Fjällbacka Zweden

Fjällbacka, het dorp van Camilla Läckberg en Ingrid Bergman

Engeland | 26 reacties

In 2002 las ik mijn eerste boek van Camilla Läckberg, IJsprinses. Ze nam me mee naar haar geboortedorp, Fjällbacka en maakte me zo nieuwsgierig dat ik het zelf wilde zien. Ik weet nog goed toen wij voor het eerst Fjällbacka binnenreden. Nog niet bekend met de Westkust werden we meteen geraakt door het mooie vissersdorpje. Het gevoel werd compleet door met eigen ogen te zien waar Läckberg over schreef. Onze eerste ervaring met de Westkust waarvan we wisten dat dit niet de laatste zou zijn…

Fjällbacka en Ingrid Bergman

Uitzicht over Fjällbacka

Naast Läckberg is Fjällbacka ook nauw verbonden met actrice Ingrid Bergman. In 1958 bezocht ze het dorp voor de eerste keer en werd op slag verliefd. Een plek waar ze zonder al te veel herkend te worden in alle rust tijd kon doorbrengen. Dat Bergman en Fjällbacka veel voor elkaar hebben betekend is ook dan terug te zien aan haar bronzen borstbeeld en een tentoonstelling met unieke en persoonlijke foto’s over haar tijd hier.

Voor ons is Fjällbacka, op circa anderhalf uur rijden van Göteborg, een plek waar we nu regelmatig terugkomen. Gewoon om wat te eten op een terras aan het water, lekker rond te lopen in het haventje, af en toe een winkeltje in te duiken of om van het uitzicht te genieten vanuit het Koningsklif, wat middenin het dorp ligt.

Nazomeren aan de Zweedse Westkust

Fjällbacka vanaf het water

Zelf bezoeken we de Westkust voornamelijk in september. Een stuk minder druk en het weer nagenoeg altijd goed. En zeker in de weekends is er nog het nodige te beleven. De zee met al haar mysteries, haar geuren, haar liefelijkheid maar ook haar onstuimigheid geven ons nu net dat extra gevoel wat we thuis in de bossen niet hebben. Een bonus.

Op dit moment zijn we er ook. Schrijf dit verhaal vanuit ons huisje aan zee, in korte broek en genietend van de september zon.