Waar te beginnen als we het over Zweden gaan hebben!

Engeland | 29 reacties

Zweden, een land met ongerepte wildernis, een land dat bol staat van tradities, een land waar je de drukte van een grote moderne stad kunt opzoeken maar waar je je ook terug kunt trekken zonder uren of dagen een mens tegen te komen. Dit is het land waar wij verliefd op werden, nog steeds zijn en waarschijnlijk ook blijven. Waar te beginnen als nieuwe blogger voor Stena Line?

Zo’n 17 jaar geleden reisden we voor het eerst af naar Zweden om een reportage voor een tijdschrift te maken over wilde wolven. Bestemming Orsa, Dalarna. De plek waar wij nu ook wonen. We hadden een gids ingehuurd omdat de kans dat we zelf een roedel hadden kunnen vinden nagenoeg nihil was. En zeker niet binnen een week.

Een van de wolven had een met elektronica uitgeruste halsband om en zelfs dan kan het moeilijk zijn om het dier te traceren. Het was maart, min 25 graden, blauwe hemel en zon. Voor deze combinatie tekent iedereen. Toch?

 Wilde wolf loopt door de sneeuw in Orsa, Zweden.

Eerste indruk van Zweden

Moeder natuur heeft alles uit de kast gehaald om ons een verpletterende eerste indruk van Zweden te geven. Maar toch hadden we een klein probleem. We konden niet slapen, terwijl we bekaf en volkomen ontspannen waren. Na twee nachten hadden we de oorzaak gevonden. De absolute stilte. We waren zo gewend aan geluiden om ons heen dat dit compleet nieuw voor ons was.

We hebben de roedel op kunnen sporen en het gevoel dat er door je heen gaat als je voor het eerst een wilde wolf ziet is onbeschrijfelijk. Mission completed. We zijn thuis gekomen met onze reportage, voorzien van prachtige beelden en een schat aan herinneringen.

De wolf is altijd een van onze favoriete dieren geweest, helaas ook een omstreden dier in Zweden. Daarover later meer. Nu houd ik het hierbij. Een ervaring die we koesteren en altijd met ons meenemen. En waardoor we nu zelf in dit ongelooflijk mooie land wonen.


 • johan peters says:

  fijne kerstdagen en een gezond 2018

 • Annette says:

  Hallo Corina,

  wat een leuke blogs schrijf je over Zweden, je kunt wel merken, dat jullie het daar heel fijn hebben.
  vooral de blog over de roedel wolven vond ik heel interessant, wat een belevenis.

  • Corina Glijnis-Noom says:

   Dank je Annette. Mooi dat je uit de verhalen haalt dat we hier op onze plek zijn. En het is geweldig om zoveel natuur om ons heen te hebben en dat we de kans hebben om dit soort dingen mee te maken. Volgende blog komt eraan. Groetjes, Corina

 • Theo en Anneke van der Iest says:

  Hallo beide,

  Prachtig dit te kunnen beleven, wij wonen ‘s-zomers in Munkfors (Värmland) een aantal maanden en dat gedurende al 10 jaar. Net weer terug en nu alweer vol verlangen naar de volgende periode. We maken ook heel veel foto’s en genieten daar de wintermaanden van. Vorig jaar nog een grote tocht gemaakt met de caravan ( staat op ons eigen terrein) naar de noordelijkste vuurtoren van Noorwegen (Sletness Fyr) een byzondere belevenis. Dit jaar wat pech, heb mijn heup gebroken eind februari en het herstel duurt lang (ondanks dat waren we toch in ons huisje). Ik hoop nog veel van jullie te kunnen lezen.
  Mange hälsna…….Anneke van der Iest-Hoogterp

  • Corina Glijnis-Noom says:

   Hej Theo en Anneke, bedankt voor jullie positieve reactie en ben zeker van plan de nodige blogs te schrijven. Hoeven jullie niet te vertellen hoe mooi Scandinavië is 🙂 Zijn zelf regelmatig door Värmland gereisd. Op weg naar of vanaf Göteborg, maar ook als we naar de Westkust gaan. Het is weer een heel andere wereld. Dat is zo mooi aan Zweden. Niets is hetzelfde. Hoop dat jullie weer snel optimaal van jullie tweede huis kunnen genieten, zonder problemen met de heup. Groetjes, Corina

 • johan peters says:

  ik kan de volgende blog niet vinden

 • Brenda says:

  Wat een geweldige blog. Mooi avontuur. Zo fijn om te lezen dat jullie in Zweden helemaal op jullie plek zijn. Wordt het toch eens tijd dat ik kom kijken…..?

 • Karin Nielen-de Boer says:

  Met wat is zo lees wil ik zeker een bezoek aan Zweden in gaan plannen. De foto van de wolf doet mij denken aan een foto die ik ooit van 2 bijzondere mensen heb ontvangen. Zweden, de sneeuw, de natuur, alles een prachtige reden om Zweden te gaan bezoeken.

 • Fieke says:

  Mooie blog! Ik kijk uit naar de volgende. Jullie hebben met hard werken iets prachtigs opgebouwd.

 • johan peters says:

  wat leuk wij horen dus veel over zweden van onze buren jullie ouders fijn dat ze naast ons wonen

 • johan peters says:

  wat leuk ,wij horen natuurlijk veel van onze buren jullie ouders erg leuk we vinden het heel leuk dat ze naast ons wonen

 • johan peters says:

  Ik ken jullie niet maar door de enthousiaste buren corina haar ouders ben ik ook benieuwd om deze dingen te lezen.
  Verder zijn we blij met jullie ouders als buren.

 • Yvon says:

  Hoi Corina,

  Wat een geweldig blog, we hopen ook een keer met stena line te gaan en Zweden te ontdekken.
  Het lijkt mij een geweldig land.

 • Marja Vooren says:

  Hoi Corina

  Wat een leuke blog en wat een mooie foto’s. Onze kinderen wonen ook in Zweden en zijn daar erg gelukkig ,wi gaan ook regelmatig naar Zweden , we gaan dan met de Stenaline vanaf Kiel naar Göteborg(en dat bevalt prima) en dan rijden wij naar het noorden wat een prachtige rit is .
  Wij hopen nog steeds dat wij ook een wolf zien.

  Groet
  Marja en JC Vooren

 • Solange Dekker says:

  Zo mooi te lezen dat die rust, stilte en prachtige natuur bestaat. Wat een ervaring voor jullie om de Wolven in de vrije natuur te kunnen zien en vastleggen.

 • Wim en Tiny Noom. says:

  Geweldig goed begin! Dat belooft wat voor de toekomst.

 • Familie Botermen. says:

  Zweden is een heel mooi land met mooie natuur. Je komt er tot rust. Wij zijn ook in Orsa geweest via Stena Line. Helaas geen wolven gezien, behalve in het beerpark. Het is een aanrader om daar op vakantie te gaan.

 • Marisa Koolbergen says:

  Het lijkt me dat jullie een heel bijzonder leven leiden, Van die ervaringen kunnen veel mensen alleen maar dromen. Ik ben benieuwd naar jullie volgend avontuur!