Elanden spotten in Zweden

Engeland | Geen reacties

“Ssssst, hoor je dat?” Ik sta stokstijf stil en we luisteren ingespannen. Gids Dennis, zoon Ralf en ik staan in het midden van een dichtbegroeid bos in hartje Dalarna. Ik geloof dat we op dit moment wel het spannendste doen van alles wat Ralf en ik op dit moeder-zoon reisje op het programma hebben staan: we gaan elanden spotten in Zweden.

“Ssssst” zegt Dennis weer. Ik hoor helemaal niks, behalve een hol kloppend tikken in de verte. Dennis recht z’n rug: “Yep, de zwarte specht, precies wat ik dacht” Ik adem uit. De zwarte specht. Okee, hartstikke mooi, maar dat is geen eland. Daar kom ik hier toch voor. Ik draai me om naar mijn 6-jarige zoon. Die staat fanatiek in het vogelgidsje van Dennis te bladeren: “De zwarte specht, die zag ik staan!” roept hij verrukt. Mijn zoon ontpopt zich hier in Zweden als een miniatuur versie van Freek Vonk. Hij duikt alle bosjes in op zoek naar sporen van mogelijke dieren en is binnen tien minuten dikke maatjes met gids Dennis.

“Kijk Ralf!” wijst Dennis naar een stel struiken, “hier zijn elanden geweest!” Ik voel meteen de spanning weer toenemen en kijk mee over Dennis’ schouder. Op het eerste gezicht zie ik helemaal niks bijzonders aan deze struik, maar als ik beter kijk zie ik inderdaad dat het een beetje op een slecht gesnoeid exemplaar lijkt. “Hier heeft een eland van gegeten: de takken zijn recht afgebeten” Nou, we komen duidelijk in de buurt.

De elandenpopulatie in Zweden is groot. Jaarlijks moet een gedeelte zelfs via de jacht ingeperkt worden, anders groeit de populatie de spuigaten uit. Dit iconische dier vind je in een groot deel van Zweden, met uitzondering van het uiterste zuiden. Met zo’n enorm aantal zou je bijna denken dat je struikelt over deze koning van het woud. Maar niets is minder waar. De eland leeft diep in de bossen en is gesteld op z’n privacy. En dus is een ontmoeting met een eland meer uitzondering dan regel.

De zon gaat inmiddels onder op deze zomeravond in Dalarna. De hemel kleurt oranje en we rijden met de jeep van Dennis nog een stukje verder het bos in. “Een eland is een echte einzelgänger, er bestaat een kans dat we ze ook helemaal niet tegenkomen”, zegt Dennis. We hobbelen over kleine paadjes en ik geniet van de schemerige bossen. We spotten diverse bijzonder vogelsoorten en stoppen voor een prachtige zonsondergang op een berg met de toepasselijke naam Älgberget, de elandenberg.

En dan gebeurt het. Ineens lopen ze voor ons op het pad: een moeder en een kalf. We stoppen de jeep en blijven op ruime afstand stilstaan om de dieren zo min mogelijk te storen. De moeder kijkt ons even aan, maar lijkt zich er verder niet druk om te maken. Ralf steekt z’n hoofd door het dak van de jeep en zit eerste rang. Wat een indrukwekkende dieren. De poten van het kalf komen minstens zo hoog als de bumper van onze niet erg kleine jeep. Langzaam schrijden moeder en kind verder het bos in, terwijl de oranjeroze gloed van de avond een sprookjesachtig licht op ze werpt.

We blijven een tijdje stilstaan, totdat ze echt uit het zicht verdwenen zijn. “Mooi he?”, zucht ik. Ralf zit inmiddels weer op de achterbank, terwijl we terug naar de bewoonde wereld hobbelen. “Wat vond jij ervan?” vraag ik naar achteren. “De zwarte specht mam, die is echt cooler dan Spiderman!”. Dennis en ik schieten in de lach. Okee, prima.


Tips voor meer wildlife:

  • Elanden kun je overal in Dalarna in het wild tegenkomen. Zorg dat je altijd op gepaste afstand van de dieren blijft en respecteer hun natuurlijke leefomgeving.
  • Wil je zeker weten dat je een eland ziet, dan zijn er in Zweden ook diverse moose parks, waar je de elanden in een omheind gebied kunt bewonderen.
  • Naast elanden kent het noorden van Dalarna en het verdere noorden van Zweden ook een grote rendier populatie.
  • De regio Dalarna ligt in Midden-Zweden. Wil je meer weten over deze avontuurlijke regio, neem een kijkje bij Visit Dalarna https://www.visitdalarna.se/en

Je vakantie begint aan boord:

Waar je ook in Zweden heen wilt, een overtocht op een van de vele Stena Line ferry’s brengt je relaxt en veilig naar je bestemming.
Pak bijvoorbeeld de nachtboot op de route Kiel-Göteborg als je eindbestemming in West- of Midden-Zweden ligt. Dankzij de comfortabele hutten kom je gegarandeerd uitgerust aan.
Twijfel je nog over je reisdatum? Boek een Flexi-ticket. Dan kun je je reis tot 24 uur voor vertrek nog aanpassen zonder wijzigingskosten. Je betaalt alleen -indien van toepassing – het verschil in tarief.

 

Marit Noorlander kent als voormalig medewerker van Visit Sweden de mooiste plekjes in Zweden. Hier doet ze verslag van haar reis met haar zoontje naar Dalarna (Midden-Zweden).