Luxe gebakjes voor bij Zweedse gluhwein blossas glogg

Recept: luxe gebakjes

2019-03-20 | Scandinavië | Geen reacties

Zoetigheid en tradities, de  Zweden zijn er gek op. Eén van de Zweedse tradities is de speciale glögg (gluhwein) die men in december drinkt en ieder jaar een andere smaak heeft. De bekende Zweedse tv-kok Dorotea Malmegård bedacht een aantal recepten die bij de glögg passen, waaronder deze luxe gebakjes. Smul ze! 

LUXE GEBAKJES

Ingrediënten voor de melkchocolade-botercrème

300 g melkchocolade
450 g ongezouten boter op kamertemperatuur
10 g vanillesuiker (1 eetlepel)
150 g eiwit  (4-5 eieren)
220 g suiker (2 ½ dl)
1 snufje zout
1 eetlepel cognac

Bereidingswijze:

  1. Hak de chocolade fijn en smelt hem voorzichtig au bain-marie of in de magnetron.
  2. Laat afkoelen tot hij lauw is
  3. Leg het eiwit, de suiker, en het zout in een metalen kom
  4. Zet de kom in een waterbad en laat hem warm worden tot alle suikerkristallen opgelost zijn, roer af en toe om.
  5. Verwijde de schaal van de warmtebron en klop de merengue met een elektrische mixer of keukenmachine tot hij stijf en afgekoeld is.
  6. Roer daarna beetje bij beetje de boter en daarna de chocola er doorheen. Voeg als laatste de cognac toe.

Ingrediënten voor de biscuitbodems

250 g amandelspijs
125 g suiker (1 ½ dl)
60 g eiwit (2 eieren)
300 g witte chocolade (om in te dopen)

Bereidingswijze:

  1. Meng de amandelspijs en suiker, en klop de massa beetje bij beetje los met het eiwit.
  2. Vul een spuitzak en spuit ronde bodempjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  3. Bak in het midden van de oven in ca. 8 minuten op 170 graden, tot de bodempjes goudbruin zijn. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Zet de gebakjes zo in elkaar

  1. Spuit een punt op de bodempjes
  2. Gebruik een eetlepel om de botercrème over de bodempjes te verdelen zodat het een punt vormt.
  3. Zet 30 minuten in de koelkast
  4. Smelt de chocolade au bain-marie of voorzichtig in de magnetron.
  5. Neem een klein mesje, prik er een gebakje op een doop deze voorzichtig in de chocolade. Laat overvloedige chocolade eraf druipen voordat je het gebakje omdraait. Laat de chocolade afkoelen.
  6. Klaar om te serveren! Dit gebak blijft ten minste 1 week houdbaar in de koelkast.


Text en beeld: Dorotea Malmegård

Tags:

Stefan van Beek

Stefan is fervent reiziger en verantwoordelijk voor de online marketing van Stena Line Nederland. Op het blog deelt hij zijn reistips en schrijft hij over onze bestemmingen en geschiedenis.

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.