Aankomst Oslo met Stena Line

Oslo in 24 uur

Engeland | Geen reacties

Oslo, de hoofdstad van Noorwegen is de derde grootste stad in Scandinavië, maar met zijn oppervlakte van ongeveer 450 km2 een van de grootste hoofdsteden ter wereld. De stad is prachtig omgeven door bossen en de aankomst per ferry door de Oslofjord is adembenemend. Ik laat je graag de mooiste plekjes van Oslo zien als je de stad in 24 uur wil leren kennen. En natuurlijk brengen we je richting Noorwegen via onze routes van Frederikshavn – Göteborg of Kiel – Göteborg, zodat jouw echte Scandinavië avontuur kan beginnen!

Aankomst per ferry

De Stena Saga (helaas niet meer in actief in onze vloot) vaart in de late namiddag door de Oslofjord haar aanmeersteiger tegemoet. Ik kwam ogen en opslagruimte op mijn fotocamera tekort om van alle natuurpracht, charmante huisjes en vele vogels te kunnen genieten. Gelukkig vaart de Stena Saga op een rustig tempo door de Oslofjord zo dat ik zoveel mogelijk indrukken kon opdoen én kon onthouden wat ik op de terugweg niet moest missen…

De aanmeersteiger bevindt zich op wandelafstand van het stadscentrum, het centraal station en het makkelijk te doorgronden openbaar vervoer in Oslo. In het centrum is alles op wandelafstand.

Lekker en betaalbaar eten en overnachten

pleintje Oslo

Oslo (en eigenlijk heel Noorwegen) heeft de naam een dure stad te zijn als het aankomt op eten, drinken en verblijf. Met een beetje research vooraf en ter plaatse vind ik al gauw een betaalbaar restaurantje met eten van de beste kwaliteit. Gerookte zalm zoals je die alleen in Noorwegen vindt, een smaak die niet valt te evenaren…

Geen zin in avondeten in een restaurant? Geen probleem! Sommige hotelketens (zoals b.v. Clarion Collection) bieden een verblijf met inclusief avondeten.

Wandelen over Karl Johans gate

Ik heb het geluk om op een van de warmste zomeravonden in Oslo aan te komen. Na het avondeten profiteer ik hier van en besluit ik het bekende operagebouw te beklimmen. Vanaf daar geniet ik van het prachtige uitzicht over de stad waarna ik even over de drukke maar gezellige Karl Johans gate wandel. Deze wandeling brengt me langs het parlement, de universiteit en het koninklijk paleis en geeft me de gelegenheid de sfeer van de stad op te snuiven. Een aanrader!

Overnachten kan in een van de jeugdherbergen, vele hotels of zelfs op een van de campings die zich vlakbij het stadscentrum bevinden.

Keuzes maken en genieten maar

Oslo heeft veel te bieden, maar als je slechts 24 uur hebt om Oslo te ontdekken moet je keuzes maken. Gelukkig motiveert het mooie zonnige en warme weer me om vroeg op te staan en het oude fort (Akershus Festning) te bekijken om vervolgens naar het bekende stadhuis met zijn twee bakstenen torens te wandelen. Jaarlijks wordt de Nobelprijs voor de Vrede er uitgereikt en in 2005 werd het verkozen als “Oslo’s gebouw van de eeuw”. De binnenzalen zijn er prachtig geschilderd en het hele gebouw ademt een kalmte en rust uit.

Frognerpark

Vigelandsanlegget in Frognerpark

Via de Karl Johans gate en het koninklijk paleis wandel ik verder naar het Frognerpark dat zich net buiten het centrum bevindt. Het park is bekend van zijn collectie beeldhouwwerken van Gustav Vigeland die er tijdens het interbellum werd gecreëerd. De 212 bronzen en granieten beeldhouwwerken zijn een toeristische trekpleister en ik trek dan ook voldoende tijd uit om er ten volle van te kunnen genieten.

Het prachtige weer nodigt uit om “op het water” te zitten. In een oud galjoenschip verken ik de Oslofjord tijdens een aangename 2 uur durende tocht. Historische info, leuke weetjes, lekkere hapjes en talloze zeemeeuwen passeren de revue.

Cultuur in Oslo

Astrup Fearnley Museet op Aker Brygge

In de namiddag besluit ik nog wat cultuur op te doen. Vlakbij de aanmeersteiger van de tocht doorheen de Oslofjord ligt het nieuwe Astrup Fearnley museum voor Moderne Kunst. Het prachtige gebouw van Renzo Piano valt onmiddellijk op het schiereiland Tjuvholmen. De toegang is ietwat prijzig, maar het aanbod van de tijdelijke tentoonstellingen en de manier van presenteren in de ruimte van het gebouw maken alles goed.

Ondertussen begint het tijd te worden om terug af te zakken naar de Stena Line terminal voor de terugtocht. Met een ommetje langs de omwalling van het oude fort (Akershus festning) wandel ik op een rustig tempo naar de terminal, terwijl ik nog eens goed geniet van het uitzicht over de fjord.

Korte kennismaking met Oslo

Toegegeven, 24 uur is te kort voor Oslo. Er valt nog veel meer te ontdekken tijdens een volgend bezoek. Het museum met de werken van Edvard Munch (bekend van De Schreew), het Nobelprijs museum, de Holmenkollenschans, het uitzicht vanaf de Ekebergskråningen,… Oslo smaakt naar meer!