Wildernis-avontuur in Midden-Zweden

Engeland | Geen reacties

“We zijn nu zo’n 15 kilometer verwijderd van de eerstvolgende buren!” Gids Dennis spreidt trots z’n armen uit alsof dat de afstand nog eens extra groot maakt en lacht om mijn verbijsterde gezichtsuitdrukking. “Je wilde toch de wildernis van Zweden ervaren? This is it.”

Ik sta in een bos in de regio Dalarna in het midden van Zweden. We zijn in de buurt – of nou ja, in de buurt – van het dorpje Dala-Järna. Als je bedenkt dat deze regio ongeveer net zo groot is als het hele land België met slechts een fractie van het aantal inwoners, overvalt je meteen een gevoel van nietigheid. Nu ik dan met twee voeten in het zachte mos sta, voel ik dat des te meer. Ik haal even diep adem en trek mijn 6-jarige zoon Ralf tegen me aan. Zo staan we even de omgeving in ons op te nemen. “Stil hè mam?”, fluistert hij en ik realiseer me dat we inderdaad niets horen wat aan andere mensen doet denken. De blaadjes in de bomen ruisen zachtjes in de wind en in de verte hoor ik het water van het riviertje kabbelen. Welkom in de Zweedse natuur. Dennis onderbreekt ons Zweedse zen-momentje met een reality-check: “Kom werk aan de winkel, jongens, jullie moeten houthakken voor het avondeten!”.

Mijn zoon en ik slapen in dit eindeloos uitgestrekte bos vannacht. In een houten jagershut, die gebruikt wordt in het jachtseizoen en de rest van het jaar toegankelijk is voor iedereen die langskomt. Zonder elektriciteit, stromend water of telefoonbereik, maar wie mist dat als je vuur, een rivier en elkaar hebt? Terwijl man en oudste zoon zich thuis in Nederland vermaken, organiseerde ik dit moeder-zoon uitje met mijn kleine avonturier in de bossen van Zweden. Je bent een boys-mom of je bent het niet.

Spoed-cursus ‘vuurmaken’

Terwijl Ralf op veilige afstand takjes en aanmaakhoutjes verzamelt in het bos, ga ik los met de bijl op een stel afgebroken stukken boom. Na twee minuten staat het zweet op m’n voorhoofd, maar ik begin er al snel plezier in te krijgen. Als een volleerd houthakker klief ik het ene houtblok na het andere doormidden. Dennis geeft Ralf ondertussen een spoed-cursus ‘vuurmaken’ op de naastgelegen vuurplaats, geheel geschikt voor 6-jarige pyromaantjes. We plukken bessen voor het toetje en leren precies welke soorten het beste smaken. Nog even en we kunnen hier off-the-grid gaan wonen in de Zweedse outback.


Zweedse natuur en het allemansrecht

Ralf luistert ademloos naar alle natuurverhalen van gids Dennis. Dennis organiseert outdoor-activiteiten in de natuur van Dalarna en dat is een unieke manier om de natuur van Zweden echt te ervaren. Niet dat je een gids nodig hebt in Zweden, je kunt ook prima zelfstandig erop uit. Het Zweedse Allemansrätten, allemansrecht, geeft iedereen het recht om optimaal te genieten van de natuur, mits je er natuurlijk goed voor zorgt. De natuur is hier makkelijk toegankelijk, veilig en bovenal: onbeschrijfelijk mooi. Ik word helemaal bevangen door een totaal gevoel van overgave en ontspanning.

Terwijl Ralf een paar uur later in ons huisje in diepe slaap is, zit ik op het trapje voor de deur en geniet van het eindeloze uitzicht. De ondergaande zon zet de hemel in brand en overal hoor ik geritsel om me heen… van wat eigenlijk? Is het een hert, is het een eland? Ik wacht niet op het antwoord, maar kruip in mijn slaapzak naast m’n slapende zoon. Voor een stel stadsmensen uit Nederland doen we het toch best goed, deze Zweedse survival-voor-beginners. Morgen een ochtendduik in het meertje verderop, dit is leven als een God in… Zweden. Tack Sverige!

Tips voor meer natuurbelevenissen:

  • Wil je zelf zo’n wildernis avontuur meemaken? Dat kan op verschillende plekken in Dalarna. Wij gingen op pad met Dalarna Outdoor
  • De regio Dalarna ligt in Midden-Zweden. Wil je meer weten over deze avontuurlijke regio, neem een kijkje bij Visit Dalarna

Je vakantie begint aan boord:

Waar je ook in Zweden heen wilt, een overtocht op een van de vele Stena Line ferry’s brengt je relaxt en veilig naar je bestemming.
Pak bijvoorbeeld de nachtboot op de route Kiel-Göteborg als je eindbestemming in West- of Midden-Zweden ligt. Dankzij de comfortabele hutten kom je gegarandeerd uitgerust aan.
Twijfel je nog over je reisdatum? Boek een Flexi-ticket. Dan kun je je reis tot 24 uur voor vertrek nog aanpassen zonder wijzigingskosten. Je betaalt alleen -indien van toepassing – het verschil in tarief.

Marit Noorlander kent als voormalig medewerker van Visit Sweden de mooiste plekjes in Zweden. Hier doet ze verslag van haar reis met haar zoontje naar Dalarna (Midden-Zweden).