbeslag in de springvorm en bak de taart in 30 minuten goudbruin en gaar. Met een satéprikker kun je controleren of de cake gaar is. Laat de cake daarna afkoelen.

Voor de vulling klop je 2 eieren los in een steelpannetje en meng je die met de vanillesuiker, 50 g suiker en de melk. Verhit het mengsel op een zacht vuurtje onder voortdurend roeren totdat je een romige substantie hebt. Zet het vuur uit en laat het mengsel afkoelen.

De afwerking

Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in plakjes. Klop de slagroom met de vanillesuiker.
Snijd de cake horizontaal door en smeer de vulling op de onderlaag. Leg daarop de plakjes aardbeien en vervolgens de bovenkant van de cake.
Smeer met een paletmes de slagroom erop en versier de taart met aardbeien.

Eet smakelijk!