Brouwerij bezoeken in East Anglia

Engeland | Geen reacties

Een van de mooie dingen uit East Anglia zijn de brouwerijen met kwalitatief goede bieren en lagers. In de jaren 60 kon je het aantal brouwerijen nog op één hand tellen. Inmiddels huizen er meer dan 50 brouwerijen in East Anglia en produceert de regio een aantal van Engeland´s spannendste bieren. Naast het proeven van de heerlijke bieren is het nog leuker om te zien hoe ze worden gemaakt. Er zijn in de regio verschillende mogelijkheden tot een heuse ‘Brewery Tour’ waarbij je meerdere brouwerijen bezoekt. Uiteraard kun je ook bij enkele brouwerijen aankloppen en daar een rondleiding krijgen. We geven een aantal suggesties.

1. Greene King in Bury St. Edmunds

In het centrum van het historische stadje Bury St. Edmunds kun je rondleidingen nemen bij de Greene King brouwerij. Deze brouwerij maakt waarschijnlijk meer bier dan de rest van de brouwerijen in East Anglia bij elkaar, al produceren zij maar ongeveer 6 van de geschatte 300 bieren uit de regio. Onder hun bieren bevinden zich o.a. IPA (India Pale Ale, een bier met een meer dan 100 jaar oude geschiedenis), Strong Suffolk Vintage Ale (mix van 5 oude bieren van 12% en een donker bier) en Abbot Ale (verkrijgbaar in heel Groot-Brittannië). Bij Greene King neemt men je mee op een tour van hop tot fles. Trakteer jezelf na de rondleiding op een aantal flessen om mee naar huis te nemen en te delen met vrienden.

2. Adnams Brouwerij in Suffolk

Adnams Brewery circa 1872

Adnams Brewery in 1872

Adams, een wereldberoemde brouwer van bekroonde bieren en lagers heeft zijn brouwerij aan de prachtige kust van Suffolk in de omgeving van Southwold. Een bekende toeristische bestemming die relatief rustig blijft vanwege haar wat afgelegen locatie. Eenmaal van de A14 af gaat de tijd half zo snel, ideaal om te onthaasten. Onder de bieren bevinden zich o.a. Adnams Broadside (een van de beste bieren uit Engeland, verkrijgbaar in heel Groot-Brittannië), Suffolk Strong Bitter en Regatta.  Je kunt verblijven in een van hun gezellige land pubs of hotels en uiteraard een rondleiding krijgen door de brouwerij. Ontdek de prachtige Adams kelder en keuken winkels waar je een enorme selectie van kookgerei en geschenken kunt vinden voor food lovers.

3. St. Peter’s Brouwerij in Suffolk

St. Peter's Brewery in Suffolk

St. Peter’s Brewery in Suffolk

Bekend om zijn ovale flesjes die gebaseerd zijn op 18e eeuwse gin fles uit Gibbstown en heerlijke gevarieerde bieren. St. Peter’s levert bieren aan een groot aantal cafés en supermarkten en exporteert naar meer dan 45 landen. Het is tevens brouwer van één van de weinige ales die te vinden is in top hotels en restaurants in Groot-Brittannië en zelfs in het Ritz hotel. Onder de bieren bevinden zich o.a. prijswinnaar Best Bitter, glutenvrije bieren en prijswinnende fruitbieren als Grapefruit en Honey Porter. De brouwerij is absoluut een bezoekje waard evenals het restaurant met lekkere gerechten passend bij de bieren.

4. Panther Brouwerij in Reepham

Panther Brewery tijdens het Norfolk Food and Drink festival

Panther Brewery tijdens het Norfolk Food and Drink festival

Een van Norfolk’s oudste brouwerijen, Reepham, is vandaag de dag nog steeds in bedrijf. De geschiedenis van de brouwerij gaat terug tot in de 18e eeuw en is vandaag de dag het huis van het Panther bier. De naam is een gevolg van de inwoners van het stadje Reepham, die beweerde een grote panter-achtige kat op het platteland te hebben gezien. Deze kleine brouwerij heeft verschillende awards gewonnen en gebruikt de traditionele brouwtechnieken waar ales met een volle smaak het resultaat zijn.

Bereikbaarheid East Anglia

Het mooie van East Anglia is dat de reis hiernaartoe niet lang duurt. Je staat al binnen slechts 6,5 uur in Engeland! Eenmaal in Engeland aangekomen rij je zo East Anglia binnen en kan je ontdekkingstocht direct van start… Veel plezier, we horen graag wat jouw favoriete bier uit East Anglia is!