5 beste golfbanen van Zuid-Engeland

Engeland | Geen reacties

Vijf van Engelands beste golfbanen werken sinds dit jaar samen onder de naam Southern Counties Heathland Golf Tour (SCHGT). Deze golftour bevat de twee beste golfbanen in Hampshire, de beste baan in West Sussex en twee klassieke heideachtige golfbanen in Surrey. Van de vijf topbanen is de Hankley Common uit 1897 de oudste golfbaan en de West Sussex GC uit 1930 de ‘jongste’ golfbaan. We geven een kleine tour over deze prachtige golfbanen. 

Het zuiden van Engeland staat goed bekend als het gaat om bos- en heidebanen. De vijf banen van de SCHGT horen zeker in dit rijtje thuis gezien de kwaliteit, maar zijn door de vaak wat verstopte ligging een (te) lang goed bewaard geheim geweest voor Engeland, en dus ook voor ons. Op slechts een uur van Londen kun je al ontsnappen naar een zeer bijzonder deel van de wereld wat jarenlang onaangetast lijkt te zijn, en de ‘jongste’ golfbaan van de Golf Tour herbergt.

1. West Sussex Golf Club

In 1930 opende de door de golfbaan architecten Campbelle en Hutchinson ontworpen West Sussex Golf Club haar deuren. De layout van de golfbaan alsmede het interieur van ´The Clubhouse´ is vandaag de dag nog steeds hetzelfde. Gelegen tussen prachtige heide golf je in een sprookjesachtige setting.

2. Liphook Golf Club

De Liphook Golf Club is één van Engelands beste golfbanen. De in 1923 geopende golfbaan werd al snel door de R&A erkend als een voorbeeldige heidebaan en is een vroeg voorbeeld geweest van Strategic Design voor golfbanen. Liphook wordt momenteel beoordeeld als nummer 70 in de Golf Monthly top 100.

3. Blackmoor Golf Club

De in 1913 opgerichte Blackmoor Golf Club heeft zich in de laatste 100 jaar  ontwikkeld tot een van de beste banen in Hampshire. Ooit ontworpen door Harry Colt (die ook het ontwerp van de Nederlandse topbaan UGC De Pan maakte) en opgenomen in het book ‘Creating Classics – The Golf Courses of Harry Colt’ verwijst deze golfbaan nog altijd naar zijn originele ontwerp, daar vandaag de dag nog 16 holes uit originele ontwerp deel uitmaken van de golfbaan.

beste-golfbanen-van-zuid-engeland-hindhead

4. Hindhead Golf Club

De golfbaan in Engeland die de meest glorieuze en natuurlijke instelling van de zuidelijke provincies heeft is de Hindhead Golf Club uit 1904. Deze golfbaan wordt met haar par 70 layout en 6390 yards met regelmaat onder de beste Engelse heidebanen geschaard.

5. Hankley Common

De Hankley Common werd in 1897 geopend en had toentertijd slechts 9 holes. In 1922 adviseerde de befaamde architect James Braid om de golfbaan uit te breiden met nog eens 9 holes. Sinds dat moment werd de golfbaan tot een van de beste inland golfcourses in Groot-Brittannië beschouwd. De 7e hole van deze dicht langs de zee gelegen golfbaan wordt door velen de mooiste par 3 in het land genoemd. De golfbaan en omgeving worden als ‘Site of Special Scientific Interest’ geclassificeerd vanwege het grote aantal inheemse bomen zoals lijsterbes, eik en ruwe berk (ook wel zilverberk genoemd) samen met de grove den.