Causeway Coastal kustroute in Ierland

Causeway kustroute

Engeland | Geen reacties

De Causeway Coastal route in Noord-Ierland loopt van Londonderry tot Belfast en is daarmee zo’n 310 kilometer lang. Deze kustroute staat bekend als ‘een van de mooiste wegen ter wereld’ en is een aaneenschakeling van natuurschoon waaronder indrukwekkende kliffen, watervallen en bergstroompjes. Kortom een absolute aanrader! 

Wild Atlantic Way kustroute in Ierland Lees ook: Wild Atlantic Way kustroute in Ierland >>

De beroemde Causeway Coastal route begint in Belfast en neemt je mee door de prachtige Glens of Antrim naar de 40.000 basaltblokken van het beroemde UNESCO Werelderfgoed Giant´s Causeway. Deze must-see route breng je o.a. langs kliffen, één van de oudste kastelen van Noord-Ierland (het 12e-eeuwse Carrickfergus Castle) en de bekende Game of Thrones filmlocatie Mussenden Temple bij Downhill Beach.

De weg gaat over, door en onder bruggen, bogen en haarspeldbochten. Onderweg kom je verlaten witte stranden, rotsige baaien en kliffen tegen met zeldzame fauna. De rotskust kent vele slachtoffers in de naam van schepen die hier schipbreuk leden. De Causeway Coastal route is een les in geschiedenis, erfgoed, biologie en aardrijkskunde… Geniet van een reis om nooit te vergeten, een tentoonstelling van de waanzinnige kracht van de natuur…

Giant’s Causeway

Giant's Causeway, langs de Causeway Coastal Route in Noord-Ierland

De aan de rand van het Antrim-plateau gelegen 40.000 basaltblokken van de Giant’s Causeway zijn circa 60 miljoen jaar geleden gevormd door gesmolten lava, die afkoelde in de vorm van zeshoekige donkere stenen na een vulkaanuitbarsting. Het geheel doet buitenaards aan vanwege de bijzondere zeshoekige vorm van de basaltblokken. De rotsformatie loopt langzaam over in de zee, waardoor het de meest bijzondere kustlijn is die je ooit zult ziet…  De zo’n 6 kilometer lange Causeway kust is één grote weergave van geologische formaties als gevolg van de vulkanische activiteiten tijdens het Tertiairtijdperk (zo’n 50 tot 60 miljoen jaar geleden). Leuk verhaal overigens van de wetenschappers over het ontstaan van de Giant’s Causeway door een vulkaanuitbarsting. De legende zegt dat de Giant’s Causeway is gebouwd door de reuzen. Wie weet brengt het bezoekerscentrum je meer uitleg over het ontstaan. Om het zeker te weten, zul je er zelf heen moeten… Laat je ons weten of de legende klopt?

Mussenden Temple

Mussenden Temple, langs de Causeway Coastal Route in Noord-Ierland

De Mussenden Temple is een klein cirkelvormig gebouw uit 1785 aan de rand van een hoge klif nabij Castlerock. Vanuit de Mussenden Temple, welke deel uitmaakt van de Downhill Demesne, kijk je uit over Downhill Beach en de Atlantische Oceaan. Oorspronkelijk was de Mussenden Temple een bibliotheek die niet zo dicht op de rand van de klif stond. De erosie van de rotswand bij Downhill heeft er in de loop der jaren voor gezorgd dat Mussenden Temple steeds dichter bij de rand is komen te staan. In 1997 heeft The National Trust zelfs klif stabilisatie werkzaamheden uitgevoerd om verlies van het gebouw te voorkomen. Wist je dat deze tempel tegenwoordig ook als trouwlocatie gebruikt mag worden?

Dunluce Castle

Dunluce Castle, Noord-Ierland

Langs de Causeway Coastal route liggen de overblijfselen van het 14e-eeuwse Dunluce Castle. Dit in 1641 verlaten kasteel is achtergebleven nadat een deel van de keuken in zee stortte tijdens een storm. Naast het kasteel vind je een kerkhof met matrozen van scheepswrakken, allen slachtoffers van de ruige Atlantische Oceaan. Ook een bezoekje waard is het Ulster Museum in Belfast. Hier vind je schatten van één van de scheepswrakken, namelijk de Girona.

Overtocht naar Ierland

Deze must-do kustroute wil je natuurlijk in je eigen tempo verkennen. Reis daarom comfortabel per ferry én met je eigen auto naar Ierland en Noord-Ierland. Door ons uitgebreide routenetwerk heb je de keuze uit maar liefst 4 routes over de Ierse zee welke garant staan voor een snelle verbinding! Alvast welkom aan boord!