Muskusos in Noorwegen

Ontmoetingen om nooit te vergeten

Engeland | 9 reacties

Hoog op onze lijst staat Umingmak, de baardige, zoals de muskusos door de Inuit wordt genoemd. De muskusos is een hoefdier die tussen de 225 en 400 kilo weegt. Een ontmoeting is zeer bijzonder, daar deze imposante verschijning je nog wel even bijblijft…  

Onze eerste ontmoeting met deze imposante reus was in het Nationaal Park Dovrefjell in Noorwegen. Tijdens een wandeltocht kwamen we een kudde tegen. Goede plek uitgezocht en camera’s klaargezet. Ineens zagen we twee stieren langzaam onze kant opkomen. We hadden geen idee of ze recht op ons af kwamen of dat ze een ander doel hadden. Muskusossen zijn erg snel en we wisten dat we in geval van nood alles moesten laten staan om er als een speer vandoor te gaan.

Corina en Marco fotograferen een muskusos kudde in Dovrefjell

 

Ze stopten in het dal, precies tussen ons en de kudde op de andere helling in. Ze gingen kop aan kop staan, liepen langzaam schuddend achteruit en renden vervolgens op elkaar af om met de koppen tegen elkaar aan te slaan. Toen werd ons duidelijk dat het hier ging om een machtsovername. De winnaar zou proberen de huidige heer en meester van de kudde van zijn troon te stoten. Of dit gelukt is weten we niet, want we moesten verder. Maar het voelde alsof wij de winnaars waren door dit mee te mogen maken.

Laatste muskusos kudde in Zweden

In Nationaal Park Dovrefjell is de kans aanzienlijk dat je de muskusos in het wild kan zien maar in Zweden is een ontmoeting uniek. Er is nog maar 1 wilde kudde over die in de bergen van Härjedalen leeft.

Wij hebben een ideëel foto project gedaan voor het muskusos centrum in Tännas/Härjedalen. Hier leven een aantal dieren in gevangenschap, die je als bezoeker kunt zien. In het voorjaar van 2013 is een jong vrouwtje, Idun, vanuit dit centrum uitgezet bij de wilde kudde. Spannend of de groep haar zou accepteren, maar dit is gelukkig gebeurd.

Wij hadden het geluk mee te mogen met het onderzoeksteam om te zien hoe ze het deed, relatief kort nadat ze was uitgezet.

Muskusos kudde in Nationaal Park Dovrefjell, Noorwegen.

Met sneeuwscooters moesten we ver de bergen in en de weersomstandigheden waren niet bepaald mild. Sneeuw, storm en een gevoelstemperatuur van min 25. Toen we na uren tevergeefs zoeken op het punt stonden het op te geven zagen we de kudde. Ze accepteerden onze aanwezigheid, uiteraard omdat we op juiste afstand bleven, en we hebben uren op een bergtop doorgebracht en genoten. Idun deed het goed, zwervend door de wildernis met haar soortgenoten. Een succes met een vervolg, hopen we.


 • Fieke says:

  Prachtige ontmoeting moet dat zijn geweest. Wat bijzonder dat jullie deze dieren zo hebben gezien.
  Magnifieke foto’s!

 • Marja Vooren. says:

  Wij zijn ook naar het muskusos centrum geweest,dat was indrukwekkend. Daar hebben we geen spijt van gehad. Wat een geweldige beesten zijn het.De reis die jullie hebben gemaakt is helemaal fantastisch. Voor iedereen die naar Zweden gaat een aanrader.

 • Rita Maijer-Noom says:

  Wederom weer met veel plezier de blog gelezen. Deze prachtige dieren kunnen wij in Nederland alleen bewonderen in een dierentuin. Misschien maar goed ook want zie mijzelf nog niet een paar uur zitten in -25 graden. Chapeau voor jullie doorzettingsvermogen.

  • Dank je Rita. En weet dat jullie liever in het zonnetje zitten ????En gelukkig schijn die hier ook van het voorjaar tot het najaar. Alleen die vijf wintermaanden even overbruggen ????

 • Saskia van den Brink says:

  Wat ben je dan gezegend om dit te mogen zien middenin de natuur. Prachtig.