Finse laphond in Siljan

Winter Wonderland in Zweden!

Engeland | 13 reacties

1 november werden we overvallen door de winter. Vroeg en onverwacht maar we waren er blij mee. Een “Winter Wonderland” met de hierbij behorende temperaturen van soms min 25. Sneeuw geeft licht en daar hebben we in deze periode een chronisch tekort aan. Al hebben de donkere dagen zeker hun charme. Knisperend haardvuur, kaarsjes aan en je huis als een warme deken om je heen voelen.

Een nuchtere Zweed zal altijd zeggen dat er geen slecht weer bestaat, alleen slechte kleding en daar zijn we het na 11 jaar Zweden volop mee eens.

Het is fijn om buiten te zijn als het zo koud is dat zelfs je neusharen bevriezen. Je voelt dat je leeft. En zelfs als we geen zin hebben zorgt onze Finse Laphond Sunka er wel voor dat we op pad gaan.

De invloed van het weer op ons meer in Orsa

Bevroren bomen in Orsa, Zweden

We hebben bij ons in Orsa een geweldig mooi meer waar we graag zijn. In de zomer om te zwemmen of te wandelen en in de winter vanwege het ijs. Ieder jaar nemen we ons weer voor om vaak te gaan schaatsen en ieder jaar komt er veel te weinig van onze goede voornemens. Maar voor alle schaatsliefhebbers in Nederland die ieder jaar hun tranen moeten wegslikken omdat de Elfstedentocht toch weer niet doorgaat, kom naar Zweden en nog beter, kom naar Orsa.

Het meer is voor ons ook een geliefde plek om te fotograferen. Het uitzicht is geen dag hetzelfde. Van de week was het behoorlijk koud en ik had niet gepland dat ik eruit zou gaan om te fotograferen, maar ik zag de lucht veranderen in een grote rood/oranje deken en ik kon het niet weerstaan. Dat van die slechte kleding gaat niet altijd op want ik vloog de deur uit in mijn spijkerbroek en toen ik na een half uur mijn vingers en tenen niet meer voelde had ik best wel spijt. Maar het was het waard. Toch weer een aantal mooie foto’s kunnen maken en dan nemen we de tintelende lichaamsdelen maar voor lief.

Spectaculaire zonsondergang

Zonsondergang in Orsa

We wonen op een berg en hebben uitzicht over het meer. De afgelopen weken is het iedere dag raak met een spectaculaire zonsondergang. Soms maak ik een foto, maar meestal sta ik gewoon te genieten. Dat is wat je volop kunt doen in het land waar de natuur je alles geeft wat je je maar wensen kunt.

 


  • Hatice says:

    Ik en mijn man zijn van plan begin februari 2 weken naar het noorderlicht te reizen, met onze auto. Nu lezen we dat het wel -35 graden kan zijn, We zijn erg benieuwd hoe het zal zijn onderweg, wat is jullie advies, eigen auto, auto huren die winter klaar is, trein? En wat betreft kleding, aanraders? Alle tips zijn welkom.

    groetjes,

    Hatice

  • Fieke says:

    Lovely! <3 Wat een prachtige foto's! Is dat jullie huis op de laatste foto?

  • Saskia van den Brink says:

    Wat een leuk verhaal en wederom weer prachtige foto’s. Het wordt echt eens tijd om die kant op te komen.

  • Björnebro says:

    Ik ken de natuur mijn vader woonde in ORSA is helaas overleden in 2000 is daar 90 jaar geworden.Heeft zijn hele leven in STOCKHOLM gewoond maar op oudere leeftijd naar DALARNA verhuisd.Ik zelf woon in Nederland in DenHaag dat is een heel ander leven.Mijn moeder was een Nederlandse en mijn vader Zweed.De vakanties bij hem in Dalarna waren heerlijk.Prachtige natuur zowel in de winter als in de zomer.Hij heeft een tijdje in Aberga gewoond en is toen naar ORSA verhuisd.Kende veel mensen daar.Gastvriendelijke mensen.Zomers zijn een belevenis vooral midsommar.
    Hij ligt nu daar begraven bij dat kerkje.
    Ik wil er ook een keer weer naar toe.Het is al weer een tijdje geleden dat ik daar voor het laatst was.Nou ik hoop dat jullie genieten van de natuur want die is er prachtig. Daar wordt je pas echt oud.Groetjes uit DenHaag van Jeannette.

    • Wat een mooi verhaal Jeanette. Het is hier prachtig. Om te wonen en voor vakantie. Orsa wordt de Poort van de Wildernis genoemd en die is hier overweldigend. Maar dat weet je. Hoop dat je nog eens terug komt in ons dorp en wip dan even binnen in onze studio die in het centrum ligt. Groetjes, Corina

  • Fenne says:

    Prachtige beelden! Ik heb aan de deur standaard warme laarzen, muts, handschoenen en een jas/trui liggen om buiten te kunnen rennen om foto’s te gaan maken 🙂 En onze honden gaan ook met plezier mee exploreren. Heerlijk vinden ze die sneeuw.

  • Marja Vooren says:

    Hallo Corina.Ik wil je eerst een compliment geven voor het nieuwe blog.Als je het leest krijgen we weer zin om heen tegaan en dat doen we dan ook.Dit jaar gaan we weer twee keer naar Zweden in Mei en van de winter naar onze kinderen.Ik begrijp het gevoel van de mooie witte wereld en de rust die er van uitgaat. En de prachtige luchten.En wat een lieve hond. Ga in ieder geval zo door.
    Groetjes Marja Vooren.

  • Dank je Rita. Dus op vakantie naar Zweden 🙂

  • Rita Maijer-Noom says:

    Weer met veel plezier de blog gelezen. Prachtige foto’s en wat is Sunka toch een prachtig fotomodel. Vandaag ook wakker geworden in een witte wereld maar dat haalt het niet bij Zweden en schaatsen daar komt het voorlopig niet van in Nederland. Hoogstens een paar dagen op een ondergelopen ijsbaan.